woensdag 29 augustus 2012

Energiezuinig koken

Op verschillende blogs heb ik al goede tips gelezen om wat zuiniger te koken. Ik bewaar kliekjes en sinds wij besparen zet ik het gas laag als een gerecht eenmaal aan de kook is. Ik had er eigenlijk nooit bij nagedacht dat het dan ook gewoon doorgaart en dus ook gewoon prima werkt.

Kleine moeite, scheelt wel veel gas.

Nou las ik in een aantal reacties dat je ook gewoon iets aan de kook kunt brengen en dan het gas uit kunt doen waardoor het doorgaart in het kokende water, dat bespaart dus nog meer! :-)

Ik ben dan wel benieuwd hoe dat werkt, want hoe lang moet je rijst, pasta of een eitje dan in de pan laten zitten?! Elke keer kijken of het goed is, lijkt mij niet goed door het warmteverlies, en op internet heb ik tot op heden nog geen nuttige kooktijden kunnen vinden.

Zijn er misschien bespaarders die mijn blog lezen en die op deze manier koken?! Wie helpt mij uit de brand?! En in de keuken.... ;-)

5 opmerkingen:

 1. Ik heb hierover net nog een reactie geplaatst bij -10.000. Zoek voor de grap eens naar wat koken je nu echt aan energie op jaarbasis kost, het is erg lastig om hierop een mooi bedrag te besparen. Maar een uitdaging is het zeker, alleen niet voor mij weggelegd (denk ik). Ik gebruik wel vaak deksels e.d. om het sneller op temperatuur te brengen, maar verder doe ik niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de kooktijd verdubbeld! En dat ging goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik eieren kook dan breng ik het water aan de kook met de deksel op de pan, als het water kookt zet ik het vuur uit en zet ik de wekker op de tijd die de eieren nodig hebben en dat is dezelfde tijd als wanneer het vuur er nog onder staat.
  Met rijst die 15 minuten moet koken, laat ik de rijst 3 minuten koken en nog 14 minuten staan. Dit lukt alleen met iets grotere porties anders koelt het te snel af. En niet proberen met zilvervliesrijst. Die kan beter in de hooikist.
  De hooikist gebruik ik ook voor hutspot, peulvruchten en plantaardige soepen die lange tij op het vuur moeten zoals erwtensoep.
  Toen de kinderen nog thuis woonden deed ik de (vastkokende) aardappelen na een paar minuten in de hooikist om verder te garen. Nu is de hoeveelheid aardappelen te klein.

  Het zal zeker gas schelen, het andere voordeel is dat het rust geeft tijdens het koken.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tips allemaal!

  Al scheelt het een klein beetje, het scheelt toch. En als het gas uit is, kan ik mij ook meer bezig houden met onze kleine man, die altijd rond etenstijd extra aandacht wilt ;-)

  Ik ga de tips zeker uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik zelf vaak doe.. iets aan de kook brengen.. van het gas halen, handdoek om de pan zodat het warm blijft en dan in de magnetron zetten met de deur dicht (niet aanzetten!!) het eten gaard dan gewoon door, dit geldt ook voor vlees! -bv gehakt ballen of varkensvlees ect

  BeantwoordenVerwijderen