zondag 24 februari 2013

Hypotheek

Van de week zag ik het volgende nieuwsbericht; http://www.nugeld.nl/wonen/3266985/steeds-meer-wanbetalers-hypotheek.html

Hoewel je op dit moment eigenlijk geen nieuws zou moeten volgen (je wordt er alleen maar verdrietig van) vind ik dit soort dingen dan wel weer erg interresant.

Want..... Hoe ver moet het komen dat je de hypotheek niet meer betaald of kunt betalen??
Voor mij persoonlijk zou dit een van de eerste dingen zijn die ik betaal, aangezien een dak boven je hoofd ook een van de belangrijkste dingen is. ik hoop dat iedereen er zo over denkt!

En toch stijgt het aantal "wanbetalers" zijn dit dan de mensen die hun baan kwijt zijn geraakt? Die hard zijn getroffen door de crisis? De ouderen waarvan hun pension wordt gekort? Ik zou het niet weten, maar het feit dat deze groep blijft groeien vind ik onvoorstelbaar.

"wij" gaven (in 2011, de cijfers van 2012 kon ik even niet vinden) 4,7 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp, en begrijp me niet verkeerd... Ik vind zeker dat we iets moeten doen aan ontwikkelingshulp. Maar is dat niet een beetje dweilen met de kraan open, als er hier mensen zijn die bijv. Naar de voedselbank moeten?? (lees het alsjeblieft op de manier hoe ik het bedoel; ik schrijf hier nu ontwikkelingshulp, maar ik had net zo goed de bonussen bij de banken kunnen neerzetten)

Ik heb de laatste tijd een beetje het idee dat het steeds krommer wordt in NL, de rijkeren lijken steeds rijker te worden en de armen steeds armer.

En natuurlijk zijn er mensen die de verkeerde keuze hebben gemaakt, die hun geld uitgeven aan een flatscreen tv of misschien zelfs een 3D tv, maar toch denk ik dat het gros van deze "wanbetalers" gewoon met het water aan de lippen staat, dat je er dus achter komt dat je de hypotheek deze maand gewoon niet kunt betalen. En zoals het bij hen gebeurd is, kan het ons ook gebeuren. Je baan verliezen kan iedereen gebeuren, en als je dan veel goede keuzes maakt, is de schade misschien beperkt, maar het gaat maar niet uit mijn hoofd dat dit ook bij jou of mij kan gebeuren.... En eigenlijk vind ik dat in een rijk land als Nederland heel, heel erg.

11 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Soms gebeuren er dingen in het leven waardoor je onverwacht minder te besteden hebt. Meestal is dat niet meteen heel erg, maar als je vaste lasten berekent zijn op hogere inkomsten raak je al snel in de problemen. Daarom moet je ook geen wurg-hypotheken afsluiten maar zorgen dat er voldoende speling is. Mocht een van de twee minder verdienen, kun je het dan nog betalen?
  Story of my life ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat heel veel mensen inderdaad het maximale hebben geleend. Valt het dan tegen, dan zit je direct in de problemen. Maar tegelijk is dat niet de schuld van die mensen zelf... Niemand kan tenslotte in de toekomst kijken en ik denk dat maar weinig mensen er rekening mee hielden dat het slechter kon gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mijn gevoel betaal je eerst het huis waar je in woont en dan de rest. Je weet soms gewoon niet hoe mensen in zo'n situatie belanden. Echt heel schrijnend, maar soms ook gewoon heel dom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sommige regels zijn ook heel krom, als je ww ophoudt en je hebt te veel overwaarde krijg je niks meer (leuk, maar hoe ga ik dan uberhaupt iets betalen?) En nee, juist een lage hypotheek en geen (verdienende) partner. Voor ZZP-ers is er ook weinig vangnet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Of de gemeente of andere overheidsinstelling int gewoon. Ook al kom je daardoor rood te staan of kun de hypotheek nietmeer betalen, dat recht hebben ze en gebruiken ze steeds meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf ook niet altijd de beste keuzes gemaakt, maar wel altijd aangehouden dat de hypotheek op 1 inkomen moest worden kunnen betaald. We konden toen 4 ton lenen... Kan je je door hebberig laten maken maar elke idioot kan verzinnen dat je dan in de problemen komt als je maar een dag of twee minder wilt gaan werken, laat staan als je op straat wordt gezet.

  Je kan niet zien wat de toekomst brengt, maar dat veel mensen boven hun stand hebben geleend en geleefd is wel een feit. Je hypotheek niet zou bij mij ook een van de laatste dingen zijn die ik niet meer zou betalen. Alleen al om de gegarandeerd gigantische restschuld die je dan overhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is ook de reden dat wij nu zo aflossen (nu het nog kan)En dat telt voor meer Nederlanders.Maar niet iedereen zit in zo'n positie,of lukt het niet om de knop om te zetten en zoveel te besparen dat het wel kan.Dat is niet iedereen gegeven.Ik ben dankbaar dat het ons wel lukt om de tering naar de nering te zetten en leef mee met de mensen die dat (om welke reden dan ook)niet lukt.Zij slapen vast een stuk minder goed dan ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier adviseerde de bank ook een tophypotheek (annuïteiten) met variabele rente. Ten eerste leek mij dat niet handig en veilig, ten tweede had ik er geen enkel vertrouwen in dat de bank ook echt de rente naar beneden zou bijstellen als dat in de andere rentes (Euribor, Libor, of hoe dat ook allemaal heet) ook naar beneden gingen.

  Van een collega die bij diezelfde bank een hypotheek heeft, hoorde ik dat mijn wantrouwen gerechtvaardigd was: terwijl de rentes overal 3% daalden, steeg hun hypotheek 5%.

  Kortom: houdt je hoofd erbij als je een hypotheek afsluit en bedenk of je wel wilt gokken met zulke bedragen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat nieuws raakte mij ook, want als je je hypotheek niet meer kunt betalen, dan verlies je de veiligheid van je (t)huis. Dat moet wel afschuwelijk zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik schrok ook van dit bericht, maar zie het helaas ook in mijn omgeving.

  Maar ze blijven consumeren, terwijl het eigenlijk niet meer kan. Ik denk dat daar ook veel fout gaat. Mensen moeten het doen met minder inkomen, maar zijn dat niet gewend. Het inzicht dat het echt minder moet, komt vaak te laat en dan zitten ze vaak al in de problemen. En eruit komen is veel moeilijker dan het voorkomen! Natuurlijk gaat het niet overal zo, maar ik denk dat veel mensen voor de buitenwereld toch "goed weer" willen laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeker weten. Ivm mijn werk zie ik executoriale verkopen voorbij komen, normaal niet 'erg' maar de laatste tijd komen er ook mensen voorbij die ik ook in het dagelijks leven tegenkom en dat zijn echt niet allemaal mensen die er maar op los hebben geleefd.. Dat raakt me echt.

  BeantwoordenVerwijderen