zondag 2 februari 2014

Kosten Januari

Voor het allereerst heb ik eens onze uitgaven goed bijgehouden in Januari. We hebben de vaste lasten inclusief tanken (daar reken ik een gemiddeld bedrag voor), we hebben de boodschappen en daarnaast alle variabele lasten.

Ik heb eind vorig jaar uitgerekend hoeveel we ongeveer per maand aan boodschappen kwijt waren. De laatste drie maanden was dit gemiddeld €225,- Dit is inclusief luiers en andere persoonlijke verzorging. Best netjes vond ik zelf! Deze maand heb ik het precies bijgehouden en hebben we €230,43 uitgegeven. Iets meer dan gemiddeld, maar we hebben ook veel voorraad gekocht en (eerlijk is eerlijk) ik heb deze maand ook wat extra dingen in het karretje gegooid, gewoon omdat we daar zin in hadden! Als we dat niet hadden gedaan, waren we zeker onder de €225,- uitgekomen, maar dat is niet exact nodig. Een gemiddeld bedrag om na streven vind ik al heel wat!

Ook de variabele lasten heb ik bijgehouden. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dit gemiddeld zou zijn, want dit kon ik niet narekenen en terugvinden bij het internetbankieren. Dit is dus de eerste maand dat we het precies hebben bijgehouden en deze maand hadden we bijvoorbeeld de volgende kosten;
Nieuwe kussens
Cadeaus voor verschillende verjaardagen
Nieuwe blikopener
Groupon om onze ketel eens na te laten kijken
Kleding voor vriend
Kapper
APK en beurt voor de auto

Het totaalbedrag kwam uit op; €429,64
Ik vind het een hoog bedrag, maar hier zitten dan ook alle kosten bij die niet bij de vaste lasten of boodschappen gerekend worden, dus eigenlijk echt de rest wat we uitgeven.

Ik weet eerlijk gezegd ook niet of dit een erg hoog of laag bedrag is (ik ga straks eens bij het nibud kijken of ik daar iets over kan vinden) Als ik beide bedragen bij elkaar optel kom ik op €660,07 en dat vind ik dan helemaal een groot bedrag!

De komende maand verwacht ik dat de kosten voor de boodschappen iets lager zullen zijn en de variabele kosten nog hoger. Dit komt doordat we naar de tandarts moeten, we veel verjaardagen hebben en 2 etentjes gepland hebben staan die wij betalen. Ik ben benieuwd hoe we uit gaan komen. Het is in ieder geval heel verhelderend om dit zo eens te zien en bij te houden. Je denkt toch beter na voordat je een aankoop doet (want je moet het opschrijven!) en het maakt je daardoor weer bewust!

Houden jullie alle uitgaven bij?! En kun je dan inmiddels ongeveer zien hoeveel je gaat uitgeven per maand?

9 opmerkingen:

 1. Deze maand januari heb ik ook voor het eerst exact de boodschappen bijgehouden en onderverdeeld in posten als groente, fruit, hond, brood, vlees/vleeswaren, drogist, zuivel en diversen weer onderverdeeld in boodschappen die niet onder de andere posten vallen en andere huishoudelijke zaken zoals trechtersetje. Februari en maart ga ik het ook nog doen, dan zal ik wel duidelijk inzicht hebben aan wat ik waar aan uitgeef.
  Ook heb ik met kleuren aangegeven of het 'niet echt nodig wel makkelijk//leuk/lekker/handig', 'luxe zoals chinees halen' en voorraad was.
  De vaste lasten had ik al eerder berekend, was ook makkelijk ivm eerste maand nieuwe huis, en ook weer overzicht gemaakt van maand, kwartaal en jaarlasten.
  Mijn doel was eens goed te zien hoeveel ik minimaal/maximaal kan sparen.
  Het klopt totaal resultaat klopt heel behoorlijk met mijn inschattingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al eens pogingen gedaan om alles bij te houden, maar het loopt hier na 2 weken geheel in de soep. Maar het blijft wel in mijn hoofd zitten om hier EENS serieus mee aan de slag te gaan. Ik denk dat ik hier eens echt tijd voor moet gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd het al jaren bij en verdeel alles in vaste lasten, huishoudgeld en terugkomende lasten zoals APK, of cv-ketelonderhoud, jaarrekening verzekeringen.
  Door een lang tijd die terugkomende posten bij te houden weet ik wat ik daaraan kwijt ben, en kan ik die kosten optellen en door twaalf delen en zo verdelen als vaste post in de maand. Hier gaat er een vast bedrag van mijn lopende bankrekening naar de bankrekening terugkomende posten en de betalingen van die terugkerende posten worden ook betaald van die bankrekening.

  Overigens heeft de Vrekkenkrant een heel goede Geldplanner, voor een jaar. Kijk er eens naar, wie weet werkt dat goed voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik houd het tegenwoordig bij, hoewel ik wel weer even ongeveer een halve maand bij moet werken. Het zal nu wel even pittig zijn, want ik moest o.a. kosten betalen voor een nieuwe hypotheekafsluiting, de jaarafrekening van energie en ook nog die van water, dus dat tikt wel even aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij zouden veel van deze kosten inderdaad uit andere potjes komen. Zoals:
  - kleding
  - auto onderhoud
  - cadeaus
  - reserveringskosten huisonderhoud
  - kapper kan een apart potje zijn, of uit zakgeld komen
  Voor deze potjes zet ik een jaarbedrag, geschat of op basis van ervaring, en dat deel ik dan door 12. Zo zet ik maandelijks een bepaald bedrag opzij, of ik het nu die maand gebruik of niet.

  In de loop van de tijd heb ik steeds meer potjes gekregen, maar ik kom ook bijna nooit meer voor verrassingen te staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou al m'n inkomsten en uitgaven bij in Excel. Ik verdeel de uitgaven wel in wat meer categorieën (vaste lasten, boodschappen (incl luiers), kleding/schoenen, huisdieren, cadeaus, goede doelen, overig). Ik vind het zo overzichtelijker, omdat anders de 'overig' post zo'n beetje alles zou omvatten. Ik vind je uitgaven voor boodschappen trouwens erg netjes! Ik zat de afgelopen maanden op 265 en 280 euro pm (voor 1 volwassene en 2 kinderen van 4 en 1,5) maar dat was wel met de feestdagen en in januari de verjaardag van m'n oudste zoontje. Ik ben benieuwd wat het in februari zal zijn, ik hou een maximum van 300 euro aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en ter vergelijking (omdat je je afvroeg of jouw variabele kosten een beetje gemiddeld zijn).. bij mij was het totaal van uitgaven die geen vaste lasten of boodschappen waren in dec 2x zoveel als bij jou, en in januari zelfs 3x! Maar goed.. feestdagen en verjaardag dus.. en in januari heb ik ook een nieuwe camera gekocht, een flink bedrag aan de belastingdienst terugbetaald en een aanbetaling voor de vakantie gedaan. Ook hier ben ik benieuwd wat het in feb zal zijn. Ik dacht, misschien heb je wat aan de vergelijking!

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie mbt de vergelijkingen, daar heb ik zeker iets aan!
   Ik zat namelijk te bedenken dat het nu bij elkaar een groot bedrag lijkt, maar wij ook zeker duurdere maanden hebben. Dus dan ziet het er ook anders uit.

   Verwijderen
 7. Ik heb allemaal aparte potjes voor allerlei zaken. Huizenpot (bv de kussens) Cadeau's (verjaardagen) Diversenpot (bv batterijen, fietsband) Kleding, Auto, Theater, Stappen, Vakantie, Ziektekosten, Hond, School.
  Elke maand schrijf ik alles in onder het betreffende onderdeel. Voor alle potjes heb ik jaarbuffers. Zo kan ik dan meteen zien hoeveel ik nog in de pot heb. Alle bedragen heb ik gebaseerd op het al jaren bijhouden van de uitgaven. Zo is de kledingpot naar mate de kinderen ouder worden verhoogd. Ook de schooluitgaven heb ik verhoogd omdat jongste dochter komend jaar naar middelbaar onderwijs gaat.
  Per jaar bekijk ik dus wat mij te wachten staat en heb ik een compleet overzicht en inzicht in de potjes.
  Ik vind je maandbedrag erg goed, Wij hebben 375 per maand, 2 volwassenen en 2 tieners.

  BeantwoordenVerwijderen