maandag 6 januari 2014

Hachee uit de slaapkamer

De laatste tijd probeer ik zoveel mogelijk biologisch vlees te kopen. Wel gewoon uit de supermarkt, maar het is al een hele verbetering met het "gewone" vlees.

Ik ben erachter gekomen dat, als ik vroeg op de ochtend boodschappen doe, er veel biologisch vlees is afgeprijsd. En zo neem ik dus eigenlijk altijd biologisch vlees mee, en is dat niet zo prijzig als normaal. Ik doe het vlees in de vriezer en haal het eruit als ik het nodig heb.

Helaas komt het weleens voor dat ik niet zo goed kijk… laatst had ik riblappen mee, maar die gebruiken wij dus nooit! Ik zocht eens op internet en zag dat je er onder andere hachee mee kunt maken. Dat kwam mooi uit, wij eten regelmatig hachee bij mijn schoonouders en zijn er dol op.

Toch schoof ik het maar voor me uit, want er kan veel misgaan met riblappen ;) Maar gisteren moest het er maar eens van komen.

Ik gebruikte weer een recept van de site van Albert Heijn en liet het vlees zo'n 1,5 uur sudderen. Maar toen de zon doorbrak, wilden we eigenlijk lekker naar buiten en ik durfde het gas niet aan te laten! Ik besloot toen maar om de pan in ons bed te zetten, lekker warm onder het dekbed…

Na 2 uur wilde ik even kijken, maar verbrande bijna mijn hand aan de deksel, zo warm was het nog! Het vlees was heerlijk zacht, maar ik liet het nog lekker even staan!

Vlak voordat vriend uit zijn werk kwam, zette ik de pan nog even op het vuur en maakte de aardappelpuree en rode kool af.

We hebben heerlijk gegeten! Echt gesmuld. Ik schep eigenlijk nooit een tweede keer op, want dan wordt het me veel te veel, maar deze keer wel! Echt een aanrader en ik was super blij dat het zo goed gelukt was. Voor herhaling vatbaar! Met dank aan ons dekbed als hooikistmethode :)

Koken jullie weleens volgens de hooikist methode? Welke gerechten maak je dan het liefst?

9 opmerkingen:

 1. Ik maak hachee in een snelkookpan. Bij vers/goed vlees is het in ca. 40-50 minuten gaar. Een hele besparing, normaal moet hachee 2 - 2,5 uur garen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, je kunt reageren door in ieder geval je naam te vermelden.
   Deze reactie verwijder ik, want ik hou mijn blog graag gezellig.

   Verwijderen
  2. Ernie, zoals je begrijpt was bovenstaande reactie niet voor jou... Maar voor een anonieme reactie op jou, die ik dus nu verwijderd heb ;)

   Verwijderen
 2. Ik wil het steeds nog een keer proberen, maar ook steeds komt het er niet van. Maar wel goed dat het zo super werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij gebruiken dezelfde methode die jij hebt gebruikt' het bed. En dan vooral voor stoofschotels, rijst , kip kook kerrieschotel . En vooral de laatste een heel goed sukses de kool is nooit verkokkt terwijl het soms wel de hele namiddag in het bed staat. Vooral als wij de hele middag weg zijn maak ik zoiets zodat we toch op normale etenstijd aan tafel zitten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. IK gebruik de hooikist zeer regelmatig. Het is een houten kist gevuld met schapenwol. Er gaan zeker allerlei stoofpotjes in, wij houden erg van Indisch eten en dat zijn vaak stoofpotjes, de sudderlappen gaan erin, vaak ook alles aan sauzen wat nog even moet doorgaren zoals bv een met groente gevulde tomatensaus. Het voordeel daarvan is dat de groente lekker knapperig blijft. Ook bouillon wordt in de hooikist getrokken, aardappels, rijst en quinoa worden erin gekookt. Ik heb laatst zelfs de bietjes erin gekookt. Heb geen snelkookpan en bietjes moeten, als je ze heel kookt dan toch vrij lang koken. Oh ja kikkererwten heb ik er ook al in gekookt.
  Ik vind het ideaal, er kan niks aanbranden, het blijft superheet en heb bespaard ook nog eens elektra (wij koken keramisch).
  En als man weer eens wat later is wordt het ook gebruikt als warmhoudplek als ik al gekookt heb. Echt ideaal.

  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat kan er allemaal misgaan met riblappen? geen idee wat je daar na mee bedoelt.
  Snelkookpan heb ik ook wel eens geprobeerd maar het valt wel uit elkaar maar ik vond de stukjes wel taai. Langzaam laten garen is eigenlijk altijd successvol, en hooikist of bed ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De peulvruchten gaan altijd in bed:-), uhhh, ik bedoel:gewikkeld in het dekbed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Slim opgelost! En het werkt dus ook nog goed! Fijn dat het vlees goed gelukt is.

  BeantwoordenVerwijderen