dinsdag 22 september 2015

Kasboek

Sinds Januari 2014 hou ik al een kasboek bij, ik ben er eigenlijk zomaar opeens mee begonnen, omdat ik toch wat meer inzicht wilde in onze uitgaven.

En dat was in het begin best even schrikken, want we zaten al best een tijd in de bespaarmodus, maar we gaven toch ook veel uit aan de boodschappen en allerlei andere kleine dingetjes.

Vooral die kleine dingetjes zijn bij elkaar dan toch een flink bedrag en we besloten toen om nog meer op te letten.

Hierdoor deden we uiteindelijk boodschappen voor €50,- in de week en gaven we ook ongeveer €50,- uit aan andere dingen. Denk aan kleding, drogisterijspul etc.

Vooral over die €50,- voor boodschappen heb ik heel veel opmerkingen gekregen. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat je daar niet gezond van kunt eten... maar het kan echt hoor! Al ben ik wel heel eerlijk dat we nu rond de €60,- per week zitten, omdat we melkpoeder voor de meisjes kopen in de supermarkt, maar... als we nog steeds alleen naar voedsel kijken, zit ik echt rond de €50,- en ja, we eten gezond!

Die €50,- voor andere dingen is nu heel veel hoger. Hoewel kleine man zindelijk is, hebben we de komende jaren nog steeds twee kinderen in de luiers, dus die worden vaak gekocht, en natuurlijk de doekjes ook. We hebben ook een oppas die hier 2 middagen in de week is. dat kost natuurlijk best wat geld, maar dat is het ook zeker waard. Met €50,- redden we het nu niet meer.

Het fijne van een kasboek vind ik ook dat je makkelijk naar verwachtingen kunt kijken. Zo weet ik precies hoeveel we volgend jaar meer overhouden per maand als onze kleine man niet meer naar het kinderdagverblijf gaat. En als de oppas niet meer nodig is, of misschien juist wel zodat ik meer kan gaan werken. Het is leuk puzzelen met cijfertjes en hoewel het budgetteren vaak als "saai" wordt bestempeld, vind ik het alleen maar slim, je weet waar je aan toe bent en kunt zo zien waar je op kunt besparen als dat nodig is. De komende jaren blijf ik ons kasboek nog wel invullen!

5 opmerkingen:

 1. Een kasboek bijhouden kan inderdaad een eye opener zijn. Ik heb het zelf een paar geprobeerd, maar houd het zelden langer dan 4 weken vol...

  Die 50,- lijkt me heel reëel voor een gezin van 4 personen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt daar denk ik prima gezond van eten, zolang je maar goed oplet en ook veel zelf doet. Tenminste, dat is mijn ervaring. Zelf eet ik ook niet heel veel vlees (geef ik niet echt om) en dat merk ik ook ontzettend in de kosten. Volgens mij is veel vlees ook niet per se gezond, dus ook daarin maakt het niet uit dat ik het minder eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wii redden het ook prima met 50 euro per week en wij eten netjes iedere avond vlees of vis met groenten en pasta / rijst of aardappels . En in principe kopen wij ook vaak A merken. Mijn tactiek ; aanbiedingen in de gaten houden, zoals eurodeals :). En op dat moment *sla ik even iets meer in*.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me een goed idee, daar ga ik ook eens mee beginnen met een kasboek. Gewoon alle kasbonnetjes bijhouden en in een boekje plakken of schrijf je echt alles op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf inderdaad echt alles op, elke paar dagen ga ik er even voor zitten en is het in 5 minuten weer bijgewerkt. Succes!

   Samen besparen

   Verwijderen