donderdag 28 mei 2015

Compenseren....


Sinds we consuminderen letten we ook veel meer op het milieu. Gek genoeg lijkt dat vaak hand in hand te gaan, en waarom eigenlijk ook niet? Wij hebben nu drie kinderen en het zou fijn zijn als zij ook gewoon op kunnen groeien zonder last te hebben van natuurgeweld. Met zijn allen gebruiken en verbruiken we veel meer grondstoffen dan er zijn, die raken een keer uitgeput... wanneer dat is, dat merken we vanzelf ;) 

Toch zijn er veel dingen die ik doe die niet zo goed voor het milieu zijn;

* Ik hou van lang douchen, en dat ook nog eens elke dag!
* We gebruiken alleen maar wegwerpluiers, en dat gaat nu natuurlijk dubbel zo hard. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om luiers te moeten uitwassen... er is al genoeg was te doen momenteel! Ook billen doekjes komen trouwens uit een pakje.
* We hebben twee auto's en gebruiken ze ook om kleine ritjes te maken.
* We halen weleens avondeten, moet je eens zien hoeveel verpakkingen je daarbij krijgt! 
* We kopen elke week wel koekjes, en inderdaad soms ook koekjes die per stuk verpakt zitten. 

Dit zijn maar een paar dingen, ik kan er natuurlijk nog meer verzinnen, maar mijn punt lijkt me duidelijk ;) Op de een of andere manier vind ik dat we dit soort dingen best mogen doen, juist omdat we ook heel veel dingen doen die goed zijn voor het milieu, ik zal er ook een paar opnoemen...

* Al het afval wordt gescheiden
* De verwarming gaat aan als we het echt koud hebben, dus eerst een trui aan.
* De deksels zitten op de pannen of het gas gaat uit.
* We kopen geen onnodige dingen (nou ja, bijna niet) dus daarmee besparen we al heel veel grondstoffen.
* We kopen en verkopen regelmatig tweedehands 
* We rapen weleens zwerfvuil op

Dat lijstje kan natuurlijk ook nog veel langer, maar ik denk dat we de grootste slag slaan door gewoon niet lukraak te kopen. We kopen weleens iets wat niet zo nuttig is, maar ik kom tegenwoordig steeds minder in de winkels, we hebben niks nodig en kopen om het kopen doen we allang niet meer. 

Momenteel is het helemaal "hot" om te minimaliseren en hoewel ik ook aan het opruimen ben, vind ik het soms zo zonde wat mensen allemaal maar weggooien! Gisteren stond er ook weer een berg grofvuil hier op straat, met allemaal dingen die nog best gebruikt kunnen worden, zonde! 

Compenseer jij weleens je gedrag? 


5 opmerkingen:

 1. Ik compenseer me rot, hahaha!

  Het milieu vaart wel bij onze schuldgevoelens.... mooi toch? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan toch ook niet alles op dat gebied perfect doen? En dat hoeft toch ook niet? Als iedereen zich wat bewust is van het milieu, dan scheelt het al een heleboel. Ik doe altijd zuinig met stroom, gas en water. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook omdat ik geen zin heb om veel van mijn geld daaraan uit te moeten geven. Dan doe ik er veel liever andere dingen van, zoals bijvoorbeeld eens op een terrasje zitten of mooie nieuwe kleding kopen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt en wat voor jou belangrijk is. Je kan niet altijd tot de bodem gaan in zuinig en milieuvriendelijk leven. En dat hoeft ook niet. Als je alle jus van het leven haalt, dan is het toch ook niet vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik compenseer niet bewust, maar ik probeer er wel wat op te letten. Vooral ook omdat ik merk dat ik het handiger voor mezelf vind en dat het vaak goedkoper is om bijvoorbeeld niet alles mee te nemen (koekjes), boodschappen wat op te sparen (en dus minder korte ritjes) en dat soort dingen. Maar als ik me niet lekker voel of ik heb het druk, dan doe ik het allemaal net zo makkelijk wel en voel ik me er ook niet schuldig over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet heel weinig vlees, maar het vlees dat we kopen, is niet biologisch. Tenminste, lang niet altijd. Koop wel steeds meer andere producten biologisch, maar compenseer dus vooral door heel weinig te eten van dit slechte vlees... en voel me toch nog schuldig. De omkeer zal wel snel komen, dat ik toch kies voor vlees van vrolijkere dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik compenseer heel erg bewust in het dagelijks leven omdat ik 1 keer per jaar naar mijn dochter en haar gezin in Australië ga.
  Eet geen vlees, scheid alle afval, bak veel brood en koekjes zelf, heb een grote moestuin,koop bijna alles tweedehands, gebruik geen plastic zakken etc. en raap leke dag minstens 2 stuks zwerfvuil, vaak meer.

  BeantwoordenVerwijderen