maandag 27 januari 2014

Hypotheek en vaste lasten….

Ik merk steeds meer dat onze hypotheek flink hoog is voor ons inkomen. Onze vaste lasten zijn erg hoog en nadat alles betaald is, houden we niet zoveel over om nog "leuke dingen" van te doen.

We wonen hier met veel plezier en begrijp me niet verkeerd… we kunnen elke maand een beetje sparen, dus we hebben het absoluut niet slecht.

Toch merk ik dat ik onrustig wordt van de vele cijfertjes. Mijn reiskosten zaten niet bij mijn salaris, en het wordt een dure maand voor ons, ik ga dan gelijk rekenen of we het halen, want ik wil liever niks van de spaarrekening afhalen (sterker nog, ik wil natuurlijk gewoon sparen!)

We hebben al op heel veel dingen bezuinigd, maar met een hoge hypotheek en een flinke klap geld voor het kinderdagverblijf, valt dat een beetje weg, hoewel natuurlijk alle beetjes helpen!

Ik besef me heel goed dat alles draait om keuzes. We hebben zelf voor deze hypotheek gekozen en er staan inderdaad nog steeds 2 auto's voor de deur…. en we hebben het in het verleden met veel minder geld moeten doen, dus ik begrijp niet zo goed waarom ik zo onrustig ben.

Ik denk dat het misschien te maken heeft met de kosten voor de bruiloft. We hebben ervoor gespaard en we houden daarna ook nog gewoon een goede buffer over, maar het gaat om zulke grote bedragen dat ik af en toe wel even moet slikken ;)

Ik hoop dat, als we na de dure Februari maand wel weer door kunnen sparen, mijn onrustige gevoel een beetje verdwijnt, want hoewel ik cijfertjes heel erg leuk vind, baal ik ervan om er zoveel mee bezig te zijn!

Heb jij weleens zo'n periode gehad? En waar kwam dat door? Tips zijn meer dan welkom!! :)

12 opmerkingen:

 1. ik begrijp je gevoel, wij hebben geen hoge hypotheek en ons huis staat niet onderwater maar toch wil ik de maandelijkse lasten omlaag hebben. Dus; de hypotheek lager en daardoor maar wat minder sparen en daar wringt de schoen. Je moet spaargeld hebben, als je wasmachine stuk gaat of een fiets wordt gestolen dan moet je het kunnen vervangen. Keuze maken, of spaargeld of een lage maandlast.........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het inderdaad! Of meer sparen, of hypotheek extra aflossen (waar we nu ook kleine beetjes voor sparen) bedankt voor je reacties!

   Verwijderen
 2. Oja de tips.......... Eigenlijk geen, tot nu toe gaat het bij mij goed omdat mijn man heeeel handig is, tot nu toe repareert hij de 'kapotte' apparaten/fietsen/fohn/droger etc. Enige tip (?!) Jaag niet al je geld erdoor heen en wil je wat aanschaffen denk er eens een dag of 2 over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ga bij jezelf na wat rust in je hoofd je waard is. Is dat het inleveren van 1 auto waard? Of kleiner/goedkoper gaan wonen? Zo niet; dan probeer te genieten van het feit dat je dit allemaal kán kiezen en doe zuinig daar waar je wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk. Die auto zou ik zo wegdoen, maar het huis niet ;) ik ga eens bekijken wat ik nog meer waard vindt om nog op te besparen en dan eens met vriend om de tafel :)

   Verwijderen
 4. Ik kan me je gevoel heel goed voorstellen. Mijn lasten zijn ook vrij hoog in verhouding met mijn inkomen, hoewel ze niet hoger zijn dan toen ik nog met mijn ex samen was. In theorie zou ik dus gewoon min of meer op dezelfde manier door kunnen leven, maar zo voelt het niet. Ik denk dat voor mij de oplossing is om gewoon goed na te gaan denken over uitgaven en terwijl ik dat doe, te werken aan een buffer en aan de hypotheek. Als ik het gevoel heb dat ik dat onder controle heb, is het hopelijk weer een heel ander verhaal.

  Tot nu toe heb ik ook gewoon een auto die weg zou kunnen, maar in de praktijk is dat geen optie. Bovendien betaal ik die zakelijk, dus hoewel het kosten zijn, hebben ze niet direct invloed op mijn privébalans. Verder probeer ik me vooral te focussen op rijkdommen en niet op tekorten, ik geloof er heilig in dat dat ook rijkdommen (of tekorten!) oplevert. Bovendien maakt dat eerste veel gelukkiger dan wanneer je alleen kijkt naar wat je niet hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een onrustig gevoel altijd aan het begin van het jaar. De potjes moeten dan allemaal gevuld worden en de buffer moet dan terug op 10.000. Ik heb hier altijd een heel jaar voor, maar de onrust blijft bij mij altijd tot ongeveer mei. Dan komt vakantiegeld en zijn extra inkomsten binnen en ben ik klaar met de potjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach ja en dan spaar je je helemaal een rotje en dan ga je trouwen... Weggggg groot gedeelte van de spaarpot... Niet gek toch dat je hier onrustig of zelfs een beetje nerveus van wordt? Vind ik niet! Lekker verder sparen, komt helemaal goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat bij mij altijd hielp was een goed gevulde fruitschaal. Bananen sinaasappels, appels, kiwietje erbij. Het gaf me een rijk gevoel.
  En dan een heerlijke fruitsalade of appelchipjes maken en met de kinderen opeten.
  Waarschijnlijk dat het zien van gezond eten me deed beseffen dat ik het zo slecht nog niet had. Plus het zien van de kinderen die genieten van dat lekkrs...ja dan ging onrust wel weer weg.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het maakt mij ook altijd onrustig als ik aan mijn spaarrekening moet komen, ook al heb ik ergens voor gespaard. Wil nu eenmaal liever meer dan minder, maar die neiging tot vrekkigheid moet je soms ook bestrijden. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat hebben jullie toch allemaal gelijk! Ik kon er gisteren gewoon niet van slapen, stom hè?! Bedankt voor alle goede tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zulke onrust wordt denk ik inderdaad getriggerd door grote uitgaven. Toen ik aan het begin van het jaar de schoolkosten voor de oudere kinderen had, kreeg ik er ook last van.

  BeantwoordenVerwijderen