zaterdag 29 september 2012

Energie besparen

Afgelopen week kreeg ik een nieuwsbrief mail van onze bank, met daarin bespaar tips om energie te besparen, (zodat we weer sneller de hypotheek kunnen aflossen, weten zij veel!) Hoewel ik de tips eigenlijk allemaal al nastreef, vind ik het wel leuk om wat tips met jullie te delen;

* Zet de thermosstaat een graaf lager en zet hem eerder uit (dit doen wij inderdaad al heel lang, het blijft echt nog wel een tijd warm in huis!)

* Douche korter en zet de douchekraan minder open (Ik hou enorm van douchen en baderen! Om dat te compenseren sla ik het douchen weleens over en was mijzelf aan de wasbak, dit doe ik altijd op een dag dat ik eigenlijk de deur niet uithoef. Je wilt jezelf toch goed verzorgen, maar dat kan prima een keer aan de wasbak)

* Zet een doorstroombegrenzer op de kraan (dit hebben wij op een aantal kranen, de kranen waarbij wij het niet hebben, paste het helaas niet)

* Doe overbodige verlichting uit en vervang zoveel mogelijk lampen door spaar en ledlampen (als de oude kapot zijn natuurlijk)

* Zet apparaten zoals de computer en televisie niet op stand-by (doen wij inderdaad ook niet, het is een kleine moeite om apparaten even helemaal uit te zetten)

* Zet de koelkast en vriezer niet te koud, vaak staan ze te koud terwijl dat niet nodig is (Ik weet eerlijk gezegd niet hoe koud onze koel-vries combinatie staat, daar moet ik van de week maar even naar kijken)

* Was alleen met een volle trommel en zoveel mogelijk met een eco-programma op lage temperaturen (wij hebben eco-programma's met 40 en 60 graden. Ik gebruik die van 40. Het is wel aan te raden je machine eens in de zoveel tijd heel heet te wassen, hier bijv. 95 graden met een schep soda, om geurtjes en verstoppingen te voorkomen)

* Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energieverbruik (spreekt voor zich natuurlijk)

* Gebruik een laptop in plaats van een computer, dit scheelt energie (laat ik nou net op de laptop zitten vandaag!)

Verder hebben ze het nog over je cv vervangen (kies bijvoorbeeld voor een HRE ketel, al lees ik daar niet altijd positieve dingen over), zonnepanelen (voor ons misschien in de toekomst) en woningisolatie (wij wonen in een redelijk nieuwe woning, deze is dus erg goed geïsoleerd)

Al met al vind ik dat wij prima bezig zijn, wij hebben bijna alle tips al in "gebruik"! jullie ook?!

2 opmerkingen:

  1. De meeste wel. Alleen hebben de heren in ons huishouden erg veel moeite met kort douchen. En wil ik nog een laptop. Als enige in huis typ ik nog mijn blogjes achter een desktop ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die over de koelkast vind ik wel "gevaarlijk". Zeker als er geen temperatur grens aangegeven wordt. Veel koelkasten staan te warm als je er vanuit voedselveiligheid naar kijkt. Regelmatig temperaturen ruim boven de 10 graden. Terwijl wordt aangeraden de temperatuur tussen 4 - 8 graden te houden.

    Zelf heb ik een thermometer in de koelkast hangen en regelmatig blijkt de temperatuuur te hoog.

    BeantwoordenVerwijderen