zaterdag 4 juli 2015

Budget problemen

Er zijn vele dingen waarop wij al bespaard hebben de afgelopen jaren. Ook het budget voor de boodschappen werd ingevoerd en soms naar beneden of naar boven bijgesteld.

Inmiddels hebben we een soort weekbudget, al weet ik niet helemaal zeker of we het een budget kunnen noemen, als we er heel erg overheen gaan, is er namelijk niks aan de hand... We slapen daar geen minuut minder om, maar we gebruiken het als leidraad.

In dat budget zitten de boodschappen en verder alle uitgaven naast de vaste lasten (behalve tanken) dat zijn dus zaken zoals kleding, schoenen, cadeautjes, uit eten en alles wat we verder nog nodig denken te hebben. We betalen er nu bijvoorbeeld ook de oppas van.

Sinds we de oppas er ook van betalen, gaan we eigenlijk regelmatig over het budget heen. Ik heb het alweer iets verhoogd, maar we blijven er vaker overheen gaan. Nu kun je misschien denken dat de oplossing simpel is; gewoon niks meer kopen... Maar met kleine kinderen in de (benodigde) luiers wordt dat op een gegeven moment niet echt leuk meer ;)

Het is dus echt een gevoelskwestie... Het is een leidraad en dit zijn duurdere tijden, en het maakt niet uit, maar toch voelt het rot om vaak over het budget heen te gaan. Het geeft mij het gevoel alsof ik de financiën minder goed op orde heb, dat klinkt misschien vreemd, maar het is gewoon vervelend.

Dus wat te doen? Het budget verhogen naar een (kennelijk) benodigd bedrag, mijn ogen dichtknijpen en wachten tot er goedkopere tijden komen of gewoon zo door rommelen en het (soms) vervelende gevoel houden.

Wat zou jij doen?!




9 opmerkingen:

  1. een budget moet gewoon realistisch zijn. dus welke kosten moet je echt maken en een klein extra bedrag voor de onverwachte dingen.
    verder kun je kijken of dingen goedkoper kunnen of minder vaak gedaan/gekocht kunnen worden.
    En misschien toch handig om dingen apart te gaan benoemen, zoveel procent van het budget voor recreatie, zoveel voor voeding en verzorging enz. een realistisch budget daagt je uit om ermee uit te komen, een onrealistisch budget geeft frustratie en je gooit eerder het bijltje erbij neer! Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het je kunt veroorloven, en als je niet verder wil (kunt?) besparen dan zou ik het budget verhogen. Dan heb je er meer aan als leidraad, want als je over het verhoogde bedrag heen gaat, weet je dat je meer uitgegeven hebt dan nodig. Nu is het logisch dat je er overheen gaat en is het dus geen sturingsmiddel meer. En bovendien houd je er nu een vervelend gevoel aan over. Dat kan niet de bedoeling zijn van iets wat je zelf instelt.
    Je kunt het budget altijd weer aanpassen als de dure tijden voorbij zijn. Daarvoor is het misschien wel goed om echt even kritisch te kijken naar wat het nu een dure tijd maakt: alleen de luiers of nog meer? Dan weet je wanneer het weer anders kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou een strakker budget aanhouden.
    Zelf heb ik een vast bedrag per week voor de boodschappen. En daar red ik het vrijwel altijd mee.
    Voor tanken ook een vast budget per maand, dit is meestal iets te veel.
    Voor 'overige' (kadootjes, kleine huishoudelijke dingen, kleine kleding) vast bedrag per maand.
    Grote kleding uitgaven gaan van binnengekomen klusje of kinderbijslag.
    Ik houd dan per maand of week een overzichtje door de bonnetjes te beweren. Ik heb nu niet meer het gevoel ' waar blijft het toch'
    En ik kom eigenlijk altijd wel uit. Hoe meer er betaald moet worden uit één budget-pot, hoe moeilijker de controle, merk ik zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou nog eens goed kijken naar wat een realistisch budget is in de huidige situatie. Waarschijnlijk is dat iets hoger dan nu. Dat aanpassen en je daar dan wel aan houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hadden vanaf dat ik wist dat ik zwanger was tot de kindjes 2,5 waren een babybudget, we stelde dat vast op 150 euro per maand, we kochten daar de kinderwagen van, babykamer en alle andere benodigdheden tijdens de zwangerschap. Na de geboorte ging het op aan luiers, voor de oudste de flesvoeding, kleding, schoenen maar ook speelgoed. We kwamen daar altijd prima mee uit. Tegenwoordig hebben we alleen nog jongste in de pampers maar we zijn druk bezig met de zindelijkheidstraining, ik hoop dat ik dan ook weer beter uit kom met het boodschappen budget aangezien ik de pampers daar tegenwoordig van betaal. Mijn tip zou dus zijn neem een realistisch budget.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waarom maak je geen apart potje voor de uitgaven voor de kinderen? Besparen lukt bij mezelf beter voor mezelf dan voor men dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat gaf je een jaar geleden uit? Doe daar 5-10% bij om de prijsstijgingen te compenseren.
    Luiers als aparte rubriek benoemen en een budget voor de oppas opstellen. Uitgave per keer/ uur maal ongeveer keren/ uren dat je oppas wilt inhuren. Als oppas voor vier verdiende ik zo'n 10 euro per uur, overdag, en 5,00 als ze in bed lagen( ik maakte dan huiswerk, las een boek, keek een film). Twee middagen of twee avonden gemiddeld. 90 euro in een week ging meestal wel. Ik deed ook kleine dingen als koken, cake bakken, schone wc en keuken.
    Niets zo ergerlijk als een budget dat niet klopt. Ik geef 180 euro uit aan gaf, vlees, schoonmaak en hygiene. Daarvan uitgezonderd is de speciale antischimmelwasmiddel, dat is een medische uitgave. Die elk kwartaal 45 euro kost..
    Mijn schoonzus koopt alles behalve flesvoeding en luiers uit hun weekbudget.
    Weer anderen hebben 80 euro bij hun weekbudget opgedaan, voor de baby. Het is maar net wat je wil.
    Ga je meer luiers kopen als je geen budget hebt? Er meer opmaken doe je op afroep en niet omdat je er nog genoeg hebt liggen als het goed is..

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou ook kunnen overwegen om op wasbare luiers over te stappen. Kost in eerste instantie iets meer maar je hebt het er snel uit. Zeker.met een tweeling is het uitzoeken waard. Maar als je hrt echt je ding niet is zou ik.je budget verhogen als.je je dat kunt veroorloven.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik als ik consequent over een budget ga, pas ik het budget aan.. (en kijk even of t minder kan.. ) maar we geven ook maandelijks ook vaak extra uit aan eenmalige kosten(scooter reparatie, apk auto, of andere dingen) of shoppen die begroot ik niet.. wij hebben de luxe dat we minder uitgeven dan er binnenkomt dus er gaat dan geowon minder naar de spaarrekening. heel erg luxe (waar we gewoon voor werken en flink voor besparen op veel dingen)

    BeantwoordenVerwijderen