vrijdag 12 oktober 2012

Hypotheek betalingsproblemen

Vanmorgen las ik op nu.nl het volgende nieuwsbericht; http://www.nu.nl/geldzaken/2932079/steeds-meer-mensen-met-hypotheek-in-problemen.html

Steeds meer mensen hebben dus problemen om hun hypotheek te betalen, eind dit jaar zijn er ongeveer 76.000 mensen die dus diep in de problemen zitten.

Het zal je maar gebeuren! De hypotheek (het dak boven je hoofd) zien veel mensen als iets wat echt betaald moet worden, dus als je de hypotheek niet kunt betalen, dan zijn er vaak veel grotere problemen.

Eerlijk gezegd verbaasd het mij niet zoveel. Als ik geen geld meer heb, dan kan ik niets meer kopen, dan bezuinig en bespaar ik waar dat kan. Onze regering heeft jarenlang veel te veel geld uitgegeven, maar dat geld halen ze gewoon van de burgers, waarom niet?! De bank ziet mij aankomen; tja, ik heb teveel uitgegeven, dus nu heb ik meer geld nodig. Ik denk dat ik niks meekrijg hoor!

Het lijkt de laatste tijd wel erger en erger te worden, het hoge btw tarief is verhoogd, benzine weer duurder, volgend jaar het eigen risico weer omhoog en ga zo maar door. Ik kan mij voorstellen dat een normaal gezin, die al een beetje krap zitten, nu dus echt in de problemen komen, je kunt je huis niet verkopen, dus zit je helemaal vast, verschrikkelijk!

Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor de hypotheek die je afsluit, maar kun je van tevoren weten dat die aardige bankmeneer te mooie verhaaltjes verteld? Kun je van tevoren weten dat je ziek wordt of je baan kwijtraakt??

Ons inkomen is ook met de helft gedaald en we krabbelen langzaam weer op. Gelukkig kunnen wij de hypotheek gewoon betalen, maar van dit soort nieuwsberichten wordt ik altijd zo somber!

Nu geen gezeur meer hoor! De zon schijnt hier en de verwarming is hier nog steeds niet aangeweest, yes!

Fijn weekend allemaal!

11 opmerkingen:

  1. Natuurlijk blijf je verantwoordelijk voor je eigen daden, maar de bomen groeide tot eind 2007 tot in de hemel en alles kon en was mogelijk. Nog meer lenen? Prima doen als je het niet doet ben je dief van eigen portomonee. Helaas hebben wij een tophypotheek en gelukkig kunnen we hem betalen, maar mijn prioriteit ligt nu ook bij het aflossen van die hypotheek.

    Door alle lasten die maar blijven stijgen zal het steeds moeilijker worden om af te lossen.

    Toch denk ik ook dat er heel veel mensen boven hun stand blijven leven. Restaurants zitten vol, iedereen loopt met een smartphone en ga maar even zo door.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat valt mij inderdaad ook nog steeds op. Volle restaurants en drukte in de winkels (als ik een keer naar het centrum ga)

      Verwijderen
  2. Dit soort problemen zijn erg en worden zo alleen maar erger. En ik ben het helemaal met je eens dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de hypotheek die ze afsluiten, maar tegelijkertijd is 30 jaar ook een lange periode om vooruit te (moeten) kijken. Zeker als je bedenkt dat mensen hun eerste hypotheek vaak al op jonge leeftijd afsluiten.

    Wel heel fijn dat jullie de hypotheek nog gewoon kunnen betalen, ondanks de daling in inkomen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er kan inderdaad enorm veel gebeuren in 30 jaar, kijk bijvoorbeeld naar ons ;-)

      Maar met zuinig leven redden we het dus nog steeds, dat is het belangrijkste!

      Verwijderen
  3. Wij hebben altijd het uitgangspunt gehad dat we ons huis hoe dan ook op 1 inkomen zouden moeten kunnen betalen. We hebben, als je het baseert op het inkomen van de manlief wel het meest maximale aan hypotheek, maar we redden het prima. Maar uiteindelijk is hier ook een periode van vier jaar van leren om zuinigaan te doen aan vooraf gegaan.

    Denk dat het vaak best op te lossen zou zijn, als mensen hun kop niet in het zand zouden steken en meteen in gesprek gingen met hun schuldeisers....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hoor je inderdaad ook vaak. Als er problemen zijn... Hup... Kop in het zand.
      Volgens mij moet je inderdaad contact blijven houden en laten zien dat je het echt wikt oplossen, dan kan er vaak een heleboel.

      Verwijderen
  4. De eerste jaren dat wij gehuwd waren hadden we twee inkomens. Omdat wij besloten hadden dat, eens er een kindje kwam, ik zou stoppen met werken en fulltime huisvrouw zou worden, hebben we van in het begin op het inkomen van mijn man geleefd (het kleinste)Toen ons eerste kindje geboren werd en mijn wedde wegviel omdat ik thuisblijfmoeder (zonder enige vorm van uitkering) werd, waren we eigenlijk al gewoon om op één inkomen te leven. In de kosten voelden we niet echt dat er een persoontje in het gezin bij was omdat ikzelf voor de baby kon zorgen, we geen oppas hoefden te betalen en we allemaal oud gekregen, geleend babygerief konden gebruiken. Nu zijn we dertig jaar later, de kinderen zijn allemaal het huis uit, er zijn al kleinkinderen en ik ben nog steeds onbezoldigde huismoeder....Door zuinig te leven zijn we er toch in geslaagd om een eigen bescheiden rijwoning te verwerven en onze kinderen allemaal op onze kosten en zonder studiebeurs te laten studeren. Hadden wij op een andere manier geleefd en niet zo zuinig omgegaan met geld, energie... dan zouden we wellicht ook betaalproblemen gehad hebben met ons ene inkomen. Ik vind dat banken soms te makkelijk leningen toekennen : mijn nichtje is gescheiden, heeft twee kindjes in co ouderschap en kreeg een lening van 200 000 euro zodat ze het huis na de scheiding kon inkopen. Ze heeft een maandelijkse afbetaling van ongeveer 950 euro terwijl haar nettomaandinkomen 1700 euro bedraagt. Ze moet dus meer dna de helft van haar inkomen besteden aan de afbetaling van haar huis. Ik begrijp niet hoe de bank die lening toegekend heeft en vrees ervoor dat dergelijke situatie niet houdbaar is. Nu zijn de kindjes nog kleuters en daar zijn nog niet zoveel kosten aan. Maar wat eens ze ouder worden en de studiekosten aankomen ? Stel dat mijn nichtje ziek wordt ? Ik ben blij voor haar dat ze de lening kreeg toegekend want het was haar droom om het huis in te kopen maar ik heb schrik dat ze vroeg of laat in betaalproblemen komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze kleine man zit ook niet op een kinderdagverblijf of opvang, dat scheelt enorm in de kosten. En we hebben het geluk dat de opa's en oma's allemaal dolgraag willen oppassen.

      Wat knap dat je nichtje het zo redt! Meer dan de helft van haar inkomen aan woonkosten, poeh, heel knap hoor!

      Verwijderen
  5. Wat een problemen allemaal. Stiekum ben ik op dit moment best blij met ons huurhuisje..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij kozen gelukkig voor een hypotheek voor iets meer dan de helft dat we maximaal konden lenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het lijkt erop dat de schuldhulpverlening in Amsterdam zijn vruchten afwerpt.
    http://www.koningenderaadt.nl/2013/03/schuldhulpverlening-in-amsterdam-succesvol

    BeantwoordenVerwijderen