maandag 22 juli 2013

Budgetten

Hoewel ik van het besparen ben, ben ik niet zo bezig met budgetten, en ik heb ook niks van onze inkomsten en uitgaven in excell staan.

Dit komt doordat ik over het algemeen alle inkomsten en uitgaven wel weet. We sparen zoveel we kunnen en als er dan toch iets is wat ik over het hoofd heb gezien, kunnen we dat van de spaarrekening betalen, als de lopende rekening het niet toelaat.

Het enige waar ik steeds over twijfel, is het boodschappen/uitjes budget. Bij dit bedrag reken ik de boodschappen, eventuele uitjes (bijv. Uit eten), cadeautjes, persoonlijke verzorging en kleding.

Ik weet natuurlijk wel wat ik bij de kassa in de supermarkt betaal, en ik weet ook dat we af en toe uit eten gaan, maar hoeveel hier nou precies naartoe gaat, weet ik niet... Daarom wordt het dus eens tijd om dit bij te houden.

Ik denk dat we voor boodschappen ongeveer €50,- in de week kwijt zijn. Vriend eet 1 of 2 keer per week op zijn werk, dus dat eet hij niet mee. Ik denk eerlijk gezegd dat we zelfs vaak onder dit bedrag zitten, al geef ik de laatste tijd meer uit, omdat er steeds meer biologisch/ gezondere voeding gekocht wordt.

Voor de uitjes (uit eten, bioscoop van vriend eens per 2 maanden) cadeautjes, persoonlijke verzorging (inclusief luiers) en kleding gok ik op €25,- per week. Dit lijkt niet zoveel, maar we gaan niet zo heel vaak uit, ik koop goedkope luiers (en oefen al met het potje), kleding kopen wij niet veel of van cadeaubonnen, kleding voor kleine man koop ik voornamelijk via marktplaats en ik krijg vaak wat dingen doorgeschoven en met de cadeautjes is het wel een uitdaging om creatief te zijn.

Wat tel ik niet mee?
- tanken, dit is ivm werk de ene week meer dan de andere. Reiskosten voor vriend tel ik ook niet mee, want dit wordt vergoedt.
- werkkleding, voor mij wordt dit vergoedt en vriend heeft een aantal keer per jaar nieuwe schoenen nodig, omdat hij een staand beroep heeft, kiest hij voor kwaliteit.
- vakanties, stel dat we op vakantie uit eten gaan, dan gaat dit van het vakantiebudget af.
- aanschaf door middel van cadeaubonnen, die krijgen we vaak met verjaardagen etc en daar wordt ook kleding van gekocht.

Ik denk dat het een behoorlijke uitdaging gaat worden. Bij mij in de familie geven we graag "een belevenis" denk aan een etentje of een dagje weg, dus daar moeten we op letten! We hebben binnenkort ook nog wat bijzondere verjaardagen en een 40 jarig huwelijk van mijn schoonouders, waar ook een duurder cadeau gegeven zal worden.
Er staan ook nog wat cadeautjes (uitjes) klaar die wij gegeven hebben, die tel ik ook niet mee, want we beginnen nu!

Ik zal jullie elke week op de hoogte houden van onze uitgaven, als ik minder dan de totale €75,- uitgeef, dan gaat het restand mee naar de week erna. Ik ben benieuwd hoe het gaat!

Hebben jullie een strak boodschappenbudget?


5 opmerkingen:

 1. ik houd wel alle in en uitgaves bij ,gewoon op papier in een boekje ,maar heb verder geen budget, de enige regel die ik hanteer is, wat je niet hebt kun je en moet je niet uitgeven. heb wel eens een budget geprobeerd voor bijvoorbeeld de boodschappen,maar kom daarmee steevast in de knel als er aanbiedingen zijn.dus ik weet wat er binnenkomt en uitgaat in de maand en zolang ik niet boven mijn inkomsten uitgeef is er geen probleem, o ja ik zet wel elke maand een vast bedrag op mijn spaarrekening dat doe ik als ik mijn loon binnen krijg ,dat geld is als buffer en voor grote uitgaves.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn budget voor alles wat jij noemt is iedere maand 600 Euro. Daar kom ik eigenlijk nooit aan, maar het is fijn iets ruimer in te schatten. Hier zit ook bijv de verfspullen bij voor het schilderen van de bovenverdieping. En dierenartskosten. En dan zijn er dus maanden dat ik de 600 wel net aan tik. De rest gaat gewoon weer naar de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd me met 5 personen aan het Nibud budget (is 146,00) Meestal kom ik er mee uit. (zie blog boodschappen op mijn site)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het plan is om iedere week het te moeten doen voor 100 euro voor 2 volwassenen 2 kids (5 en 3) en een baby (maar die eet alleen nog maar borstvoeding ;)), excl benzine... of t gaat lukken? Ik ben nog een beetje aan het leren momenteel, haha

  BeantwoordenVerwijderen