donderdag 14 november 2013

Onze levensstijl...

Ik heb 2 dagen achter elkaar gewerkt... Zo na de vakantie moest ik (en vooral mijn benen) echt weer even wennen ;)

Gisteren vertelde een collega dat haar geld alweer op is (een jonge collega, die vorig jaar samen met haar vriend een huis heeft gekocht) aangezien het nog even duurt voordat wij weer salaris krijgen, vroeg ik me hardop af hoe dat nou kan, en hierdoor hadden we een gesprek over onze financiële levensstijl.

Ze vertelde dat haar geld eigenlijk altijd op ging, haar vriend gaat in januari voor zichzelf beginnen en de vaste lasten kan zij niet alleen betalen, ook nu was alles alweer op, terwijl ze echt geen rare dingen deed.

Oei.

Dit is dus echt het tegenovergestelde dan wat wij doen. Ik vertelde haar over onze vaste lasten en dat wij zoveel mogelijk doen om die naar beneden te krijgen. Hoe wij onze maand indelen en, als we dan toch wat tekort komen, we geld van onze spaarrekening kunnen halen. Daarnaast is ons plan om het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek af te lossen... Bladiebla....

Om een lang verhaal kort te maken... Ik kreeg een hele wazige blik en heb het half uur daarna moeten besteden om uit te leggen dat wij dit echt prettiger leven vinden. (Ze kon het niet begrijpen)

Ik zou dus nooit zo kunnen leven als zij... Maar ja, ieder doet het op zijn eigen manier.

Praat jij uitgebreid over je zuinige levensstijl? En heb jij je weleens moeten verdedigen?
Het werd mij in ieder geval goed duidelijk in wat voor consumptie maatschappij we leven.... Mensen snappen het gewoon niet!


6 opmerkingen:

 1. ik heb met goede vrienden al eens een gesprek gehad. Ook hun maken alles op (niet meer dan dat ze hebben) sparen doen ze niet, ze genieten NU. Ze kopen wat ze willen hebben en zitten dus altijd op de nul-lijn. Ik begrijp hun wel, hun ouders hebben altijd gespaard 'voor later' dat later is er niet geweest. Ze zijn jong overleden. Als zoiets gebeurd in je leven dan kijk je er toch anders tegenaan. Ik vergelijking met onze vrienden zijn wij (man en ik) krenten. We sparen, willen de hypotheek aan het eind afgelost hebben, we kopen niet alles etc. Zoals onze vrienden leven kan ik niet maar ze leven wel een stuk gemakkelijker..........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik praat er weleens over. Meestal vinden mensen het erg knap, maar willen zelf niet aan de slag met minder uitgeven. Ja, als het ze geen moeite zou kosten. Geen dag uitzoeken welke ziektekostenverzekering voor jou het beste uit komt. Niet om fietsen voor een aanbieding, geen trui om de stookkosten te verlagen, toch weer die dure noten door de toch al lekkere salade... Prima, maar dan moet je niet piepen dat je huis onder water staat, dat je de rekeningen niet of niet goed kan betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer wel dat ze er niets van oppikte. Ik denk dat het goede informatie voor haar was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, al vaker erover gehad. Toch merkte ik in verschillende kennissen kringen dat ik overkwam als de allesweter. Daar had ik geen zin meer in. Ben ermee gestopt om erover te praten. Sommige mensen vinden het goed zoals ze leven. Alles opmaken. NU leven en straks bestaat niet.
  Eén kennis had zelfs nog geen 2000 gulden voor een andere vloer toen de ene stuk ging. Maar wel een paar keer per maand de grote jongen uithangen in de kroeg. Nou, ik weet wel wat ik wil.
  De anderen doen maar.
  Inderdaad weet je niet of je oud wordt, maar indien wel, dan hebben deze mensen toch een vet probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. grappig is dat, die wazige blikken. had ik tijdje terug met iemand. ze wilde een groter (duurder) huis, want 'ze hadden zo veel zooi'. verteld dat een ton extra lenen voor je spullen met rente erbij 2 ton kost op termijn en dat je spullen zo wel erg duur zijn....

  en het grappige: na heeel veel keren kringloop konden ze de slaapkamer op de rommelzolder maken en hebben ze gewoon plek voor kind nr 2 straks, in hun eigen huis.

  je weet het niet, misschien gaat ze er nog eens over nadenken en wie weet heb je haar wel op een goed idee gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja..ik praat erover en sommigen zijn daar ook meebezig. er zijn echter ook mensen die je inderdaad raar aankijken.
  Vb ik heb mijn grote auto ingeleverd voor een kleinere.. Je wilt niet weten hoeveel leuke maar ook niet begrijpende reacties ik heb gehad...
  Maar ik heb een Chinees spreekwoord " overal schijt aan hebben behalve je vingers" maw blijf bij jezelf. er zullen mensen afhaken die het niet begrijpen. jammer dan... Geen energie insteken.

  BeantwoordenVerwijderen