vrijdag 19 juni 2015

De consuminder uitstraling....

Als je ons zou tegenkomen of een blik in ons huis zou werpen, dan zou je niet zo snel denken dat wij consuminderen. Het huis staat redelijk vol met allerlei spullen, speelgoed etc. Ook de kledingkasten puilen nogal uit, daarom ben ik ook druk aan het opruimen en uitzoeken wanneer daar even tijd voor is.

Volgens mij kun je sowieso niet zien of iemand aan het consuminderen is. Je hebt vaak gewoon nog veel spullen in huis (vaak het gevolg van je vroegere levensstijl) en ook kleding ziet er verzorgd uit.

Ik vind het zelf altijd zo jammer dat er soms zo'n "idee" is over mensen die consuminderen... je wordt al snel een vrek genoemd en dat klinkt zo negatief.

Als je bespaard kun je nog steeds hele leuke dingen doen, je kinderen speelgoed cadeau geven als je daar zin in hebt of rondlopen in leuke kleding.
Natuurlijk zijn er mensen die er erg in doorslaan. In het programma Extreme Cheapskates zie je mensen die niet douchen, jarenlang bepaalde kleding dragen (omdat het toch nog niet kapot is) en nooit nieuwe dingen kopen. Dat gaat mij (en vele anderen denk ik) te ver.

Daarom even een positief berichtje. Consuminderen is leuk! En je bespaard vaak op dingen die je niet belangrijk vindt zodat je je geld uit kunt geven aan dingen die je wel leuk vindt. Als dat 3 keer per jaar op vakantie gaan is voor jou, dan consuminder je nog steeds ;) Klinkt goed he?!

Gewoon eens proberen dat consuminderen! ;)

Zou je bij jou thuis kunnen zien dat je op je geld let?!

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

13 opmerkingen:

 1. Ik denk het wel. Je kunt denk ik toch wel zien dat veel van onze meubels van de kringloop komen. Een tante die op bezoek kwam vond het 'een oude zooi'. Dat is niet mijn lievelingstante! Ik vond het erg bot.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt inderdaad erg bot! Het is toch jullie smaak en keuze?!

   Verwijderen
 2. Een leuk huis, of kleding heeft ook met smaak te maken. Ik ken genoeg mensen met veel geld die er niet uitzien. Maar of je de luxe hebt om en te (be)sparen en evengoed de leuke dingen te doen, is natuurlijk afhankelijk van je inkomen. Als er echt niks is, ga je dat wel degelijk zien. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk niet dat je het bij ons ziet. Het is toch allemaal heel erg een kwestie van smaak, dus wie weet heb ik wel gewoon een minimalistische smaak, LOL ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen idee of men dat ziet. Zou goed kunnen want onze meubels komen allemaal vd kringloop of gekregen/geërfd. Het is een van-alles-wat stijl hier.
  Maar eerlijk gezegd zou ik dat ook hebben als ik wel veel geld had, ik hou gewoon van dergelijke meubels, ziet er veel gezelliger uit dan al dat strakke vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet of je het bij ons kunt zien. We wonen nog maar 6 jaar in dit huis en hebben toen alles nieuw gekocht. Waren nog niet bezig met consuminderen. Het is wel allemaal van goede kwaliteit en kan dus jaren mee. We hebben een hele kleine auto maar omdat man een bedrijfsbus heeft denkt iedereen dat de eigen auto een "boodschappenautootje voor het vrouwtje" is :)
  Verder draag ik altijd tweedehandskleding maar dat ziet er netjes uit.
  Groente halen we zoveel mogelijk uit de moestuin. We sparen voor een keer uit eten of naar de sauna. We hebben huisdieren.
  Ik heb wel heel veel opgeruimd en weggedaan. Maar dit waren voornamelijk spullen die nooit gebruikt en dus uit het zicht lagen. Voor een buitenstaander is dat denk ik niet te zien. We hechten niet aan luxe. Hebben geen vaatwasser, magnetron, koffiezetapparaat, frituurpan enz. Ook hebben we nog analoge televisie. Misschien dat een buitenstaander het daaraan merkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons kun je het niet zien. Juist door het consuminderen hebben wij veel zaken kunnen doen die voor een ander misschien niet zijn weggelegd omdat ze nergens op letten. Ik ben bezig met een blog hierover ivm met hele hoge studiekosten van zoonlief. Door goed op te letten zullen wij veel van die kosten zelf kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier kan je het wel zien, het is allerlei meubels (die ik gewoon leuk vind) voor de rest zien mijn kinderen er altijd verzorgd en leuk uit, en ik... ikloop in kleding van soms wel 5 jaar oud. Jammer dan.

  Een klein oud autotje, je ziet de minachting van sommige, dus jah je kan dit goed zien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons kun je het niet zien! Maar...wat me opvalt aan de reactie van anoniem hierboven, een klein oud autootje, allerlei meubels, kleding van 5 jaar oud: wat is daar mis mee? Als jij je prettig voelt bij deze spullen, wie is dan een ander om te denken dat je aan het consuminderen bent of een vrek bent? Waarom zou je een peperdure auto gaan aanschaffen "omdat iedereen het doet", waarom zou je de nieuwste telefoon/meubels/kleding/bloempotten/prulletjes aanschaffen als je nog blij bent met wat je in huis hebt staan?? Ik rij in een 13 jaar oude auto, heb behalve mijn bankstel en 1 stoel, alles tweedehands gekocht in mn huis en zelf opgepimpt met leuke verf/behang. Ik heb elke dag een gezonde maaltijd op tafel staan, er is geen dag dat we niet warm eten hebben, geen dag dat mn kids in versleten of te kleine kleren lopen, ze hebben allebei een erg mooie 2e hands fiets die prima fietsen......Wat is daar mis mee? Helemaal niets...Ik consuminder omdat ik tevreden ben met de spullen die ik heb. Ik hou voldoende geld over om ieder jaar met mijn kids op vliegvakantie te kunnen gaan, en dat is voor mij echt een luxe uitspatting waar ik een jaar lang voor spaar en werk en dan genieten we er ook van!

  Iedereen doet het op zijn of haar manier....laat een ieder gewoon in zn waarde. De meesten zien niet eens wat een ander er voor moet laten om bijvoorbeeld dure vakanties of dure auto's te kunnen bekostigen..

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hèhè, eindelijk! wat maakt het in vredesnaam uit of dat te zien is. Is de mening van een ander belangrijk? Nee. Leef zoals je dat zelf wilt. Met of zonder 'ouwe zooi', Sinds wanneer zijn spullen belangrijk :-(.

   Groet,
   Sanne

   Verwijderen
 9. Juist doordat we consuminderen kunnen we meer doen dan veel anderen met hetzelfde inkomen. Wij besteden geld aan dingen (spullen ook, maar vooral ervaringen) die wij belangrijk vinden.
  Bij ons zie je oude (kringloop)meubels en een dure goede nieuwe aangemeten stoel i.v.m. rugklachten naast elkaar in de woonkamer.
  Ook goedkope (kringloop)kleding naast dure, onverslijtbare outdoor-kleding. men moet maar denken wat men wil. Wij voelen ons hier fijn bij.
  Gr, C.
  Oh ja, gisteren en vandaag 2 plastic flesjes opgeraapt.
  Zijn er nog meer mensen die meedoen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, er doen een aantal mensen mee, tot nu toe alweer 10 dingen opgeraapt die anders zouden blijven liggen :) goed dat je meedoet!

   Verwijderen