zaterdag 16 mei 2015

Gezamenlijke financiën.

Toen wij gingen samenwonen, na zo'n 6 maanden "verkering".... jaja, we waren lekker snel! Besloten we gelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Misschien niet eens zo handig als je elkaar net kent, maar uiteindelijk heeft het best goed uitgepakt allemaal ;)

Inmiddels is er natuurlijk heel wat veranderd in onze financiële situatie. Een huurhuis werd een koophuis, geen kinderen werden er drie en allebei een fulltime baan veranderde naar 1 fulltime en 1 parttime (zzp) baan.

In het begin van onze relatie waren we niet erg van het opletten, dat hoefde immers ook niet. Er kwam genoeg binnen en we spaarden ondertussen lekker door. Nu hebben we nog steeds een gezamenlijke rekening waar alles op binnenkomt en sparen we ook lekker door.

Laatst vroeg iemand aan mij of ik het niet heel benauwend vond... zo'n gezamenlijke rekening. Het is natuurlijk soms wel stom als je al ziet wat je partner heeft uitgegeven voor je verjaardag, of in welke winkel het cadeau is gekocht.... maar over het algemeen zijn we wel zo slim om dan even niet op de rekening te kijken. ;) Ook schrijven we alle uitgaven nu op in een kasboek. Er zal vast wel eens iets doorheen glippen, maar over het algemeen wordt alles opgeschreven.
Ik vind het niet benauwend, integendeel zelfs! We hebben een mooi overzicht en ik dat is nou eenmaal nodig als er minder binnenkomt. Ik zou het benauwder krijgen als we "opeens" een lege spaarrekening zouden hebben.

Overzicht is en blijft het belangrijkste. Ik heb ook weleens een week waarvan ik denk dat onze uitgaven prima waren, terwijl het dan blijkt dat we toch meer uitgegeven hebben dan we denken... die kleine uitgaven die tellen namelijk toch sneller op dan je denkt!

Heb jij een gezamenlijke rekening met je partner?

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

9 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook een gezamenlijke rekening. Daar betalen we alle vaste lasten van. Vriendje heeft een eigen rekening, daar heb ik ook een pasje van. Daar doen we boodschappen van, en alle overige aankopen. En dan heb ik zelf ook een eigen rekening, maar die is eigenlijk alleen voor de onkosten die ik maar voor mn werk. Meerdere rekeningen klinkt misschien ingewikkeld, maar ons helpt het juist om overzicht te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja! Wij hebben een gezamenlijke rekening, vooral omdat we dat makkelijker vinden. In het verleden hebben we een extra rekening geopend vanwege de hypotheek maar daar zijn we inmiddels ook van af.
  Uiteindelijk is één rekening gewoon veel makkelijker en overzichtelijker voor de uitgaven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik man leerde kennen woonde ik net een jaar op mezelf. Het ging heel snel (we waren begin twintig) en na ongeveer zes weken zou man een weekendje blijven na mijn vakantie maar hij is nooit meer naar zijn ouders teruggegaan. We opende al snel een gezamenlijke rekening en daar storten we ieder een bedrag op. Ook hadden we een spaarrekening en daar kwam een vast bedrag op. Ik had een mooi spaarsaldo maar voor man was het nieuw. Toch kochten we in het begin veel (onzin dingen als een CDI speler) en gingen elke week uit eten en naar de film. Onze flat was nogal warm in de zomer dus gingen we die eerste jaren altijd op stap. Heus niet altijd duur maar even wat drinken hier en een broodje daar maakte dat het geld lekker rolde. Na twee jaar hebben we besloten dat we een huis wilden kopen en toen zijn we meer gaan sparen en rustiger met geld gaan doen. Al het geld kwam op een rekening binnen en een deel ging naar de boodschappenrekening. Eigenlijk zijn we vanaf het begin alleen maar in inkomen gegroeid. Zelfs toen ik minder ging werken na de geboorte van oudste zoon (nu 16) kreeg ik na een half jaar een betere baan (intern) en zat ik kort daarna weer op mijn oude inkomen. Man maakte mooie sprongen in zijn werk.
  Ik heb geen moment spijt gehad van de gezamenlijke rekening. Man bemoeit zich niet met het geld. We hebben wel een overzicht waarin precies staat wat de lasten zijn, de inkomsten, de spaarrekeningen etc. Daar kijken we af en toe naar.
  Man heeft nog zijn eigen rekening en daar stort ik elke maand een klein bedragje op. Daar koopt hij regelmatig wat van voor mij of de kinderen. Grotere dingen gaan gewoon vanaf de rekening. Uitgaven gaan altijd in overleg. Kan het nu niet dan kijken we wanneer wel.
  We zitten in een luxe positie want er is altijd geld voor boodschappen en vaste lasten.
  Nic.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Al vanaf dat we gingen samenwonen,tja was ook een paar maanden na onze "kennismaking", hebben we een gezamelijke rekening genomen. Alle schamele inkomsten (studiebeurs en leerlingsalaris) ging erop maar we betaalden onszelf elke maand wat zakgeld. Was in 1983 en we kregen 100 gulden....50 zakgeld en 50 kleedgeld ook nu nog hebben we zakgeld zodat de ander niet hoeft te weten wat een kado'tje heeft gekost,als je eens een lekker onzindingetje wil kopen. Het is laag gebleven: 100 euro totaal. Het is genoeg! We sparen er zelfs van. Tegenwoordig betalen we er soms de extra dingen van als massage bij de sauna, filmpje met vriendin, lunch in stad,enz. Laatst hebben we beiden een bedrag bij een weekje Malta gelegd waardoor zoiets ook mogelijk is en financieel ook leuk blijft. Kortom: bevalt ons zeer goed. Hier komt trouwens nu 1,5 inkomen via ons bedrijf binnen en is privė beschermd doordat we een BV hebben.fijn weekend. Ingrid (SE).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ook altijd gehad. Ik heb het altijd prettig gevonden en erg overzichtelijk. Al het geld is van ons samen. Het bijhouden van de financiën doe ik, maar af en toe kijkt manlief mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja wij hebben een gezamenlijke rekening..en wij trouwden al na 5 maanden..inmiddels zijn we al bijna 20 jaar getrouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja wij hebben gezamenlijke rekening, we hebben er meerdere...en eigenlijk hebben we geen eigen rekeningen meer. Nadat wij elkaar ontmoet hebben zijn we geen moment meer bij elkaar weg geweest, na 4 maanden zijn we daarom officieel gaan samenwoonden met samenlevingscontract en al! En ja ook de gezamenlijke rekening.

  Nu 10 jaar verder, een huwelijk, kindjes en parttime werken, is alles gezamenlijk, misschien niet verstandig......maar het voelt goed

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook een gezamenlijke rekening waar alles van betaald wordt. Inderdaad met verjaardagen niet altijd handig, maar ach... als dat het enige is..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben ook een gezamenlijke rekening maar gebruiken die een stuk beperkter dan ik in de meeste reacties lees. Daar gaan echt alleen de gezamenlijke dingen af. We hebben dus ook allebei een eigen rekening.
  Van mijn eigen rekening betaal ik mijn deel van de hypotheek, mijn kleren, treinkaartjes, lunches buiten de deur (tenzij samen), telefoon, cadeautjes voor Meneer Money Wenkbrauw, mijn verzekeringen etc.
  Van de gezamenlijke rekening betalen we boodschappen, de auto, lokale belasting,energierekening, klussen (sinds kort), verzekeringen voor het huis etc.
  We storten naar rato van inkomen op de gezamenlijke rekening.
  Ik vind dit dan weer heel overzichtelijk. Ik zou er niet aan moeten denken dat we maar 1 rekening zouden hebben. We zijn hier allebei happy mee.

  BeantwoordenVerwijderen