maandag 25 mei 2015

Slechte consument...

Ik ben, naar eigen zeggen... een slechte consument! We besparen natuurlijk op heel veel uitgaven en dat is niet best voor de economie. Ik vertel mensen weleens dat als iedereen zo zou leven de hele economie zou barsten ;)

Toch ben ik ook heel kritisch. In de supermarkt zie ik regelmatig gedeukte verpakkingen, melk of yoghurt die minder lang goed is dan de rest etc. Ik koop dat soort verpakkingen dus nooit, tenzij ze afgeprijsd zijn... maar daar is "onze" supermarkt niet zo happig op.

Vlees wordt wel regelmatig afgeprijsd, en dat neem ik dan graag mee, maar een gedeukte verpakking heb ik liever niet, stom is dat eigenlijk! Want waarom is een gedeukte verpakking in principe niet goed genoeg, maar koop ik het wel als het dan afgeprijsd is?

Sowieso vind ik de folder steeds saaier worden. Sinds we de nee-nee sticker op de brievenbus hebben, bekijk ik de folders via een app, het voordeel is dat je dan niet alle folders hoeft te bekijken en zo automatisch alleen kijkt naar diegene die je wilt zien. Maar de supermarkt folders staan meer en meer vol met aanbiedingen van snoep, chips en pakjes of zakjes, niet echt aantrekkelijk!

Hoe zou het zijn als de winkels vooral gezonde dingen aanprijzen? Niet alleen appels in de aanbiedingen, maar appels, peren en bananen... daar zou iedereen iets blijer en gezonder van worden denk ik.

Dus we kopen wat we nodig hebben en soms ook gewoon wat we graag willen hebben. We letten op aanbiedingen, maar kopen die alleen als het producten zijn die we anders ook gebruiken en leggen dan een voorraad aan. Gezond (lichamelijk en financieel) dan maar een slechte consument, sorry economie!

Ben jij een "slechte" consument?

Samen Besparen op Facebook... *klik*

10 opmerkingen:

 1. ik ben een echte nachtmerrie voor supermarkten en dergelijke, ik koop het liefst de goedkopere merken en zelden A-merken met een paar uitzonderingen zoals pindakaas en fritessaus. verder koop ik het liefst 2e hands kleding en ook meubelen en dergelijke koop ik 2e hands, verder koop ik dingen zoals een stofzuiger en televisie in de aanbieding en ook nooit het allernieuwste model , zo heb ik geen smartphone maar gewoon een mobieltje waarmee je alleen kunt bellen en smsen . de economie op peil houden staat wat mij betreft gelijk aan je eigen economie naar de knoppen helpen en ook nog eens de weinige grondstoffen en natuur die we hebben onnodig belasten.dus jammer voor de economie ,maar ik zal nooit een goede consument worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ik ook wel eens over nagedacht: dat ik, sinds ik bespaar, niet echt veel bijdraag aan de economie. Ik weet overigens niet helemaal zeker of dat wel zo is. Ik beleg en spaar vrij veel. Het is niet voor niets zo dat dat rendement oplevert. Banken en bedrijven mogen mijn geld gebruiken en dat houdt de economie ook draaiende.
  Daar doe ik mijn uitgaven wel zo veel mogelijk lokaal (lokale economie) en zo veel mogelijk 'goed' dus geen zielige dieren en uitgebuite mensen, en biologisch waar ik het relevant vind.
  Als ik zeker weet dat een product opgaat voor een bepaalde datum, zoek ik juist het pak met de houdbaarheidsdatum die daar net na ligt en niet de houdbaarheidsdatum die het verst weg ligt. Een bescheiden bijdrage om verspilling tegen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat dat betreft ben ik wel een hele goede consumenten denk ik. Ik verwen mezelf en mijn gezin graag met lekkere, luxe dingetjes. Dure toetjes, dure chips met dipsaus, afgebakken broodjes en dat soort dingen.
  En ik kan heel slecht weerstand bieden tegen aanbiedingen. Zodra ik maar denk 'he, dat is goedkoop' belanden er al twee in mijn mandje. Ook al gebruiken we het normaal nooit en ben ik de enige die het lust ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook hier roepen we regelmatig, dat als Nederland afhankelijk zou zijn van ons soort mensen... dan zou er niets van terecht komen! Op financieel gebied dan. We leven veel te zuinig en kopen veel tweedehands of hergebruiken spullen van anderen. Dat schiet niet op. We hebben even nagedacht over een nieuw bankstel, maar kwamen tóch weer tot de conclusie dat we nog een (hele) poos wachten. Niet omdat het moet, maar omdat we de noodzaak nog niet echt voelen. Ook dit zijn geen goede gedachtes voor de economie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zit, denk ik, een beetje op de scheidingslijn, aan sommige dingen spendeer ik vaak geld, aan andere dingen totaal niet. Sommige reclamefolders vind ik leuk, vooral die waar gerechtjes bij staan, andere vind ik veel te beperkt, het lijkt alsof enkel de dingen die ik zelden koop er in staan. Tja, voor dingen die iedereen toch koopt moeten ze ook geen extra inspanningen doen.
  Wat ik wel leuk vind zijn winkels die hun volledige gamma online zetten met alle extra informatie er bij. Dat heeft mij de mogelijkheid om thuis, in alle rust, mijn boodschappenlijstje te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet of ik een 'slechte' consument ben... ik ben wel 'allergisch' voor winkels als de Primart enzo... liever kies ik voor kwaliteit, dan voor vééll en goedkoop. Ik vind het zo raar dat mensen daar vaak 'kopen om te kopen' en niet omdat ze iets nodig hebben.
  Qua voeding kies ik wel voor de Lidl en de Aldi, maar omdat ik geen vlees eet verdienen ze aan mij misschien ook niet genoeg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb voor de ids juist liever 10/15 goedkope shirts en broeken en dat ze er dus in mogen spelen en minder erg dat t snel kapot gaat, dan duur spul... koop bij primark shirts van 2 /3 euro.. dan heb ik er 10 voor 30 euro.. terwijl als je 1 merkshirt koopt je 15/20 euro kwijt bent, dan heb je er dus maar 2... ?? ze doen er net zo lang mee omdat ze er na 1, hooguit 2 jr, wel uitgegroeid zijn..... en bij mij slijt alles ook supersnel.. knieen door van t veel op de grond zitten bij de kids en opruimen en gaatjes in mn shirts van mn riem tegen t aanrecht staan.. (soms binnen een dag al gaatjes.. zelfs bij merkkleding) dus ik koop bewust juist goedkoop.... zie niet in waarom ik dan perse duur zou moeten kopen terwijl ze er net zo snel uitgroeien

   Verwijderen
 7. we zitten er heel erg tussenin.. vorige week een nieuwe bank besteld... dus dan weer een goede consument.. maar ook veel dingen 2e hands of gewoon niet.. we hebben geen 2e auto terwijl ik die soms wel heel erg mis en we m wel kunnen betalen bijv (maar we sparen liever voor een koophuis..) soms koop ik spontaan iets, soms bewust niet, soms 2e hands, soms nieuw, heel wisselend.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het nadeel van die rotzooi van de Prim4rk enzo is ook de enorme afvalberg die daarmee gepaard gaat. Als je alles na een seizoen moet weggooien, is dat echt zonde van de grondstoffen die daar in zijn gaan zitten en gewoon roofbouw plegen op de planeet. Ik begrijp dat het boor kinderen lastig is, maar ik koop dan liever kwaliteit die al eens gedragen is of daarna nog gedragen kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. snap ik.. maar heb daar helaas geen geld voor. 2e hands merkkleding wordt door verzendkosten nog erg duur nl. ik koop niet alleen maar primark, maar wel voordelig..

   Verwijderen