zaterdag 30 mei 2015

Duizenden euro's!!

Nu we ongeveer 5 jaar aan het besparen zijn, is het wel eens leuk om de balans op te maken. Alleen jammer dat ik niet alles bijgehouden heb vanaf het begin! Ik weet zeker dat we over al die jaren duizenden euro's hebben bespaard. Door op onze uitgaven te letten, door over te stappen van energiemaatschappij (elk jaar weer) door verzekeringen regelmatig over te sluiten en door alle andere besparingen die we doorgevoerd hebben. Dat zijn er echt tientallen.

Soms verbaas ik mij erover hoe we daarvoor met geld omgingen. We dachten niet eens echt na over onze uitgaven, laat staan dat het ergens genoteerd werd oid.

Het feit dat ik niet meer buitenshuis werk, heeft ons vele duizenden euro's gekost, dat weet ik ook wel zeker ;) Maar, het heft elkaar gelukkig allemaal redelijk op. We kunnen gewoon goed rondkomen en sparen ook nog. Als je mij dat een aantal jaar geleden had verteld.. dat we nu met drie kleine kinderen zouden rondkomen met dit bedrag, had ik je hard uitgelachen..... want dat kan toch gewoon niet? Dat lees ik trouwens vaker, dat zulke dingen echt niet kunnen. Maar het bewijs hebben we toch maar zelf geleverd, het kan. En we leven leuk, het is gewoon even een knop omzetten, er een sport van maken en het leuk blijven vinden. Nou, dat klinkt even makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet!

Duizenden euro's, als ik het mij visualiseer wordt ik er heel erg blij van. Dat dat mogelijk is en dat we dat maar mooi gedaan hebben. Dat we nooit in de schulden zijn beland, dat de spaarrekening mooi gevuld is en dat die ook gewoon elke maand doorgroeit (sommigen maanden als uitzondering natuurlijk) ;) Laten we vooral hopen dat het zo blijft! Aan ons zal het niet liggen!

Heb jij weleens bijgehouden hoeveel geld je in totaal bespaard hebt??!

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

8 opmerkingen:

 1. Nee, niet bijgehouden maar dat zal ook in de duizenden lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super dat jullie het zo goed doen! Wij komen momenteel ook rond met één inkomen en het lukt ons wel, maar ik moet toch zeggen dat de kosten heel erg oplopen als de kinderen ouder worden: school, hobby's, eten, kledij, beugel,... Veel ruimte om te sparen is er helaas niet meer. Ik kijk dan ook halsreikend uit naar de dag dat de lening ooit zal afbetaald zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap gedaan van jullie. Ik heb hier al vaker gereageerd dat wij onze uitgaven niet echt bijhouden. We weten wel globaal hoeveel er in komt en uitgaat. Ik heb ook soort van een boodschappenbudget maar ik schrijf niets op en hou het ook hier maar globaal bij. Ik heb geen potjes voor uitgaan vakantie etc.
  Toen we ons huis kochten in 2002 hebben we een groot deel van de overwaarde (40K) afgelost op onze huidige hypotheek. Die besparing merken we dus elke maand maar eigenlijk staan we er niet vaak bij stil.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die verbazing over hoe je eerder leefde herken ik....
  En ja... helaas ook geen idee va wat er eerder uit ging. Maar flink meer inderdaad.

  Fijn idee, maar som s denk ik weleens: "had ik maar eerder..." . Heb jij dat ook weleens?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik zeker weleens! We hadden in het verleden echt veel meer kunnen sparen, maar ik denk dan ook meteen, zouden we dan veel gelukkiger zijn?! We hebben een flinke buffer en het gaat allemaal prima, en ik heb ook leuke herinneringen aan "veel geld uitgeven" ;)

   Verwijderen
 5. We houden niet echt bij hoeveel we nu precies besparen.
  In aug 2013 heb ik mijn baan gehalveerd, van 4 naar 2 dagen. We wisten dat we door de lagere inkomsten iedere maand een bedrag van de buffer moesten halen. In dat jaar zijn we wel anders met ons geld omgegaan, beter letten op de uitgaven maar wel zorgen voor een fijn leven (vakanties vinden we namelijk echt heerlijk). Eind 2014 was de buffer toch gegroeid met bijna €3000,-. Dat heeft ons doen besluiten om de ingeslagen weg wat betreft omgang met geld gewoon door te zetten nu de inkomsten weer groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou ook niet durven zeggen hoeveel. Wat ik wel weet is dat wij nu met gemak onderhoud plegen aan het huis. Wij hebben een ruimte aangebouwd, sauna en cabine erin, nieuwe overkapping, tuinhuis, huis geverfd, nieuwe meubels, vakanties, nieuwe vloeren, flink gespaard en goed afgelost. En dat alles omdat wij niet meer alles onderdoordacht uitgeven. Bewust leven met potjes en de rest sparen. Natuurlijk wordt er ook wel eens teruggestort, maar door onze verandere levenswijze kan dit. In het verleden maakte we echt alles op en er waren maanden bij dat het einde van de maand nog niet in zicht was. Wat leven wij nu toch fijner.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We houden inkomsten en uitgaven precies bij, niet waar alles aan op gaat (niet de boodschappen etc) maar wel het boodschappen budget b.v
  Het verbaasd me elke maand hoeveel we overhouden, we leven wel heel bewust qua geld.
  Doen wat we willen, maar je moet niet teveel willen:-)
  We geven weinig uit, maar voelen ons wel rijk.
  Alles wat overblijft gaat als extra aflossing de hypotheek in, ook dat is geen moeten, maar een keuze. En we zien het hypotheek bedrag elk jaar behoorlijk dalen.
  Ook ik snap niet waar tot 7 jaar geleden (toen de knop bij ons omging)
  het geld altijd gebleven is, we deden toen ook geen gekke dingen, maar het meeste geld ging wel op.
  We werken alle twee (toen ook) wel woonden toen onze 3 kinderen nog thuis, zijn nu het huis uit, dat scheelt echt enorm.Maar zoveel? nee dat had ik niet verwacht,
  Over 5 jaar is de hypotheek afgelost, misschien net voor de kleinkinderen komen:-)

  BeantwoordenVerwijderen