maandag 10 augustus 2015

Zindelijk onderweg....


Op mijn blog over onze kleine man die zindelijk is, kreeg ik een leuke reactie. Ik weet zo even niet meer wie, maar iemand vroeg zich af hoe ze dat met haar kind ging doen als ze onderweg is. 

Dat is iets waar ik zelf ook een tijdje moeite mee heb gehad. Als je kind net zindelijk is, dan kunnen ze hun plas vaak nog niet echt goed ophouden, ook dat moet een soort van getraind worden! 

Nu onze kleine man zindelijk is, hebben we de regel dat hij in ieder geval gaat plassen als we weg gaan, of hij moet het sowieso proberen. Het potje gaat nu ook mee in de auto. Als we ergens naartoe gaan, dan kan hij voordat we weggaan en eventueel voordat we een winkel inlopen o.i.d. 

Natuurlijk gebeurd het nu wel dat hij opeens moet plassen als we ergens zijn, zo kan het gebeuren dat we opeens in de speeltuin even de struiken in moeten lopen met hem.... 

Het is hier nog niet gebeurd dat hij onderweg opeens moest plassen, want dat lijkt me best onhandig. 

Over een paar weken gaan we op vakantie en dat is best een stukje rijden, gelukkig geen uren, maar wel een flink stuk. Ik ben van plan om hem van tevoren op het potje te zetten en natuurlijk gaat het potje mee. Een handdoek in de autostoel is ook geen overbodige luxe denk ik! 

We gaan ook dagjes weg, maar ik merk dat hij al best snel leert om het op te houden, dus dat moet vast wel goed komen!

Hoe deed jij dat toen je kind net zindelijk was? 

11 opmerkingen:

 1. Onze zoon was al heel vroeg zindelijk, Hij wilde niet op het potje vanaf dag een zat hij met een kleiner brilletje met trappetje op de wc. Een potje in de auto had voor hem niet zoveel zin. We lieten hem plassen van tevoren en gaven hem voor lange ritten een up en go luierbroekje aan. Het is maar zelden mis gegaan, maar we kwamen wel eens in de file en dan kon hij niet altijd plassen. Toen hij drie was kon hij echt zijn plas uren ophouden en was het niet meer nodig, Toen hij een maand of wat op de basisschool zat en het kerstvakantie was ging het opeens snachts mis. Toen hebben we weer even een plasmoment gepland voordat wij naar bed gingen en toen ging het weer beter.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kleine draak nu vijf was net Zindelijk toen we naar zuid Duitsland op vakantie gingen. Elke twee uur stoppen en voor de zekerheid een luierbroekje aan. Duidelijk gezegd dat dat niet om in te plassen was maar voor de zekerheid. Ze is de hele reis droog geweest, heeft 1x op vakantie een ongelukje gehad maar goed toen bleek ze ook blaasontsteking te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vond het bij dochter makkelijker dan nu bij de 2e... we gaan erg veel dagjes weg komende 2 weken ivm vakantie van man en mij.. veel in de auto, en in parken etc.. hij plast vaak kleine beetjes.. dat had dochter niet.. dinsdag ben ik gaan zwemmen met de 2 kids, man was aan t werk dus ik was alleen. zoontje bedacht opeens op de wc te willen plassen, super!! had wel een zwemluier aan (maar goed ook.. :p) maar 4 a 5 x achter elkaar om de 5 minuten.. ik vond t lastig maar dochter helemaal vervelend, die heeft haar diploma nog niet dus moest elke x mee.... maar ook met dagjes weg om nou 10 onderbroeken en broeken mee te slepen ?? dan vind ik 3 luiers en doekjes makkelijker :( hij plast namelijk hele kleine beetjes per x en dus heel vaak... 2 broeken zoals bij dochter heb ik dus niet genoeg aan.. een potje mee ? waar laat je de plas als hij plast dan ???? dochter moest eens plassen bij een speeltuin.. er kwam serieus iemand naar buiten die woest was dat ik dochter daar liet plassen terwijl naar huis lopen net te lang zou zijn omdat ze het nog niet zo lang kon ophouden... :( dus waar laat je de plas uit een potje ???? ik ben er nog niet over uit.. denk dat we serieus verder gaan oefenen over 2 weken en nu even hoe het uitkomt... (en dan hebben we de uitdaging dochter naar school brengen en halen... de school is te druk om even snel naar de wc te lopen, dat halen we never, vooral omdat ik meestal een wandelwagen mee heb met opvangkinderen en we dus echt niet in een paar seconden tegen de stroom in of met de drukte mee binnen zijn.... dus plassen voor we weggaan en hopen dat hij niet hoeft :p ik vind het zindelijk worden van de 2e dus een grotere uitdaging dan van de 1e

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hadden onze net zindelijke dochter voor de vakantie toch een luierbroekje om gedaan. En gezegd dat dat voor onderweg was. Halverwege moest ze plassen maar wilde NIET (en dan is het ook NIET) in luier plassen. Heel goed natuurlijk maar we dachten dat we het voor die tijd duidelijk uitgelegd hadden..... Dus maar snel gestopt langs de kant van de weg......
  groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je lang met de auto weg moet, maak dan ook een tussenstop bij een pomp ofzo.
  Wij gingen met de trein weg, daar zat vroeger altijd een wc in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eigenlijk net zoals jij. Voor het weggaan laten plassen. Wel aantal aangegeven dat ze het op tijd moeten aangeven als ze moeten plassen zodat we onderweg nog tijd hadden om een parkeerplek op te zoeken of in een dierentuin nog even de tijd hadden om te zoeken naar de wc. Nu is dat natuurlijk nog moeilijk dus ik vroeg het ook regelmatig. En verder altijd maar een setje schone kleding mee voor het geval dat maar eigenlijk nooit nodig gehad.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik met de kinderen wegga neem ik altijd een plasemmertje mee. Gewoon een emmer met een rolletje pedaalemmerzakjes en een wc-rol. Past allemaal in het emmertje. Als één van de kindjes moet plassen doe ik een zakje in het emmertje met een beetje wc-papier erin. Ze kunnen gewoon op het emmertje zitten en plassen. Als ze klaar zijn knoop ik het zakje dicht en gooi het weg. Nooit meer gedoe over een wc die er niet is of die vies is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn al verschillende keren gestopt langs de weg omdat zoontje op het potje moest. De plas legen wij gewoon in de bosjes, oudste heeft nooit op het potje geplast die ging altijd gewoon staan. Ach als je er zelf erg relaxed. Mee omgaat doen de kindjes dat ook.

  En een serieus onderdeel wat je leert met auto rijden is dat een kind of oudere die moet plassen best van de vlucht strook gebruik moet maken. Want dat is ook nood. Ik moest er toen om lachen maar nu snap ik de noodzaak wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb zulke dingen nooit geleerd met rijlessen en ben als de dood voor een boete voor wildplassen... ? geen idee of dat een reeele angst is bij kinderen maar je hoort er zoveel over in de stad... geen idee of het langs de weg wel mag met een kind ??

   Verwijderen
 9. Mijn kinderen moesten veel vaker en we deden dat gewoon langs de weg. Tenminste de jongens.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leeg spa flesje of ander flesje. Vooral handig op drukke plekken en in de tijd dat ze nog niet tegen n boom kunnen plassen zonder hun kleding nat te spetteren (richten lukt nog niet altijd). Dop erop en in de prullenbak.

  BeantwoordenVerwijderen