dinsdag 27 november 2012

Ons spaarplan

Toevallig was het deze week in het nieuws;
Nederlanders sparen te weinig

Wij hebben een aantal maanden niet kunnen sparen, maar er is hoop! Met mijn nieuwe bijbaan en alle extra's die gaan komen (denk aan vakantiegeld, decemberuitkering, dat soort dingen) kunnen we weer  sparen!

Vriend en ik hebben om de tafel gezeten en we willen eerst onze buffer op een (voor ons) mooi bedrag zetten, hiervoor hebben we in totaal nog €1250,- nodig.

Als de buffer is aangevuld, gaan we ons stukje aflossingsvrije hypotheek aflossen, en daar heb ik naar uitgekeken! Het zat wel steeds in mijn hoofd, maar we kwamen er niet aan toe.

Hoe gaan we dit bereiken?
- alle extra's dus op de spaarrekening zetten
- vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering verhogen (we hebben spaargeld achter de hand voor noodgevallen)
- ook de aanvullende verzekeringen onder de loep nemen
- andere verzekeringen nakijken en eventueel oversluiten (daar ben ik al even mee bezig)
- eten volgens weekmenu's (dus minder uitgaven voor boodschappen)
- zuinig zijn met energie en gas (doen we al, maar het kan geen kwaad om erop te letten!)

Ik hoop in Juni 2013 ons doel behaald te hebben en misschien al iets extra's afgelost te hebben. Het moet natuurlijk wel leuk blijven, maar we gaan ons best doen, en... Ik heb er zin in!

Hebben jullie op dit moment een spaardoel?

15 opmerkingen:

 1. Dit jaar was ons doel om de buffer aan het einde van het jaar op € 12500 te hebben.
  Waarschijnlijk gaan we het nét niet halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer! Wat is de reden daarvoor? Ik hoop dat jullie het toch nog halen! ;-)

   Verwijderen
 2. Mooi, zo'n plan! Ik ga nog even kijken naar een concreet doel voor 2013, voor het laatste beetje van 2012 heb ik vooral: overleven en wat overhouden. We hebben vooral met verbouwen veel kosten gehad en er komt ook nog het een en ander, dus als we met een klein beetje vlees op de botten het jaar uit gaan, dan is dat al winst. En het liefst wil ik ook nog tenminste €401 aflossen, want dan zitten we met de hypotheek onder de 4 ton.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij jullie vliegt het geld er natuurlijk uit ivm de verbouwing, die €401,- zou mooi zijn, dat is psychisch ook fijn ;-)

   Verwijderen
 3. Wij willen ook de hypotheek versneld aflossen. En hopelijk kunnen we snel een gezinnetje beginnen...dan zal ik met je mee kunnen praten over het feit dat die kinders geld kosten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou leuk zijn! Kinderen kosten inderdaad heel wat, maar je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel.

   Verwijderen
 4. Ons doel voor 2012 was spaarrekening op 20000,- euro en 5000 versneld aflossen van de hypotheek. Spaardoel zullen we tot op de cent halen en de extra aflossing is al 2000 boven de planning, ben helemaal tevreden. Door echt iedere euro die ik over houd van huishoudgeld en extraatjes( ja zelfs mijn zakgeld) komen wij aan dit mooie bedrag, je gaat vanzelf zuiniger met je centjes om en krijgt dan een mooi resultaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat knap zeg! Ik vind het hele bedragen, goed gedaan!

   Verwijderen
  2. Dank je, maar jullie in blogland houden mij scherp en ik word steeds enthousiaster! Dat belooft wat voor de toekomst. Manlief wil graag stoppen met werken( we werken beiden sinds 10 jaar partime) Hij heeft er al meer dan 40 arbeidsjaren opzitten Ik weet dus waarom we zo zuinig zijn!

   Verwijderen
 5. Lekker dat je straks kan gaan aflossen. Als je eenmaal begint, blijf je bezig ;) Ik wil iets meer achter de hand houden, nu los ik zo veel af, had vrijdag nog 4,12 op de rekening staan. Ik denk aan 1500 euro waar ik gewoon niet aan ga komen. Alles daarboven lossen we af.

  Als er geen gekke dingen gebeuren, wordt 2013 een goedkoop jaar. We zitten goed in de kleren (de baby nog het beste van al), in de schoenen, het huis is redelijk af, we gaan niet op vakantie... Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, heel herkenbaar.. Als iemand hoort dat er een kindje komt, dan komen de spullen vanzelf het huis binnen ;-)

   Ik ben ook heel benieuwd of ik "verslaaf" raak aan het aflossen.. Laten we het hopen :-)

   Verwijderen
 6. Mijn spaardoel voor 2013 is om eindelijk 5000 euro op mn vaste spaarrekening te hebben. Dit moet gaan lukken middels eindejaarsuitkering en mijn vakantiegeld. Dit bedrag wil ik laten staan en dan ook echt niets van uitgeven. Daarnaast spaar ik voor een verre reis met mijn kinderen, iedere maand 50 euro, dat gaat niet hard, maar het land blijft wel liggen waar we heen willen.... Ik ben een alleenstaande moeder met een baan van 24 uur. Ik vind dat ik het niet slecht doe, maar soms geef ik toch weer iets te makkelijk geld uit, maar als ik die grens bereikt heb, trek ik een lekker flesje wijn open en maak ik een foto van mn banksaldo haha...

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, goed idee!
   Ik vind zeker dat je het heel goed doet!

   Verwijderen
 7. Wij sparen voor de aflossing.Iedere maand lossen we 100 af en aankomende Januari wil ik graag 5.550 extra nog aflossen.Onze buffer is dan niet meer zo groot,maar alle renovaties en verbouwingen aan het huis zijn af,dus we kunnen wel met iets minder toe.Als het lukt,zitten we onder de 90.000 hypotheek.Een heel fijn gevoel!Wij zitten niet meer onder water,zoals dat heet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou, wij zijn meer onze buffer aan het verslinden (in gedachten dan). We willen eigenlijk wel graag onze zolder aftimmeren, er een extra slaapkamer maken en een dakkapel of groot dakraam plaatsen..

  Als we dat doen is onze buffer (die eerst dan nog heel stuk moet groeien) ook weer weg :)
  Extra aflossen is hier dus nog niet aan de orde!

  BeantwoordenVerwijderen