zondag 19 januari 2014

zindelijkheid enzo

Onze kleine man wordt eind Februari alweer 2 jaar en sinds een paar maanden heb ik het potje maar eens in de woonkamer gezet.

De eerste weken werd deze druk gebruikt als hoed/ omgekeerd als heuvel voor zijn auto's en als badje voor zijn knuffel.

Hoe meer wij hem vertelden over "het potje" hoe meer hij het leek te begrijpen en inmiddels laat hij duidelijk merken wanneer hij moet plassen of poepen.

Tot nu toe is er nog niks in het potje terecht gekomen, want hoewel hij het aangeeft, is dat ook het moment waarop hij het doet, dus dat schiet weinig op. ;)

De laatste tijd vind hij het vooral reuze interessant om te kijken wat wij doen als we op de wc zitten… het kijken naar hoe wij plassen (heel fijn…) en het in de weer zijn met een rol wc papier doet hij met alle plezier. Hij gaat zelfs ook op het potje zitten als wij op de wc zitten.

Gisteren vertelde ik hem dat, als hij ook moest plassen, hij dan ook zijn broek naar beneden moest doen, en dat ging prima (sterker nog de broek en de luier moesten helemaal uit) hij ging wel even op het potje zitten, maar er kwam niks. Daarna werd hij ook heel boos toen zijn luier weer aan moest, want dat was toch even niet de bedoeling!!

Al met al lijkt het er erg op dat hij misschien al een beetje klaar is voor de zindelijkheidstraining. Als ik de verhalen om mij heen hoor, vind ik hem nog erg jong, maar het kan natuurlijk ook geen kwaad.

Tot nu toe betrekken we hem in ieder geval heel erg in onze wc avonturen… en laten we hem op het potje gaan als hij wilt (we pushen in ieder geval niet!)

Binnenkort ga ik toch de verwarming wat hoger zetten en dan laat ik hem gewoon even zonder luier lopen, ik ben benieuwd hoe dat gaat en wanneer hij uiteindelijk uit de luiers is (dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij daar snel mee is)

Op welke leeftijd waren jullie kinderen zindelijk? En heb je daar iets speciaal voor gedaan??

7 opmerkingen:

 1. Zoontje was met anderhalf overdag zindelijk. 's Nachts had hij wel nog een luierbroekje aan. Hij liep opeens naar de wc en wilde op het kinderbrilletje zitten. Vanaf dat moment ging de grote boodschap op het toilet. Nog een maandje later ging hij ook daar plassen. Potjes vond hij maar niets. Ik gebruikte al voor die tijd luierbroekjes en die trok hij zelf aan en uit. Wat nog wel een gebeurde dat hij van het kdv thuis kwam met een luier aan als er een invaller was.
  Onze dochter was een stuk minder snel. Zij was vanaf 2,5 jaar zindelijk maar had nog regelmatig ongelukjes. Als we onderweg waren deed ik haar een luierbroekje aan.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met twee jaar waren onze jongens zindelijk ook in de nacht. Ik vind dat niet te vroeg, maar ik weet niet of dit tegenwoordig wel zo is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij alle 3 kinderen verschillend. Dochter met 2 jaar. We waren met vakantie en in de fietstas ging een potje mee, onderweg in de duinen moest ze, gewoon gaan zitten (dat doen kinderen) en de plas weggegooid in de duinen ;-) Ze was ook meteen dag en nacht droog zonder nacht luier. De jongens waren met 2,5 - 3 jaar droog en ook vrijwel meteen dag en nacht. Ik heb nooit met het potje / wc verhaal achter de kinderen 'aangerend'. Ik had een cadeautje in de kast liggen op grijphoogte en iedere keer vroegen ze voor wie is dat? Ik zei dan dat ik voor jou als je naar de wc gaat. In no time had ik ze dag en nacht droog en gelukkig heel weinig 'ongelukjes' want dat komt helaas wel eens voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De oudste dochter was 2 1/2 alleen overdag en 5 ook 's-nachts. De jongste was 22 maanden toen ze dag en nacht zindelijk was. Kleinzoon net voor zijn derde verjaardag in vier dagen overdag zindelijk maar draagt 's-nachts nog een luier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De oudste drie, de middelste met 2,5 een heel eind. Maar het kan prima eerder, ken ook ouders die met 6 maanden een potjestraining begonnen, wiens kind van 1,5 bijna helemaal zindelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoon heb ik in de zomer zindelijk laten worden ( 2,5 jaar) , kon hij lekker zonder luier buiten lopen, dat scheelt veel opruimwerk.
  's nachts zindelijk worden duurde veel langer, hij was al 3,5 . Maar daar kun je weinig aan trainen, gewoon afwachten.
  succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een kind van 1,5 jaar zindelijk? En daar hebben de ouders dan 1 jaar achter aangerend? Als de tijd rijp is, is een kind in een paar dagen overdag zindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen