vrijdag 2 augustus 2013

Kinderen

In onze omgeving horen we steeds vaker de vraag; wanneer komt er een tweede?? (wordt vaak ook vol verwachting gesteld) ik moet er altijd wel om lachen, onze kleine man is volgende maand 1,5 dus misschien is het ook logisch dat mensen dan een broertje of zusje verwachten.

Nou zijn onze plannen toch echt om eerst volgend jaar te trouwen en weer even wat meer zekerheid qua werk op te bouwen, daarna zien we het wel.

Bovenstaande vraag heeft ons wel na doen denken, hoeveel kinderen zouden we eigenlijk willen? Ik vond de zwangerschap (vooral door extreme misselijkheid de eerste maanden) best wel zwaar en ook de bevalling was geen makkelijke... Maar toch zou ik graag een tweede kindje willen (en misschien nog wel een derde... Ooit)

Het ligt er denk ik helemaal aan hoe je het allemaal voor je ziet qua financiën. Er zijn mensen met €0,- spaargeld die drie kinderen hebben, maar wij zouden toch wel minimaal het volgende willen bijdragen;
- rijbewijs
- mooi bedrag mee bij het "uit huis gaan"
- (gedeelte) van de studie

Wij hebben beiden best wel veel gehad van onze ouders en zijn daar achteraf erg blij mee. Ik kan me voorstellen dat het ook niet erg is om dingen zelf te betalen, maar het is niet zo dat wij, omdat wij veel hebben gehad, niet met geld om kunnen gaan. We hebben zelfs beiden gewerkt vanaf dat we 14 waren (bijbaan)

Ik zou persoonlijk mijn kind(eren) gewoon een goede start willen geven in het leven als ze uit huis gaan en ik denk dat een rijbewijs en eventuele studie daar wel aan meehelpen.

We sparen nu voor onze kleine man €20,- per maand, hiermee kunnen we bovenstaande natuurlijk niet bekostigen, maar... Hij krijgt ook spaargeld van de opa's en oma's en dat wordt ook mooi gespaard, hierdoor hebben we al een mooi bedrag voor hem.

Het blijft een mooi onderwerp om over na te denken, je kunt ook alles zo goed geregeld hebben en dan over 15 jaar je baan (weer) kwijtraken, dan wordt, als de nood aan de man is, toch het spaargeld wat wij zelf gespaard hebben voor de kinderen aangesproken, het is dan niet anders.
Eerst maar eens trouwen en kijken of daarna een tweede kindje gaat lukken...!

Hoe hebben jullie de dingen geregeld voor jullie kind(eren)? Sparen jullie per maand/jaar?

17 opmerkingen:

 1. Wij hebben nooit een speciale spaarrekening voor onze kinderen gehad. Wel hebben we de rijbewijzen voor beiden bekostigd en door (zoveul mogelijk) thuiswonend te blijven tijdens de studie konden we ook daar stevig aan bijdragen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij (zij) kregen onverwacht voor beide kinderen het rijbewijs van oma. Wat een mooi cadeau!! Jongste studeert vanuit huis en kan dus veel sparen van studiefinanciering en werk. Wel betaald ze kostgeld. De oudste is de deur uit en ging na twee jaar toch weer studeren, maar die ondersteunen we niet echt. Wel proberen we af en toe bij te dragen aan studiekosten, boeken en boodschappenpakketten. Zij dragen dus zelf de consequenties van hun eigen keuzes en dat is ook goed zo. In geval van nood kunnen ze natuurlijk altijd hier terecht, ook al zijn we niet heel erg vermogend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij sparen voor elk kind (3) (vanaf de geboorte) een klein bedrag. Geld dat ze krijgen op/voor hun verjaardag storten we op hun spaarrekening. Als ze 13 zijn mogen ze een 'baantje' hebben. Ze hebben alle 3 een baantje gehad en de jongste heeft nog een folderwijk (de oudsten werken inmiddels) Zowel de oudste dochter en zoon hebben van dat verdiende/gespaarde geld ZELF hun rijbewijs kunnen betalen en zelfs een klein (oud) autootje. We hebben de kinderen geen mega bedragen kunnen geven maar wel naar draagkracht (aandeel in de studie betalen/kleden enz.) Ik heb van huis uit ook geen goed gespekte bankrekening meegekregen, alles heb ik zelf en later met mijn man verdiend en gespaard.
  Dit geeft zoveel voldoening. Erven zullen we ook nooit (behalve dan wat goederen met een emotionele waarde)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb bij mijn beide kinderen tijdens kraamfeesten geld gevraagd. Met als mededeling dat het voor de spaarrekening was en wij het een mooi gebaar vonden als familie en vrienden op die manier hun steentje wilden bijdrage aan de toekomst van onze kinderen. Kleertjes en babyprullaria hadden we immers al voldoende, zeker bij nummer 2. Ik weet dat sommige mensen het ons niet in dank afnamen en het soms ook onbeschoft vonden. Maar goed wij hebben niemand ertoe verplicht....de keuze was aan hen en dan moet je ook niet mopperen in mijn ogen.
  De spaarrekeningen worden verrijkt met (een deel van) de kinderbijslag en een maandelijkse bijdrage van opa en oma.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, sommige dingen in het leven moet je misschien niet zo plannen. Je kunt kinderen zo duur maken als je wilt. Wij hebben 2 kinderen met 2 jaar ertussen en ze hebben heel veel aan elkaar. Misschien lukt het niet meer tegen de tijd dat jij het eraan toe hebt! Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij sparen EUR 15,00 per maand per kind vanaf dat ze een paar maanden zijn. Na 13 jaar is het voor zoon toch al een aardig bedrag. Mijn ouders hebben voor elk kleinkind een studieverzekering afgesloten. Na 15 jaar komt dat vrij dus voor zoon schiet dat al op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen onze kinderen klein waren hadden we geen geld om voor ze te sparen. Het ging ons steeds beter en daarom hebben beide kinderen hun rijbewijs mogen halen op onze kosten en beide hebben 2 studies gedaan (de ene HBO en WO, de andere 2 WO) zonder dat ze moesten lenen. Maar beide kinderen hebben vanaf hun15 E gewerkt, in supermarkt, vakantiepark en tuinbouwbedrijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor beide kinderen spaar ik elke maand een klein bedrag en van opa en oma krijgen ze ook wel eens geld. Dat geld word voor de oudste gedeelt over een spaarpot vrij te besteden en de rest gaat naar de spaar.

  Ik hoop zoveel mogelijk te kunnen bijdragen aan mijn kinderen, maar zelf heb ik vanaf mijn derdiende gewerkt en op mijn vijftiende kocht ik mijn paard. Mijn moeder droeg daar 60 euro aan bij en de rest van de kosten warenvoor mij.

  Straks wil ik dat mijn eigen kinderen ook gaan werken. Ze mogen best weten wat alles kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb nooit voor mijn dochters gespaard. Wel hebben ze allebei een rijbewijs cadeau gekregen toen ze hun VWO diploma haalden. Oudste heeft het meteen verzilverd. Ze had nogal wat rijlessen nodig en ook een aantal rijexamens. In totaal heeft het examencadeau mij bijna 3000 euro gekost. Jongste heeft drie jaar later bij haar eindexamen ook dat bedrag gekregen. Jongste heeft eerst nog even gewacht met rijlessen, ze heeft in februari jl. haar rijbewijs gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wij sparen 150 Euro per kwartaal per kind, dat betalen we van de kinderbijslag. Dat gaat op een rekening waar we niet aan kunnen komen. Op hun 18e komt dit geld vrij en is dit een mooie bijdrage aan hun studie. We hebben 3 kinderen, relatief kort op elkaar (5,5 jaar 4 jaar 3 jaar), fijn dat het ons zo 'gegeven' is. We hebben 2 part-time banen, komen prima rond, maar letten wel op ons geld. Hebben het krijgen van kinderen (en de tijd ertussen) niet af laten hangen van geld, mede omdat we ook prima kunnen rondkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik spaar voor de kinderen (5 en 1) elk kwartaal de kinderbijslag. Ik heb het op mijn eigen spaarrekening te staan, in e.xcel allemaal uitgesplitst en kom daar dan ook niet aan. En als ze 18 zijn mogen ze dat gebruiken voor hun rijbewijs en/of studie. We proberen dit zolang als we dat kunnen van de kb te doen en als het niet lukt dan maar wat minder sparen, maar op dit moment lukt dit heel goed dus de oudste heeft dan ook al een leuk spaarpotje. En het geld wat we kregen bij de geboorte als cadeau van kennissen hebben we ook op de spaarrekening te staan. En ze moeten ook gewoon aan het werk, hebben wij ook alle 2 gedaan en daar is niks mis mee.
  Maar kindjes krijgen valt niet te plannen, wij hadden ook graag minder jaren ertussen gehad, maar helaas. Ik ben na de 1e nooit weer aan de pil gegaan, maar de jongste heeft ons toch wel even op zich laten wachten. En je kunt de kinderen zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk, mijn vriendin heeft er vier en die kan echt haar kb niet sparen voor de kids later. Maar de kinderen komen echt helemaal niks te kort, ze is een hele lieve moeder. Dus je hoeft ze geen bedrag mee te geven als ze 18 zijn, wij kunnen dat op dit moment doen maar dat hebben mijn ouders ook niet bij ons gedaan. Ik heb zelf voor mijn rijbewijs gewerkt, voor mijn computer (was toen niet nodig voor school zoals nu, maar wilde hem graag) en mijn kleding die buiten hun budget lag. Ik kreeg wel kleding van hun maar als het duurder was dan moest ik bijbetalen. Ik heb alleen nooit kostgeld hoeven te betalen, ik heb nog een tijdje thuis gewoond terwijl ik toen al een fulltime baan had en heb dat van hun gewoon mogen sparen voor als ik het huis uit ging voor de inrichting.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben voor allebei de dochters gespaard. Het spaargeld heeft de oudste gebruikt voor haar woninginrichting, de jongste ook. Die woont nu weer thuis maar heeft alles in opslag zodat ze dat bij een volgende woning weer kan gebruiken.De oudste heeft het grootste deel van haar rijbewijs gekregen. De jongste krijgt dat niet want die heeft een paar jaar terug een (tweedehandse) grote harp gehad. Voor beiden hebben we de afspraak dat we tot 25 jaar alle studiekosten betalen.
  En we hebben natuurlijk altijd de clubs, lidmaatschappen etc betaald.Vanaf hun 14de kregen ze kleedgeld en ze hebben allbei baantjes naast hun studie. Ze werken dus ook voor veel zaken zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb geen kinderen en ben ook niet van plan om ze te krijgen. Maar... Ik denk wel dat het heel slim van jullie is om de financiële kant mee te laten wegen in jullie beslissing. Ik ken teveel mensen die domweg aan kinderen begonnen omdat ze niet wisten hoe anticonceptie werkt :-P of omdat "de klok" ging tikken; en die nu echt worstelen om hun gezin gevoed, gekleed, onder dak enzovoort te houden. Ik denk niet dat dat een leuk leven is, voor de ouders niet en voor de kinderen is er toch ook vaak stress. Uiteindelijk krijg je (in Nederland in ieder geval) je kinderen altijd wel groot, maar het is een stuk aangenamer als je al weet dat aan bepaalde basisbehoeften gewoon tegemoet gekomen kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wanneer jullie toe zijn aan een 2e kindje is helemaal aan jullie, laat je vooral niet gek maken of aan het twijfelen brengen door je omgeving want die doen toch ook gewoon wat ze zelf willen?!
  Wij hebben momenteel 1 zoontje van 4 en nummer 2 verwachten we de 15e...spannende tijd dus. Wij sparen voor zoon de kinderbijslag en als hij voor zijn verjaardag geld krijgt dan gaat dat ook naar zijn spaarrekening toe. Dit willen voor nummer 2 ook gaan doen. Mocht dat in de toekomst niet meer lukken dan wordt het gewoon een lager bedrag. Wij willen ook studie/rijbewijs/zelfstandig wonen daarvan betalen omdat wij dat beiden ook van huis uit meegekregen hebben. Leuk dat jullie dat ook zo hebben ervaren.
  Heel veel succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Of jullie meer kinderen krijgen of niet is aan jullie. Niet aan opa's en oma's of nieuwsgierige buren. Wel weet ik uit ervaring dat ik het zelf niet leuk vond om enigst kind te zijn. Maar zelf heb ik helemaal geen kinderen, dus zou er met eentje al blij zijn geweest.

  Mijn ouders spaarden voor mij en hebben mij leren sparen. En toen ik het huis uit ging, kon ik een heel mooi spaarpotje meenemen, waar ik ze heel dankbaar voor was.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk wel dat de toekomst er iets anders gaat uitzien voor onze kinderen. De stufie wordt waarschijnlijk afgeschaft, en ook de kinderbijslag zal in ieder geval minder worden. Volgend jaar moeten de gratis schoolboeken weer betaald worden enz. Kortom wat extra geld achter de hand is nooit weg. En aan de andere kant plannen... Ik had ze, ben nu gescheiden en ook nog mijn baan kwijt, dat zat niet in de planning, maar ben toch dolblij met mijn 3 kids:) Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij zijn een gezin van 5 , ik , mijn man , dochter van 7 maand , stiefdochter van 14 en stiefzoon van 17.
  Voor mijn eigen dochter heb ik een spaarplan uitgedacht ,elke maand gaat de 90 euro van de kinderbijslag in een spaarpot , alsook het geld van bij de bevalling die ik kreeg van familie en vrienden gaat in die spaarpot .
  Verder hebben wij hier ook wat we noemen een "rommelmarktpotje " , alle spullen voor ons meisje zijn 2e hands , indien niet meer nodig verkoop ik deze online of op rommelmarkt , de opbrengst gaat in de rommelmarktpot en elke zondag gaan we rommelen om leuke nieuwe dingen te scoren met dat geld ! Leuke 2e hands spullen zijn perfect voor kids en kunnen vaak een 2e en 3e rondje mee en sparen een heeeeeel pak uit !

  Fam.depraetere Zwevegem/belgie

  BeantwoordenVerwijderen