dinsdag 30 juli 2013

Hypotheek aflos plan

Na de duidelijke uitleg van Petra (nogmaals bedankt!) hebben vriend en ik een goed gesprek gevoerd.

Onze hypotheek is gelukkig geen tophypotheek, we liggen er niet wakker van, al is het toch wel een groot deel van ons inkomen. Ook hebben we in 2010 gekocht, voor een redelijke prijs, maar ik vrees dat, als we nu zouden moeten verkopen, we ook een restschuld gaan overhouden. Nu is dat niet aan de orde, maar helaas weet je nooit hoe het over een jaar bijvoorbeeld gaat zijn.

En daarom gaan we extra aflossen, we moeten er ook maar eens aan ;-)

We hebben een aflossingsvrije hypotheek en nog 2 bankspaargedeeltes, het makkelijkste is om de aflossingsvrije hypotheek onder handen te gaan nemen. Deze is nu €75.000 en daar betalen we iedere maand zo'n €250,- rente voor. Hier gaan we dus mee aan de slag;

Fase 1; qua sparen willen we eerst een bepaald buffer bedrag bijeen sparen, aangezien we onze buffer de afgelopen maanden flink hebben moeten aanspreken, dus dit willen we aanvullen en dan nog wat meer sparen, ik hoop dit doel sowieso dit jaar ruim te halen.
Dit betekend dat we voor de hypotheek aflossing in deze fase alleen de extra's sparen (denk aan marktplaatsverkopen, euroclix, moneymiljonair, advertentie inkomsten van deze site *dank!*)

Fase 2; we hebben dan inmiddels onze minimumbuffer gespaard, toch willen we dan ook weer verder sparen, dit betekend dat dan een kwart van alles wat we sparen naar de hypotheek aflossing gaat.

Fase 3; we hebben dan onze ideale buffer bijeen gespaard, deze mag dan nog groeien, maar dat is niet heel erg noodzakelijk. Als we bij dit bedrag zijn, sparen we 50% van alles wat we sparen, de andere 50% gaat naar de hypotheekaflossing.

We zitten momenteel in fase 1 (dat lijkt me duidelijk) maar ik hoop dus dit jaar nog minimaal fase 2 te halen. Volgend jaar gaan we trouwen, dan kan het zomaar gebeuren dat we terugzakken naar fase 1, of als er onderhoud aan ons huis moet gebeuren kunnen we ook terugzakken.

Het belangrijkste is dat we in ieder geval gaan sparen voor de aflossingen. En beetje bij beetje hopen we dan de aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

Ik ben benieuwd hoe het zal gaan!
Hebben jullie een aflos plan?

9 opmerkingen:

 1. volgens mij zitten wij in hetzelfde schuitje... nou ja qua plannen dan! Wij willen eerst een basisbuffer van 15.000 bij elkaar sparen. (vorig jaar verbouwing gehad.. al het spaargeld op)Als dat gelukt is verder om onze aflossingsvrije deel naar beneden te krijgen. Wij hebben dit huis in 2009 gekocht en ben ook bang dat wij onder water staan. Maar voor nu eerst fase 1 dus buffer sparen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog geen hypotheek, maar volgend jaar hopelijk wel. Ik denk dat ik dan ook half ga sparen, half ga aflossen (ik heb al een buffer).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heb je hypotheekvrij van Hormann ook gelezen trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die heb ik helaas nog steeds niet gelezen, bij de bieb is hij erg populair, haha! Het komt vast wel een keer en zal dan goed zijn voor de motivatie :)

   Jij veel succes met de eerste fase!

   Verwijderen
 4. Wij hebben nu een autolening, een renovatielening-bij-ouders, en een hypotheek. In overleg met ouders hebben we de afbetalingen aan de renovatielening 2 maanden stopgezet om de autolening sneller te kunnen afbetalen. Het gaat nog om 8.500 euro, die we in augustus gaan afbetalen, al na 2 jaar in plaats van de 4 jaar van de originele looptijd. Het scheelt uiteindelijk zo'n 250 euro rente. Niet zo heel veel, maar ik ben die maandelijkse afschrijving zo zat; ik wil zélf bepalen waar mijn geld naartoe gaat. De volgende auto gaan we bij elkaar sparen, ik wil geen lening meer.

  Daarna gaan we maar eens een groot bedrag naar de hypotheek sturen, en ondertussen rustig dooraflossen aan mijn ouders. Het is een groot (maar wel rentevrij) bedrag, en ik wil het afgelost hebben voor ze sterven. Ze zijn 73 en 78 en we moeten nog €28.500 met minstens 400 per maand........

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ons aflosplan was als een gek het aflossingsvrije deel aflossen. Dat is gelukt, deze week ontvangen we de aflosnota en betalen we het laatste restje van zo'n 250 euries. Voelt goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Succes met jullie aflosplan. Ik heb niet echt een aflosplan, we hebben een spaarhypotheek, dus zijn na de looptijd sowieso hypotheekvrij. Maar we zijn wel bezig versnelt af te lossen. Omdat het geen noodzaak is en er ook nog andere wensen zijn gaan ook alleen extra's of gedeelten daarvan in de hypotheekspaarpot. Ik hoop dit jaar toch weer zo'n 2000 euro extra af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi,

  Klinkt als een goed plan!

  Wij zijn onlangs ook gestart met "extra" aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Dit doen we door alle extraatjes die aan inkomen binnenkomen gelijk op een "hypotheek"-spaarrekening te zetten.

  Zolang je maar bezig bent met het verlagen van je aflossingsvrije bedrag, ben je goed bezig.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. waarom spaar je niet extra op je spaarhypotheek? Dit levert doorgaans veel meer rente op.

  BeantwoordenVerwijderen