donderdag 19 december 2013

Lenzen of bril?

Ik heb hele slechte ogen. Helaas werd dat vroeger niet snel opgemerkt... waarschijnlijk zag ik al bijna niks vanaf mijn geboorte, maar toen ik op mijn tweede prompt overal tegenaan liep (zie je het voor je?!) merkten mijn ouders en de kinderartsen pas op dat mijn ogen erg slecht waren.

Vanaf mijn tweede zit ik dus aan een bril. Ik vond het verschrikkelijk! Werd er vaak mee gepest en voelde me maar anders dan anderen. Toen ik twaalf jaar oud was, wilde ik dus lenzen en die kreeg ik nadat ik er zelf voor mee gespaard had. ;)

Ik draag nu dus al jaren lenzen, en hoewel ik het persoonlijk veel fijner vind dan een bril, zijn er wel veel kosten aan verbonden. Denk aan de lenzenvloeistof, lenzenbakje, houdertje om de lenzen uit je ogen te halen en natuurlijk de lenzen zelf. Tel daarbij de halfjaarlijkse controles bij op, en dan zit je aan een heel bedrag. Ik moet ongeveer elke 3 jaar nieuwe lenzen en vandaag was het weer zo ver. Ik kon de nieuwe lenzen ophalen... kosten; €192,- oei! best pittig, maar nu kan ik weer even vooruit!

Ik heb nog een bril, maar dat is dezelfde die ik op mijn twaalfde had voordat ik de lenzen kreeg. Het ziet er dus echt niet uit! Ik draag hem ook alleen als het echt moet, s'avonds of s'ochtends heel even. Laatst bedacht ik me dat ik eigenlijk ook eens een nieuwe bril moet hebben. Het mag een simpele zijn, maar ik weet nu al dat hij duur wordt, aangezien ik aparte glazen nodig heb.

Na het pinnen vanmiddag heb ik besloten dat een nieuwe bril nog maar even moet wachten ;)

Draag jij een bril of lenzen? En hoe doe jij dat met de kosten? Spaar je? wacht je af?.....

12 opmerkingen:

 1. ik draag vanaf mijn elfde een bril. Ik ben nu ong. € 900-1000,- kwijt voor een nieuwe bril omdat ik zulke dure glazen nodig heb. Ik ga ook altijd naar een opticien omdat het bij de populaire ketens geheid misgaat met opmeten is mijn ervaring. Ik heb ong. iedere twee jaar nieuwe glazen nodig omdat mijn ogen zo veranderen. Dan valt € 192,- nog wel mee ondanks de extra kosten van vloeistof en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb vanaf mijn vijfde een bril gedragen. Vanaf mijn 20e ongeveer 30 jaar lenzen. Daarna kon ik ze niet meer verdragen en moest weer een bril. Ik ben ook ruim 1000 euro kwijt voor een bril. Inderdaad ook zeer slechte ervaringen met de budgetketens. Wat afwijkende ogen kunnen ze niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kreeg op mijn negende een bril en heb nooit lenzen gehad. Ook ik ben gemiddeld voor een montuur met glazen ongeveer 1000 euro kwijt. Ga nooit naar een budgetketen maar altijd naar een goede opticien en koop om de 3 à 4 jaar een nieuwe bril omdat dan de glazen vervangen moeten worden. Gelukkig kan ik me een goed montuur met goede glazen permitteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben heel verbaasd over deze bril bedragen.
  Als je de opmetingen van de opticien niet goed vind ga je naar de oogarts en kun je met een recept
  bij de keten van eyes & more voor 100 euro een hele mooie bril krijgen voor enkelvoudige glazen en voor 165 euro een bril met varifocus glazen.
  Tinka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mijn ervaring is dt oogartsen niet aan oogmetingen doen tenzij je echt ernstige afwijkingen hebt. Mijn glazen zijn zo duur omdat ik en varifocus en cylinders en prisma glazen nodig heb. En vanwege de sterkte en de cylinders wil ik dan ook wel graag extra dun glas. " Het oog wil ook wat" :) En lenzen kan ik helaas niet dragen door een oogbollingsafwijking.

   Verwijderen
  2. Bovendien schiet met nu net te binnen als je naar een oogarts gaat kost het je je eigen risico en met de DBC trajecten van tegenwoordig kan dat nog vies tegenvallen. Ik was een keer voor een nacontrole bij een chirurg, die in een nieuw kalenderjaar viel ruim € 300,- eigen risico kwijt omdat er een nieuw traject gestart was. Kon niets aan veranderd worden. M.a.w. voor een 1e consult bij een oogarts kan het ook aardig oplopen. Leontine

   Verwijderen
  3. Oogartsen doen hier in Amsterdam echt niet aan oogmetingen. Bovendien heb ik inderdaad ook cylinders, varifocus en twee verschillende ogen. Dan zijn je glazen al bijna 1000 euro. En om nu altijd met hoofdpijn te lopen dankzij de budgetketen. Ik heb het geprobeerd, dat was dus weggegooid geld.

   Verwijderen
 5. Vroeger altijd "gebrild", daarna jaren lenzen gedragen.
  Helaas kan dat nu niet meer door een oogafwijking. Dus weer aan de bril. Erg duur, rond de €1200 en dat zijn dan alleen de glazen! Ik was goedkoper uit met lenzen en vind het zicht ook veel slechter met een bril. Ik zit er vaak overheen te kijken omdat ik dingen dichtbij dan beter zie. Ik heb als hobby borduren en ik mis mijn lenzen nu erg, heb nu daarvoor een loep nodig en met mijn lenzen had ik dat echt niet!
  Kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lenzen gedragen, zo'n dertien jaar. Maar op een gegeven moment ging dat echt niet meer. Ogen lijken op een gegeven moment allergisch te raken voor die krengen. Een bril vind ik vreselijk, daarom m'n ogen laten laseren. Maar dat is ook niet alles hoor. Zicht blijft niet stabiel, eerste paar jaar wel, nu niet meer. En ogen zijn blijvend gevoeliger en droger. Ik vind een bril een vreselijke prothese, maar vrees dat ik er over een tijdje toch weer aan moet geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerst met hekel vanaf mijn vijfde een bril, daarna jaren lenzen en nu alweer jaren een bril. Gewoon omda ik lenzen teveel gedoe vind. Daarij zie ik al mijn lenzendragende vriendinnen / kennissen de laatste jaren steeds oogontstekingen hebben met lenzen...

  Bril koop ik eens per 2 jaar voor rond de 100 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Superleuk onderwerp dit! Ik draag op het moment weer (zachte) lenzen, maar ik blijf het zo'n gedoe vinden. Dus als ik nergens heen ga, grijp ik weer naar mijn bril.

  Mijn bril brak vorige week zo maar door midden, en nu heb ik een bril gekocht bij brillen24 of zo. Voor 44 euro zit alles er op en aan. In theorie. Ik ben heel benieuwd of het wat is. Maar zo niet, dan krijg ik mijn geld terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb -10 en kom bijna nooit iemand tegen die zulke slechte ogen heeft... Draag overdag lenzen en in de avond bril. Het heeft allebei z'n voor en nadelen. Met lenzen achter computer snel last van droge ogen. Met bril minder goed zicht.
  Laseren is mijn hoornvlies helaas te dun voor.
  Zijn er meer lezers die rond de -10 hebben?
  Gr.Merle

  BeantwoordenVerwijderen