maandag 22 juni 2015

6 maanden buffer

Inmiddels is het algemeen bekend dat veel huishouden onvoldoende buffer hebben (ongeveer 45% kan niet langer dan 3 maanden rondkomen bij baanverlies) En helaas is baanverlies nu nog steeds aan de orde van de dag.

Er wordt geadviseerd om minimaal 3 maar liever 6 maanden buffer te hebben. Dit betekend dat je buffer hoog genoeg is om alle lasten voor die maanden te kunnen voldoen. Ik vind het een mooi streven, maar het loopt natuurlijk wel in de duizenden euro's en ik kan goed begrijpen dat niet iedereen dit zomaar bij elkaar spaart.

Bij ons zit het op dit moment wel goed. We hebben geen buffer om 6 maanden alle lasten te betalen, maar we zouden onze inkomsten wel 6 maanden kunnen missen. Ik ga ervan uit dat er dan nog een ww-uitkering binnenkomt, en dat we dan echt drastisch gaan besparen. We zullen dan een auto verkopen en onze kleine man hoeft dan ook niet meer naar het kinderdagverblijf. Hier zit dus nog veel geld wat op dat moment bespaard kan worden.

Ik ben de laatste tijd steeds meer aan het denken over de buffer. Wij hebben 1 grote pot en die groeit eigenlijk gestaag door. Vorig jaar hebben we aan het eind van het jaar een "nieuwe" auto gekocht en de zorgverzekering voor een jaar betaald, dus toen slonk de buffer even flink, maar inmiddels is dat allang weer aangevuld en groeit hij weer mooi verder. Met nog eventuele verhuisplannen in ons achterhoofd lijkt het mij mooi als de buffer "zo groot mogelijk is" maar ja, hoe groot (hoog) is dat dan? Leuk leven is ook belangrijk en een grote uitspatting qua uitgaven hoort daar wat mij betreft ook weleens bij ;)

Heb jij de 6 maanden buffer bij elkaar? En hoeveel buffer zou jij met een gezin van 5 achter de hand willen hebben? (ik weet dat het heel lastig is om te zeggen als je onze inkomsten niet weet. Maar ik ben gewoon benieuwd naar jullie antwoorden!) ;)

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

19 opmerkingen:

 1. Wij hebben een bedrag van EUR 7500 als buffer voor eventueel baan tegenslag. Daarnaast hebben we nog een spaarpot van nu EUR 10000 voor van alles en nog wat en de auto. We kochten vorig jaar een nieuwe Captur, daarvoor was de pot veel voller. Overigens moet de wasmachine nog van dit bedrag af.
  Als ik mijn baan kwijt raak hoef ik geen buffer te hebben, we kunnen makkelijk rondkomen van het inkomen van man. We moeten dan wel opletten met etentjes en uitjes, iets wat we nu veel minder tot niet doen. Als man zijn inkomen verliest dan hebben we de buffer nodig. Ook omdat het dagloon (max) van de ww veel lager is en daar krijg je dan maar een percentage van. We kunnen het met de buffer wel 6 maanden uitzingen maar dan moeten we wel zuinig aan doen.
  Voor jullie zou ik een buffer van EUR 10000 aanhouden.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef op dit moment zo'n 800 euro per maand uit aan alles (wel ex. kinderbijslag) , ik met drie puber kinderen. Dus ja, ik kan met mijn buffer 6 maanden doorkomen, misschien ook wel 6 jaar :) Een baan heb ik al niet, dus die kan ik ook niet kwijt raken. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf ga ik uit van ongeveer een jaarinkomen als buffer. Gewoon voor het gevoel. Het geeft veel rust wanneer je weet dat geld geen probleem is.
  Ik ga zelf uit van €2000 per maand. Alles wat extra binnenkomt gaat naar de spaarrekening.
  Wij zitten nu op €19.000 euro, dus nog een "klein" stukje voordat ons streven is behaald :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, wij hebben nu denk ik een buffer van 4 maanden. Maarja, hoe hoger het salaris hoe lastiger het bij elkaar te sparen is, denk ik ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een grote buffer voor ons doen. We zijn met z'n tweeën en hebben in ieder geval €10.000 achter de hand voor het geval dat mijn vriend zijn baan kwijtraakt (zelf ben ik nog student). We hebben veel gespaard van mijn bijbaansalaris, want je weet maar nooit ;). De hypotheek en alle verzekeringen, auto's etc moeten natuurlijk gewoon betaalt worden.

  Zelf zou ik met een gezin van 5 zeker €10.000 tot €15.000 achter de hand willen hebben, maar het is ook lastig als je niet precies weet wat de uitgaven en inkomsten zijn natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij kunnen ons als we beide ons inkmen verliezen met "gemak" een jaar redden, als we er dan extra op gaan letten nog wel langer. we hebben nu 27.000 aan eigen spaargeld staan.... (maar is bedoelt om een huis te kunnen kopen dus als we een huis tegenkomen zakt dat bedrag enorm ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor het kopen van een huis, heb je steeds meer eigen geld nodig... Waarschijnlijk kun je in 2018 nog 90% van de taxatiewaarde van een woning financieren. Dat betekent dat je 10% eigen geld nodig hebt + alle bijkomende kosten als kosten koper, verhuizing, nieuwe meubels etc. Als je uitgaat van een huis met een marktwaarde van 200.000 heb je dus tussen de 20.000 (10%) en pak em beet 40.000 (20%) eigen geld nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja idd.. maar nu een huis kopen omdat het moet.. ? en dan inleveren op de ruimte ? ik werk vanuit huis en wil me dus fijn voelen in mn huis omdat ik er 7 dage per week ben.. woon en werk.. dus we sparen nog maar even door en houden de woningmarkt in de gaten.. (iig, ik voel me aangesproken door je reactie over woningen kopen.. weet niet of het voor mij bedoelt was ??)

   Verwijderen
 8. Een buffer van 10.000 zou ik zeker achter de hand houden. Ook ik dacht dat dit wel meer dan voldoende zou zijn. Overal potjes voor en nu komt zoonlief met een heel andere wending in zijn studie, waar wij geen rekening mee hebben gehouden. Wij zullen nu twee jaar lang alle zeilen moeten bijzetten willen wij hem niet met een schuld opzadelen. Had ik maar niet 3 maanden geleden 10.000 extra afgelost, of die ontzettend dure vakantie voor 2016 geboekt. Dan had ik dat studiegeld al bij elkaar gehad. Maar wij zijn niet voor één gat te vangen. Het lukt maar net om het komend jaar dat bedrag bij elkaar te sparen zonder aan de buffer te komen, maar alle potjes gaan op één hoop. Dus dag andere auto. Tot over 2 jaar.
  Wat ik ermee wil zeggen, er kunnen zoveel onverwachte zaken gebeuren waar je geen rekening mee hebt gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben al zoveel afgelost, dat een kleinere buffer prima voldoet. Onze maandlasten zijn laag. De ziektekostenpremie die we altijd een jaar vooruit betalen scheelt natuurlijk ook. Dat zie ik net zo goed als een buffer. Een jaar lang geen omkijken meer naar! Wij hebben geen auto, dat scheelt ook. Ik voel me prima bij onze buffer van minder dan 5.000,-

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Onze buffer is hoog, 70.000 maar wat ben ik daar blij mee nu ik zelf al een jaar zonder werk zit en mijn ww uitkering binnenkort stopt. Van het salaris van mijn man kunnen we net rondkomen maar extra's zitten er dan niet in. Natuurlijk hoop ik snel ander werk te vinden maar in de praktijk blijkt dat erg moeilijk. Wij hebben altijd al heel zuinig geleefd en veel gespaard. Ik zou voor jullie inderdaad minimaal 10.000 buffer aanhouden. Wanneer jullie een ander huis willen kopen zou ik dat los hiervan sparen, als dat mogelijk is natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben een potje van rond de 41000 euro. Daar gaat over 2 maanden 6000 vanaf om de auto te vervangen. Die is helaas total los. Al wat we over de 41000 hebben gaat naar de aflossing van de hypotheek. We zijn trouwens met 2 volwassenen en 2 kleine kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We hadden een buffer van ca 4000 euro. We hebben van dit bedrag klein deel gebruikt om onze lasten te betalen. Aankomende tijd hoop ik het bedrag weer te kunnen aanvullen. Binnenkort moeten we een aantal zaken vervangen, hier hebben we het geld voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. we hadden een buffer van 12.000 Manlief is vorig jaar een krap half jaar werkloos geweest en toen hebben we van dit bedrag wat af moeten snoepen, vooral de eerste maand(en) toen er nog geen ww binnenkwam. Inmiddels werkt man weer en we sparen weer opnieuw verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik probeer wel onder de belastingdrempel te blijven...😱. Voor zover deze nog in het zicht komt....Flink aan het sparen om de ww die binnenkort ophoud te 'verzachten'. Het wordt daarna moeilijker, maar niet onmogelijk....gelukkig. (2volw +2 tieners)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 6 maanden buffer lukt ons wel, wij zouden nog wel met minder kunnen doen per maand, maar vinden leven en genieten nu ook belangrijk.
  10000-15000 lijkt me een redelijk bedrag voor jullie, maar zoals je zelf al aangeeft is dat lastig te bepalen voor een ander

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn streven is 15000, ben alleen met mijn twee jonge kids. Ik zit nu op 10 dus nog even te gaan. Maar het minimale is 5000, dus als de auto vervangen moet worden, kan dat gewoon betaald worden gelukkig. Ik geniet ook, wil ook niet alles aan de kant zetten "voor ooit". Maak me geen zorgen als ik in de ww beland, kan me eerst wel een paar maanden redden gelukkig.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zou zeker €15000 aanhouden als buffer.
  Wij houden altijd €42000 aan alles wat daarboven zit lossen we af op de hypotheek of vebeteringen aan de woning. Nu staat er een haard op de planning van minstens €7000

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zou zeker €15000 aanhouden.
  Wij houden €42000 aan , alles wat daarboven komt lossen we af op de hypotheek of verbeteringen aan de woning.

  BeantwoordenVerwijderen