donderdag 4 oktober 2012

Sociaal consuminderen

Laatst had ik een verjaardag van een "vage" kennis via familie. Helaas was onze kleine man al de hele week ziekjes en ben ik niet gegaan. Het cadeautje heb ik meegegeven aan de familie. Het zette me wel een beetje aan het denken.

Al die verjaardagen, feestjes, bruiloften incl. dure vrijgezellenfeesten... Je zal maar heel veel familie en kennissen hebben! Daar vliegt het geld dus uit je portemonnee!

Ik heb best een aantal vage kennissen, vrienden of verre familieleden die ons eigenlijk (vaak) meer energie kosten dan dat het contact opbrengt. Wij hebben dus besloten om sommige contacten maar een beetje te laten verwateren.

In consuminderland weten we inmiddels dat een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd geeft, maar zit dat eigenlijk ook zo met mensen?!

Tegenwoordig heb je voordat je het doorhebt elk weekend wel een verjaardag, afspraak en noem het allemaal maar op. Maar.... Tegenwoordig is voor ons ook heel belangrijk om tijd met ons gezin(netje) te hebben. Vriend werkt altijd een dag in het weekend en voordat je het weet is er weer een week voorbij.

Minder sociale contacten, betekend dus ook minder feestjes, minder cadeautjes en meer tijd voor elkaar. Dat klinkt erg mooi!

Begrijp me niet verkeerd, ik ben best sociaal en vind veel dingen ook gezellig... Maar soms wordt ik er wel moe van dat je weer met precies dezelfde mensen in een kringetje zit in een andere woonkamer met dezelfde hapjes en drankjes. ;-)

Wij gaan dus wat veranderen. Meer tijd voor ons samen en het gezin en minder tijd voor mensen waar we eigenlijk gewoon niet zo'n zin in hebben. Goede deal, toch?!

Hebben jullie veel sociale contacten? En ook veel verjaardagen?! Hoe zou dat toch bij iedereen zijn in consuminderland.... Wie geeft me het antwoord? ;-)

6 opmerkingen:

 1. Wij hadden vroeger ook heel veel verjaardagen. Veel gezinnen met kinderen en voor iedere verjaardag gingen we erheen. Soms was dat ook nog in combinatie met anderhalf uur heen en anderhalf uur terug rijden. De benzinekosten waren toen voor ons eigenlijk te hoog, maar we durfden niet te zeggen dat we het financiëel zo krap hadden.
  Toen mijn vermoeidheidsklachten erger werden zijn we veel verjaardagen gaan schrappen en nodigen we alleen naaste familie en wat buurtjes uit voor een verjaardag.
  Mijn eigen verjaardag vier ik met een paar vriendinnen. Verder combineren manlief en oudste zoon hun verjaardagen en jongste zoon en ik in de zomer.
  Het scheel idd een hoop geld. Maar wat ik ook vind is dat je op een verjaardag niet echt de tijd hebt om even met iemand bij te praten. Ik ga liever voor meer intensieve contacten met minder mensen.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat een hele wijze beslissing. Je zult zien dat je, je er veel beter door gaat voelen.
  Je kunt beter weinig mensen om je heen hebben met een goed contact dan een hele hoop met maar weinig contact en diepgang. Wij zijn ook gaan minderen met mensen waar we ons niet helemaal goed bij voelde en die niet echt iets bijdroegen in ons leventje. In het begin is het moeilijk maar daarna voelt het als een echte bevrijding! Heel veel succes meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het afgelopen jaar konden we naar heel veel verjaardagen en feestjes niet gaan door omstandigheden. Ik moet zeggen dat ik het wel heb gemist.
  Ik heb vorig jaar besloten mijn eigen verjaardag niet meer op de traditionele manier te vieren. Dus een huis vol, terwijl je bijna niemand spreekt, omdat je zelf steeds loopt met hapjes en drankjes. Ik ben toen met manlief, mijn ouders , zus en zwager uit eten geweest. Dat is mij veel beter bevallen.
  De komende maand kunnen we wel weer naar verjaardagen, maar hebben deze wel een beetje rondom de drukte gepland; we gaan heel vroeg of laat of een andere dag. Zo is het voor zoontje iets rustiger (die is nog herstellende na een zware operatie) en kunnen we ook met iedereen bijkletsen.
  Zijn 1e verjaardag vieren we wel grootst. We hebben in de moeilijke periode veel steun gehad uit onze omgeving en willen iedereen met dit feestje ook bedanken. We wilden eerst een apart "welkom thuis" feestje geven voor zoontje. Maar omdat hij al over 2,5 maand 1 wordt, combineren we het gewoon.
  Maar ik snap heel goed wat je zegt. Maar sommige mensen zie je bijna alleen met verjaardagen door de reisafstand en dan is het toch wel leuk om heen te gaan. Maar wij vragen dan meestal of we een andere dag kunnen komen. En meestal vindt de jarige dat ook veel leuker, omdat we dan echt tijd hebben om bij te kletsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn belangrijkste sociale contacten zijn mijn twee vroegere buurvrouwen waarmee ik elke maandagmorgen koffie drink. Verder heb ik twee lieve zussen, maar die zie ik niet zo heel vaak. Ik vind het prima zo, want ik vind een druk weekend afschuwelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben de verjaardagen ook heel erg ingedamd. Wat je al zegt, je zit maar te zitten. Weinig tot geen tijd om met iemand te kletsen. En na andere verjaardagen gaan wij ook een heel stuk minder. Een aantal door een breuk. Feestjes hebben wij veel afgeschaft. Wij staan echt niet meer bij iedere kermis bij anderen op de stoep die ons uitgenodigd hebben. Heel langzaamaan krijg je ook minder uitnodigingen, maar dat vinden wij goed zo. Veel meer rust in ons gezin en meer tijd voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn verjaardag al jaren geleden afgeschaft en naar verjaardagen van anderen gaan vind ik ook niet echt gezellig, veel leuker vind ik het om af zomaar eens af te spreken, zodat je alle tijd hebt om gezellig eens bij te kletsen met iemand of samen iets leuks te gaan doen, spontane ontmoetingen en bezoekjes vind ik veel leuker, en wie daar problemen mee heeft ,tja dat is dan jammer, ik heb het weekend echt nodig om eens lekker energie bij te tanken voor de komende drukke werkweken.

  BeantwoordenVerwijderen