zaterdag 8 augustus 2015

Hoeveel kost een tweeling?

Afgelopen week ontving ik een berichtje van een lezeres die zelf zwanger is van een tweeling, super leuk :) Ze vroeg mij hoeveel geld wij nou eigenlijk kwijt zijn aan onze tweeling. Natuurlijk is elke (financiële) situatie weer anders, maar ik geef jullie graag een kijkje in onze situatie;

Allereerst even wat wij verdienen aan onze kinderen (haha!) De kinderbijslag is ongeveer €190,- per kind, per kwartaal. Dat is dus voor de tweeling ongeveer €120,- per maand.

We ontvangen ook nog een klein beetje kindgebonden budget, maar dat streep ik weg tegen het bedrag dat wij sparen voor de kinderen voor "later".

Wat ik bij onze kleine man al heb geleerd is dat baby's qua kleertjes enzo heel weinig kosten. We hadden natuurlijk nog heel veel babyspullen van onze kleine man, die we nu ook gewoon weer gebruiken. Denk aan hydrofiel luiers, spuugdoekjes etc.

Onze meisjes hebben zelfs soms kleertjes aan die hun grote broer ook aan heeft gehad. Dan let ik er natuurlijk wel op dat ze neutraal van kleur zijn en niet jongensachtig, dat zou ik nooit aandoen bij ze.

We hebben heel veel kleertjes via via gehad, en krijgen nog regelmatig kleding toegeschoven (zelfs ook nog voor onze kleine man) Dit kost ons dus, naast een bedankje en een kleinigheidje niks, dat scheelt natuurlijk al heel erg veel!
Zelf kopen we ook nog weleens iets, maar dat is momenteel echt niet meer dan €20,- per maand.

De meisjes hebben in het begin borstvoeding gehad, momenteel krijgen ze kunstvoeding. Wij gebruiken een eigen merk van een supermarkt, die kost €6,- per pak. Er gaan nu 2 pakken per week doorheen, dat is al €12,- voor een maand kunnen we ongeveer €54,- rekenen.
Daarnaast eten ze sinds kort ook fruit en groentehapjes, maar dat is nog zo weinig... voor de hele maand reken ik hier €5,- voor.

Ze gebruiken wel enorm veel luiers en billendoekjes, die vliegen er hier doorheen. Ik doe gemiddeld eens per maand een internetbestelling als de luiers in de aanbieding zijn. Van de bollendoekjes hebben we de goedkoopste die we tot nu toe konden vinden, die zijn €0,69 voor 72 doekjes. Ik denk dat we gemiddeld per maand rond de €50 kwijt zijn aan luiers en zo'n €10 voor doekjes (ruim gerekend)

In totaal kom ik op een bedrag van € 139,- en dan heb ik ruim gerekend! Dat betekend dat we naast de kinderbijslag zelf maandelijks €19,- moeten "bijleggen" Het is dus prima te doen!

Natuurlijk weet ik dat de kleertjes heel veel schelen, als je dat allemaal zelf moet kopen, dan ben je best veel kwijt, maar ik vind tweedehands kleding geen enkel probleem en iedereen weet inmiddels dat wij heel blij zijn met de krijgertjes, dus daardoor krijgen we ook veel aangeboden...

Ook snap ik heel goed dat kinderen duurder worden als ze ouder worden, ik merk nu bij onze kleine man dat er in zijn maat weinig tweedehands kleding te vinden is en dat hij kritischer wordt. Ik kan hem niet zomaar alles meer aandoen, maar aan de andere kant hoeven we voor hem geen luiers meer te kopen ;) dus dat heft elkaar wel weer op.

Al met al kosten onze kinderen dus "nog" niet zoveel, en kun je het naar mijn idee zo duur maken als je zelf wilt, zoals met veel dingen het geval is!

Heb jij een idee hoeveel kosten je per maand hebt aan de kinderen?

6 opmerkingen:

 1. sommige kosten wel, veel niet.. eten en drinken zit gewoon bij de boodschappen in.. ik ben ook nog gastouder, diekinderen eten en drinken mee, dus echt geen idee hoe dat verdeelt zit ;) maar andere kosten zoals 36 per kwartaal voor scouting en 84 euro voor 8x zwemles zijn makkelijk te berekenen.. maar elke maand is anders.. soms een kinderfeestje, veel dagjes weg goedkoop of duur, verjaardagscadeaus, en natuurlijk de verjaardag vieren met extra boodschappen, maar ook bedjes en een kast, en dan als ze ouder worden weer een nieuw bed. ;) dochter heeft nu een hoogslaper en een kast waar ze hopelijk nog wel 20 jaar mee kan doen (grote witte ikea pax kast met witte schuifdeuren) zoontje heeft nu een peuterkamer, dus voor kortere duur misschien, even kijkenhoe lang hij ermee kan doen. 2e hands kleding is nauwelijks te vinden idd, ondanks dat ik lid ben van de lokale fb groepen. maar kleding kopen we ook niet al te duur, schoenen, er komt veel bij kijken... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben er nooit zo mee bezig met wat de kinderen kosten. Inmiddels zijn ze 16 en 10 jaar. Dan kosten ze best wat. Voor dochter betaal ik voor de bso na aftrek van de toeslag EUR 220 voor twee dagen. Ze houdt erg van kleding kopen, dat doen we ook maar geen dure dingen (C&A, H&M etc). Alleen altijd goede schoenen en laarzen. Van de kinderbijslag kopen we schoenen voor man (ieder jaar een paar want >EUR 200 en die gaan even mee) en de rest maken we op voor kleding voor de kinderen. Ongeveer EUR 450 pj. Daarnaast krijgt ze zakgeld , EUR 10 pm. Ze eet heel slecht warm. Ze lust wel graag brood, crackers etc. Vlees koop maar zelden voor haar. Ze eet een klein stukje mee van ons of een klein stukje van iets uit de vriezer. Ze lust wel graag fruit. Al met al wat extra kosten qua boodschappen maar niet heel veel.
  Zoon is een heel ander verhaal. Hij eet als een wolf en is dol op vlees. Hij eet veel meer dan man en ik (vlees krijgt hij natuurlijk niet meer dan een normale portie). Een uur na het eten heeft hij weer honger en eet nog een paar boterhammen. Hij krijgt zakgeld EUR 50 pm. Daarnaast gaat hij elke dag naar school met zijn vader en terug met de trein. We hebben een dalurenkaart maar dan kost het nog EUR 2,50 per dag. Kleding heeft zijn interesse niet. Hij krijgt EUR 600 per jaar en daar houdt hij van over. Hij koopt wel 2x pj Nikes maar bij de outlet en verder moet ik hem regelmatig aansporen om iets te kopen. Zijn school is niet duur verder. De werkweek was in Nederland en kost maar EUR 90.
  Al met al loopt het toch behoorlijk op. Als we uit eten gaan dan eet zoon volledig mee en ook dochter moet al regelmatig de volle prijs betalen omdat ze vrij lang is. Bij vakanties met het vliegtuig krijg je nog maar weinig korting voor de kinderen. Wij zijn net terug van twee weken Kreta en daarvoor betaalden we bij prijsvechter Sunweb toch EUR 2500 voor ons viertjes. Dat was wel een goede prijs voor het appartement waar we zaten. Ook ter plaatse gaat het hard met vier personen.
  Zoals ik begon sta ik er verder niet bij stil. We kunnen het missen en genieten van de kinderen. Als we eens een weekend met z'n tweeën thuis zijn dan merken we dat er bijna niets opgaat.
  Nog even een compliment voor je blog. Ik lees je altijd met veel plezier.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ze ouder worden loopt het inderdaad snel op, we gaan het allemaal meemaken! Bedankt voor je compliment :)

   Samen besparen

   Verwijderen
 3. Mijn ervaring is dat kinderen naarmate ze groter worden meer gaan kosten. Mijn twee pubers kosten een heel pak meer dan onze kleuter, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ze zijn absoluut niet verwend, maar mogen wel de hobby's doen die ze willen en hun passie volgen, ook al kost dat geld. Ik vind dat erg belangrijk, véél belangrijker dan de nieuwste gadgets of merkkledij bijvoorbeeld.
  Ik vind overigens dat de kosten pas echt sterk beginnen op te lopen vanaf de middelbare, dus dat duurt nog wel even bij jullie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De middelbare duurt inderdaad nog wel even! eerst de basisschool maar doen ;) Het lijkt mij ook wel fijn dat ik tegen die tijd natuurlijk weer meer kan gaan werken = weer meer inkomsten waardoor de hoger wordende kosten waarschijnlijk goed te doen zijn.

   Verwijderen
 4. Wij hadden kindjes met dieet voeding. Helaas geen verwijzing via een arts. Aan flesvoeding van de oudste waren wij bijna 20 euro in de week kwijt! Jongste heb ik gelukkig tot 10 Maanden borstvoeding kunnen geven. Helaas zijn wij ook de eerste met kinderen in de omgeving, de gene die wel kindjes hebben dat zijn meisjes. Er word hier helaas niets toe geschoven. Wel koop ik kleding via MP. Bij oudste waren wij zeker 150 euro per maand kwijt. Daar kochten wij dan de voeding voor 80-100 euro Pm de luiers en kleding en af en toe een spelendingetje. Ik moet zeggen dat ik dat bedrag toen best krap vond. Bij jongste redde ik het makelijk met 100 euro minder, basis dingen waren immers al in huis. Kleding werd door geschoven en borstvoeding. Elk kind is anders en de behoefte van het kindje ook ik denk dat het daardoor lastig te vergelijken is!

  BeantwoordenVerwijderen