zaterdag 23 mei 2015

Het gesprek!

Afgelopen donderdag hadden we eindelijk het gesprek bij de bank, helaas zijn we flink teleurgesteld... We stonden met vijf minuten weer buiten!

De situatie is als volgt; we hebben onze huidige hypotheek afgesloten op twee salarissen, we werkten allebei toen nog fulltime. Inmiddels is er flink wat veranderd en is ons inkomen minder geworden, maar we kunnen de huidige hypotheek nog prima betalen.

Onze plannen waren om landelijker te gaan wonen. In een deel van Nederland waar de huizen een stuk goedkoper zijn. We zouden dan een hypotheek nodig hebben die een heel stuk lager is dan onze huidige.

Maar helaas, ze kijken alleen naar je inkomen. Ook als je de hypotheek mee wilt nemen naar een andere woning kijken ze ook naar je inkomen en ons inkomen is nu niet toereikend voor een veel lagere hypotheek... Snap je het nog?

Ik begrijp dat er naar inkomen gekeken wordt, maar nu is onze hypotheek veel hoger! Waarbij je zou denken dat het risico voor de bank ook veel hoger is... Maar nee hoor! Als je het niet meer kunt betalen mag je aankloppen bij de NHG, er werd letterlijk gezegd; als de hypotheek afgelosten is, maakt het ons niks uit of je een baan verliest of je baan opzegt. Zolang je maar betaald.

Aangezien mijn zzp inkomen niet meegerekend wordt, werd ons ook gezegd dat ik beter "even" ergens in loondienst kan gaan werken en dan met een intentieverklaring een nieuwe hypotheek kan afsluiten.

Ik vind het wel flink balen en erg zuur dat de banken maar op zoek blijven gaan naar schijnzekerheid... En er zelfs geadviseerd wordt hoe je de regeltjes toch naar je eigen hand kunt zetten.. Dus wie O wie wil mij fictief in dienst nemen?? ;) ;) ;)

Natuurlijk balen we flink, maar het is niet anders. We hebben een huis dat gelukkig groot genoeg is en we wonen hier verder prima, al was het heel leuk geweest om onze wens uit te laten komen...

We gaan nu eens kijken om de aflossingsvrije hypotheek echt te gaan aflossen, op de een of andere manier gun ik het de bank niet meer, al die rente ;) ;)

Voor de gein vroeg ik om advies over de aflossingsvrije hypotheek, en uiteraard vond de meneer van de bank het geen goed idee om extra af te lossen!! Dat levert zo weinig op per maand (haha!)
Gelukkig weten we zelf beter!

Nu op naar een mooie toekomst in onze huidige woning! :)

Like samen besparen op Facebook!

*klik*

12 opmerkingen:

 1. Wel balen, maar ik had het wel verwacht. Wij zaten zelf ook in deze situatie, niet helemaal vergelijkbaar. Maar mijn man is zelfstandige en verdient goed en ik werk 3 dagen in loondienst. Nou mijn salaris moest erbij om het te regelen zoals we het nu hebben. Zijn er niet helemaal tevreden over, maar we waren al meer dan een jaar bezig en moesten gewoon nu wel overstag. Dus wij gaan ook gewoon het allemaal extra snel aflossen. Maar ik vind de banken behoorlijk bang, terwijl dat in veel gevallen helemaal niet nodig is. En dan wel bonussen uitkeren, grrr....
  Gelukkig voor jullie wonen jullie wel goed, wij ook hoor. En geniet daar dan maar van.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn vriendin zit nu in de situatie dat de rentevast periode is afgelopen en dat ze eigenlijk willen overstappen naar een andere aanbieder ivm een gunstigere rente. Tien jaar geleden hadden beiden een fulltime inkomen en er waren geen kinderen. Nu zijn er twee, werkt haar man nog 32 uur en is zij ZZPer met een klein inkomen. Ze leven heel sober en kunnen de hypotheek goed betalen. De banken denken daar anders over en nu hun eigen bank heeft een slecht voorstel gedaan. Ze zitten klem.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oww dit is lullig zeg! Daar mogen wij dus ook wel voor oppassen over vijf jaar loopt onze rentevaste periode af...

   Verwijderen
 3. Kijken of een andere hypotheekverstrekker wel zaken met je wil doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een deceptie jammer, maar je zit verder goed. Ik heb helemaal geen vertrouwen in banken. Wij zullen wel helemaal niets kunnen krijgen. Toen wi onze hypotheek afsloten werkten we ook beide in vaste loondienst, en nu één inkomen uit onze eigen zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah, wat een tegenvaller. Dat vind ik heel jammer voor jullie. Dan nu maar verder focussen op het verder aflossen en dan sparen voor het andere huisje. Wie weet veranderen de tijden en kunnen jullie in de toekomst toch nog verhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon een idee wat nu in me opkomt.. Ik weet natuurlijk niet tot welk hypotheekbedrag jullie op basis van dit inkomen wel kunnen gaan. En in hoeverre dat toereikend is voor jullie nieuwe huis.. Maar is het geen optie om deze hypotheek niet af te gaan lossen maar een flinke buffer opbouwen en dan straks een nieuwe woning te kopen met de hypotheek wat nu zou mogen en dan de rest uit eigen vermogen bijbetalen.. Dat zou volgens mij wel moeten lukken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is inderdaad ook een mogelijk plan, we moeten alles nog even goed overdenken... of we moeten de loterij winnen ofzo ;) Maar die kans is natuurlijk wel erg klein! haha...

   Verwijderen
  2. Volgens mij werkt de bank daar ook niet aan mee. Zijwieltjes dat als een nieuwe hypotheek namelijk. Wij zijn beiden zonder werk, willen graag onze hypotheek tegen 4,8% rente kwijt d.m.v. de verkoop van onze huidige woning en dan kleiner en goedkoper weer kopen. Onze maandlast zou dan 1/4 zijn van wat we nu betalen. Dat mag niet want er is geen inkomen volgens de bank. Ja duh, dat is er nu ook niet en toch betalen we elke maand netjes. Hoe krom wil je het hebben.

   Verwijderen
 7. Ik was al benieuwd hoe jullie gesprek was gegaan, een tegenvaller dus.
  Banken leunen inderdaad op een schijnzekerheid, bizar. Gelukkig zitten jullie nu goed.

  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bizar hoe zwart wit ze soms denken idd.. het is goed dat het strenger is geworden maar soms wel krom..! ik zou idd ook bij meerdere banken gaan praten en kijken wat daar de mogelijkheden zijn!!

  bij ons is het ook krom.. ik ben zzper, niet ingeschreven bij kvk als gastouder, verdien ook niet superveel. afgelopen jaar 9000.. dat telt al snel niet mee voor een hyptheek.. prima.. maar iemand die 20.000 verdient in loondienst dan telt t wel mee, terwijl ik nog belasting terug krijg zelfs, en geen kinderopvangkosten heb bijv. en dus netto bijna net zo veel overhou na belasting/kinderopvangverrekening... :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad krom. Als ik fulltime ga werken en mijn hele salaris naar de kinderopvang breng omdat we drie kinderen hebben, dan zouden we ook gewoon een hypotheek kunnen afsluiten! Bizar toch?!

   Inkomen als zzp-er kan trouwens wel meegenomen worden, maar daar zitten flink wat extra voorwaarden aan...

   Verwijderen