zondag 29 december 2013

Plastic afval

In onze gemeente wordt sinds ongeveer 2 jaar plastic afval apart opgehaald. Alle huishoudens hebben zelfs een extra container gekregen om het plastic in te doen, deze wordt dan om de week geleegd.

Ik ben een groot voorstander van afval scheiden. We hebben het GFT, oud papier, glas, restafval en dus ook het plastic afval.

Helaas valt mij de laatste tijd op, dat volle containers en een herfststorm niet samengaan. Afgelopen week zou het plastic opgehaald worden, onze bak zat redelijk vol, maar met een beetje aanduwen konden we nog wel 2 weken door. Aangezien er een storm was voorspelt, besloot ik om de bak niet aan de weg te zetten.

Helaas denken niet alle buren daar hetzelfde over. Het was dus weer raak met bakken die door de straat waaiden en het plastic afval dat in alle tuinen terecht kwam. Inmiddels ligt de halve straat nog steeds vol met plastic. De bakken die er nog stonden zijn wel geleegd, maar volgens mij is daar de helft van het afval ook van weggewaaid.

Bij harde wind of zoals in het voorbeeld, bij een storm, zou de gemeente mensen moeten oproepen om hun bak juist niet aan de weg te zetten. Ik heb altijd geleerd dat afval scheiden goed voor het milieu is, maar ik vraag me af of al dat afval, wat helaas in de meeste tuinen weken blijft liggen, of zelfs gewoon verder waait en ergens in een sloot/ speeltuintje etc. beland zo goed is voor het milieu?!

Wordt er bij jou plastic afval opgehaald?

11 opmerkingen:

 1. Nee, hier alleen kliko's. Plastic apart houden en recyclen zou niet rendabel genoeg zijn in deze omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan het wegbrengen naar een grote container. Maar de keren dat ik daar stond was hij vol. En je wilt nietweten wat er dan aan rommel omheen ligt. Ik ben dus maar gestopt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons wordt het ook apart ingezameld. Maar laatst hebben we het plastic afval zelf weg gebracht vanwege de storm.
  Wij hebben voor ons huis een inzamelplaats van containers. Ik word daar niet blij van als het stormt. Of de bakken vallen om in onze tuin of er waait een hoop zooi in tijdens het legen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier wordt het plastic afval ook apart opgehaald in speciale plastic zakken; die zijn gratis af te halen bij supermarkten.
   We zetten de zakken nu bij elkaar bij een boom (waar een ijzeren hekje om staat) dan kunnen ze niet weg waaien.
   Dat gebeurde in het begin inderdaad, weggewaaide zakken (gelukkig dichtgeknoopt) in de straat.

   Verwijderen
  2. Klinkt exact als mijn situatie. Zakken halen bij supermarkt en dan buiten zetten binnen de ring van een boom.

   Verwijderen
 4. hier idem dito, zakken en we hangen het lusje over een boompaaltje, zo waait de zak niet weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op dit moment maken we helemaal geen gebruik van containers. Die staan wel er wel omdat je ze bij een huis moet hebben, we mogen ze van de gemeente ook niet terugbrengen. Maar dan zouden de containers door het hele huis naar de voorkant moeten worden gereden en aan de voorkant zetten willen we niet, staat het teveel in het zicht. Maar de milieustraat is op 1 km, dus brengen we ongeveer elke 10 dagen alles zelf weg, vuilniszak, kranten, flessen, plastic en andere troep. Bevalt eigenlijk heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben hier een gele zak. Hier gaan plastic, blik, aluminium en ook de sappakken in . Deze kan je elke twee weken aan de weg leggen, maar zo vaak heb ik geen zak vol ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hier kunnen we het plastic afval in een grote container bij de supermarkt, dat doe ik meestal gelijk met het glas inleveren en boodschappen doen, verder word er hier oud papier en restafval en gft afval in containers opgehaald, ik let er nu trouwens wel meer op of ik plastic kan vermijden, net als ander verpakkingsmateriaal

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons kun je het naar een container brengen. Liever zou ik minder plastic gebruiken. Maar dan moet ik voor alle bio-levensmiddelen een eind fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij ons ook plastic zakken, gratis te krijgen bij de milieustraat. Eén keer per maand worden ze huis aan huis opgehaald, maar je kunt ze ook bij de milieustraat inleveren.
  Wat ik doe om de zakken wat zwaarder te maken: als ik lege flacons of bakjes heb (bijv. van wasmiddel / boterdoosjes), dan prop ik deze vol met ander plastic. Is wel even werk soms, maar zo wordt de plastic zak zwaarder, en kan er bovendien veel meer in. Dan nog hang ik hem wel met het hengsel aan het hekje, zodat ik zeker weet dat hij niet weg kan waaien.
  Groet, MB.

  BeantwoordenVerwijderen