vrijdag 26 juli 2013

Wat levert het nu "echt" op?

Over een maand hoop ik dat alles qua salaris weer binnen is en we elke maand weer "gewoon" allebei salaris gestort krijgen, dan kunnen we ook weer onze buffer aanvullen tot een mooi bedrag.

Als ik vanaf 1 September meer voor mijn werkgever ga werken, is onze verwachting dat we sowieso €500,- in de maand kunnen sparen, dan schiet die buffer natuurlijk wel flink op!

En hierdoor blijf ik twijfelen over de hypotheek.... Als we bij de gewenste buffer zijn, dan heb ik mij altijd voorgenomen dat we de hypotheek kunnen gaan aflossen, maar ik twijfel en ik twijfel, omdat mijn rekensom helemaal niet zo rooskleurig is.

Daarom wil ik jullie vragen om even mee te denken; doe ik iets fout? Zie ik het verkeerd? Wij hebben een hypotheek tegen 4,1% rente. We kunnen aflossen vanaf €500,- Als ik elke €500,- bereken, dan betalen wij €20,50 rente per jaar (voor elke €500,- )
Als ik die €20,50 doorreken naar de 27 jaar (dit is de overige looptijd van de hypotheek) dan kom ik op een bedrag van €553,50 (er vanuit gaande dat de rente hetzelfde blijft, al is de kans natuurlijk groot dat die wel zal gaan stijgen)

Als ik dus naar mijn rekensom kijk, levert elke afgeloste €500,- ons momenteel €53,50 op. En daar gaat dan de hypotheekrente teruggave nog vanaf, dus het levert eigenlijk niet eens zoveel op.

Lossen de mensen die aflossen dan echt af voor hun gemoedsrust? Ik kan mij goed voorstellen dat dat een goede reden is, maar ik vind zelf ook dat als je het rustig kunt betalen en niet wakker ligt van je hypotheek, je misschien gewoon ook niet extra kunt aflossen.

Als wij al die jaren niet extra aflossen, dan houden wij een schuld over van €75.000 (dit is de aflossingsvrije hypotheek) maar ik verwacht dat wij qua salaris nog gaan groeien, en wellicht over een aantal jaar veel makkelijker extra kunnen aflossen dan op dit moment.
Wat is nou wijsheid?
moeilijk, moeilijk, moeilijk! Ik weet in ieder geval dat we wel willen blijven "leven" dus mochten we gaan aflossen, dan willen we ook gewoon nog uit eten en andere leuke dingen doen, gewoon omdat we nu leven en het leven helaas zo voorbij kan zijn.

Wat is jullie reden om af te lossen? En heb je wellicht nog tips voor mij?

7 opmerkingen:

 1. Nee, suffie. :-) Ja, het levert je 553 op, maar het levert je ook nog eens de oorspronkelijke 500 op; tenminste, die hoef je aan het eind niet nog eens te betalen.

  Dus je hoeft later 500 euro minder te betalen EN je betaalt 553 euro rente minder. 553 euro minder rente betalen door nu 500 euro te betalen is dus meer dan 100% "winst" over je 500 euro over de komende 27 jaar.

  Als je het in plaats daarvan op een spaarrekening zet voor 2% rente per jaar (voor 27 jaar) zit je maar op zo'n 60% winst of zo.

  Dus je doet het niet voor 53 euro, maar voor 553 euro. Da's toch zeker mooi?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je uitleg! Ik dacht al dat ik echt iets vergeten moest zijn, of fout deed.... Maar nu snap ik het, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig. Soms zijn getalletjes best moeilijk om te doorgronden; en ook om uit te leggen.

  Maar 4,1% jaarlijkse uitgespaarde rente is dus best mooi en telt ook op als je het over meerdere jaren bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, het telt best snel op als je al die jaren meerekent. Nogmaals bedankt!

   Verwijderen
 4. Niet alleen het cijfermatige moet kloppen. Het is ook een gevoel. Als je niet wakker ligt van je hypotheek en je huis staat niet onder water en je doet heel graag andere dingen met je geld, is dat ook een goede keuze natuurlijk. Ik zelf los wel zoveel mogelijk af, maar doe dit ook als zijnde een soort van extra pensioen. De maandlasten zakken toch iedere keer weer iets (soms lijkt het niet zo veel), waardoor je meer over houdt voor andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij wat kost een gezin kun je ook een soort excelbestand downloaden, waarin je je gegevens in kunt voeren en het bestand berekend precies wat je bespaart etc.

  Voor mij is het vooral ook een gevoel wat ik erbij heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, dat had ik nog niet gezien op haar blog, ik ga kijken!

   Verwijderen