dinsdag 4 september 2012

Geld uitgeven...

Als je bezig bent met besparen val je vaak in de ene verbazing na de andere.

Waarom wist ik dit niet?! Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?!
Zo baal ik af en toe best wel dat wij niet eerder zijn gaan besparen. We woonden in een relatief goedkoop huurhuisje, werkten allebei fulltime en hadden een heel erg mooi inkomen. Door keuzes te maken die misschien financieel niet erg slim waren, maar waar wij wel gelukkiger van werden, staan wij er nu iets anders voor;

- Ik ben zzp-er, en heb helaas minder werk. Ik werk ook minder aangezien we kleine man hebben mogen verwelkomen.
- We wonen nu in een koophuis, gekocht in onze "goede" tijd
Het inkomen is dus gedaald en de kosten zijn omhoog gegaan. Dat betekend helaas voor ons dat we de ene maand prima rondkomen en de volgende maand (net) niet.

En dat is dus precies de reden waarom wij zijn gaan besparen! Maar... daar komt het moeilijke deel.

Je bent op een gegeven moment zo enorm bezig met de besparingen, dat je het soms moeilijk vind om geld uit te geven aan dingen die niet echt noodzakelijk zijn. Ik heb de laatste tijd vaker gelezen dat dit in bespaarland best wel vaker voorkomt ;-)

Toch zit ik er soms een beetje mee, Aangezien we sommige maanden gewoon kunnen sparen kopen we ook wel gewoon wat we willen. Zonder daar schuldgevoelens over te hebben of ons te moeten verantwoorden naar elkaar. (zakgeld zou dus in ons geval geen oplossing zijn) Vriend heeft daar dus geen moeite mee, maar ik soms wel. Ik geniet van de dingen die ik leuk vind. Mijn extra dingen zijn bijvoorbeeld;
Lekker uit eten gaan
Dagjes weg

Ik ben dus meer van het principe herinneringen maken! Hartstikke leuk, maar zelfs bij dit soort dingen kijk ik op de menu kaart wat niet zo duur is, of ik probeer dagjes weg te gaan met kortingsbonnen, eigenlijk een beetje belachelijk. " Geniet nou eens gewoon"  schiet het weleens door mijn hoofd!

Het is misschien een beetje een onsamenhangend blogje geworden, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel! En mijn belangrijkste vraag in deze; gaat het bespaarvirus ooit nog over?! ;-) (tips en tricks om hiermee om te gaan zijn natuurlijk ook van harte welkom)


7 opmerkingen:

 1. Ja, dat is heel herkenbaar. Ik ging ook vaak uit eten. Erg vaak mag ik ook wel zeggen. Nu is de knop echt om en gaan wij alleen nog maar als er een etentje is met vrienden of bij een speciale gebeurtenis.
  Ik had ook dat als we klaar waren met eten, ik dacht wat een geld. Daar had je toch heel veel eten voor kunnen maken en ook nog lekkerder. Dat doe ik nu dus ook vaker. Koop wel eens lekker ijs als toetje, of heerlijk vis.
  Dat vond ik eerder te duur, maar omdat ik nagenoeg niet meer uit eten ga, kan dat er gemakkelijker van af.
  Wel hebben wij jaarlijks een abonnement op het theater. Dat valt in ons jaarbudget en gaat niet ten laste van mijn maandelijkse budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar!! Ik heb dat voor mezelf nu opgelost door mezelf zakgeld te geven. Ik ben nog in de probeerfase, want het is voor het eerst, maar ik hoop dat ik dat zonder allerlei 'bijgedachten' uit kan geven. Of kan bewaren natuurlijk, als ik dat wil. Misschien is zoiets ook iets voor jullie? Een potje voor 'leuk'?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zou inderdaad kunnen. Opzich denk ik dat we geen potje voor leuke dingen nodig hebben, want het kan gewoon. Het is meer het gevoel erbij om altijd te letten op wat iets kost, zoals vlijtig hierboven aangeeft, het is heel gezellig, maar voor dat bedrag kun je heerlijk thuis eten ;-)

   Het is een beetje moeilijk uit te leggen, haha! Maar het komt vast goed!

   Verwijderen
 3. Als je alle lasten eens op een hoop gooit en deelt door 12 krijg je misschien wat meer rust per maand en in je portomonee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee! Aangezien we nog niet heel erg lang besparen, houd ik nog niet zolang alles bij, maar als ik een overzicht heb van een heel jaar dan ga ik dat zeker doen!

   Verwijderen
 4. Héél herkenbaar en dat is dus mijn struikelblok; mezelf nu bij elke uitgave schuldig voelen want we 'moeten' ons maandsparen halen en daarmee leg ik de lat voor mezelf wel heel erg hoog en vergeet te genieten. Dat kan dus beter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker herkenbaar! Ik weet dat ik nieuwe laarzen nodig heb (die ik had zijn ondertussen 6 jaar oud en waren twee maten te groot... ja echt! Maar waren toen de enige met een wijde schacht.) maar dat is zo veel geld! En andere dan spijkerbroeken, en wat nette shirts en blousjes en zo voor m'n stage... maar dan moet ik geld uitgeven, en auw!

  BeantwoordenVerwijderen