zaterdag 4 januari 2014

Stroomstoring

Op oudejaarsavond waren we gezellig bij mijn ouders. We waren in totaal met 7 personen en het plan was om een lekker broodje shoarma te eten. De zelfgekruide kip stond al op toen opeens alle lichten uitvielen... Een stroomstoring!

De laatste stroomstoring die ik meemaakte was in 2012, ik was hoogzwanger en aan het koken. Mijn zus kwam eten en vond het heeeel raar dat het huis zo donker was toen ze aankwam ;) Ik vind een stroomstoring nooit erg eng, maar toendertijd wel... Aangezien ik elk moment kon bevallen (wat dus echt niet gebeurde in die paar uurtjes)

Afgelopen dinsdag hadden we er dus ook last van. Gelukkig koken wij hier op gas, dus de kip kon afgebakken worden en de broodjes werden geroosterd in een grillpan (dat was trouwens erg lekker!)

Toch was er een klein beetje paniek. We hadden geen internet meer... En er riep zelfs iemand dat hij nu niet op Facebook kon zetten dat we een stroomstoring hadden, haha.... ;)

We hebben uiteindelijk heerlijk bij kaarslicht gegeten en toen het iets langer duurde, ging de openhaard aan... Een en al gezelligheid! We hadden na een paar uurtjes weer stroom.

Hoewel stroomstoringen hier dus niet zo vaak voorkomen, valt het dan wel extra op hoe afhankelijk je bent! Je stroom, je warme water, je internet, je spullen in de vriezer en in de koelkast en je verwarmingsketel.... Allemaal dingen die het even niet doen of gaan ontdooien/ warm worden.

Ik denk niet dat je hiermee helemaal onafhankelijk kan worden van de energiemaatschappijen, regering etc. Maar dat we erg afhankelijk zijn, werd me weer even flink duidelijk!

Hebben jullie vaak last van stroomstoringen? Wat zijn je beste tips om dan te doen?

10 opmerkingen:

 1. ja, wij hebben hier vaak last van stroomstoringen en die kunnen soms wel een dag duren. Maar ook daar wen je aan we hebben altijd overal kaarsen klaar staan e hebben alternatieve voor het koken (houtkachels). Het ergste vind ik altijd dat hier in het dorp er ook meteen geen water is, omdat ze tot nu toe geen aggregaat hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een dag! Dan zou er in Nederland bijna paniek uitbreken. Wat zijn we toch eigenlijk verwend. Ik kan me wel voorstellen dat je maatregelen treft als er regelmatig een storing is.

   Verwijderen
  2. Ja, Ernie dat is ook wat ik me realiseer, dat er in Nederland meteen paniek is. Wij hebben hier wel geleerd dat je vooral rustig moet blijven. Duurt het wat langer zetten wij zelf een aggregaat aan om te zorgen dat de vriezers en koelkasten op peil blijven

   Verwijderen
  3. Jeetje Ciska, dat is wel lang zeg! Dat heb ik in nl gelukkig nog nooit meegemaakt. Het lijkt mij idd vooral lastig met spullen uit de vriezer...

   Verwijderen
 2. Woon je in A? Wij hadden namelijk ook een stroomstoring en konden niet meer koken ;) Ook gezellig kaarsjes gebrand en spelletjes gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nog nooit stroomstoring gehad, gelukkig, maar wel voorbereid, we koken op gas dus dat ik geen probleem, verder altijd kaarsen en lucifers in huis, plus batterijen voor een zaklamp en radio, flessen water daar heb ik er ook al een paar van op voorraad voor het geval er ook geen water is en verder heb ik een petroleumkacheltje met een tankje petroleum voor als het koud is zodat we ook warmte heb in geval van nood, ook heb ik altijd een paar koelelementen in de vriezer liggen zodat we een aantal zaken ook een tijdje goed koel kunnen houden en als we geluk hebben is de storing weer verholpen voor er dingen echt ontdooien. dus we kunnen ons een paar dagen redden als het moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb eigenlijk nooit stroomstoringen. Ik ben nu bijna 30 en heb er misschien 1 meegemaakt. Wat dat betreft gaat het altijd erg goed in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had vaak stroomstoring. Ik heb dus klokken op batterijen(want de elektrische wekker doet het niet na een storing) Ik heb een gasfornuis. Maar ook kaarsen, los koffiefilter om toch koffie te zetten, petroleumstel(als het gas uitvalt) en water. Per persoon voor drie dagen water, zoals de overheid adviseert.
  Hier viel deze week ook stroom uit. Ik merkte het niet eens.Ik heb savonds altijd kaarsen en een olielamp aan en die bleven branden en mijn laptop gaat gewoon verder op de accu(ik zat niet op internet,wel op de laptop) Ik heb ook een goalzero generator waarmee ik bv de koelkast of een lamp aan kan zetten. Die is er gekomen omdat ik inderdaad vaker stroomstoring heb.Maar die heb ik niet nodig gehad. Uurtje later was er weer stroom. Maar wel een veilig gevoel om op zoiets voorbereid te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen