zaterdag 25 april 2015

Van 1 naar 3 kinderen...

Toen we hoorden dat we er niet 1 maar 2 kindjes bijkregen, wist ik dat mijn voorgevoel klopte... en waren we natuurlijk ontzettend blij en vonden we het enorm spannend allemaal. Toch moesten we ook even slikken.... wat zou het druk worden! En financieel... daar dachten we maar even niet aan ;)

Naarmate de zwangerschap vorderde en alles goed leek te gaan, begonnen we na te denken over de "gevolgen" van een tweeling. Met name de financiële gevolgen wil ik vandaag even delen!

We hebben voor onze kleine man vanaf zijn geboorte elke maand gespaard. Voor een rijbewijs, studie of iets dergelijks. Dat zijn flink dure dingen en we gaan waarschijnlijk niet alles betalen. Hier maken we ons verder niet druk om, niemand weet hoe duur dit soort dingen tegen die tijd zijn. We blijven gewoon iedere maand een bedrag sparen.

Kinderen hebben natuurlijk ook best wel veel nodig. Nu valt het allemaal nog mee, maar ik heb begrepen dat, hoe ouder ze worden, hoe meer ze kostten ;) Ik heb weleens gelezen, volgens mij in een boek van Marieke Henselmans, dat, als je dingen van mensen krijgt en ze vriendelijk bedankt en laat weten dat je er heel blij mee bent, mensen vaker dingen aan je geven. Gewoon omdat ze er zelf ook een goed gevoel van krijgen. Het schijnt iets psychisch te zijn, maar het is volgens mij echt waar. Tijdens de zwangerschap kregen we via via al 10 tassen vol meisjeskleding, afgelopen weekend kregen we nog meer kleding en afgelopen woensdag stond de buurvrouw met 2 tassen jongenskleding voor de deur. Gelukkig geef ik zelf ook veel weer weg, want anders zou ons huis wel echt bomvol worden! Maar we zijn er gewoon heel erg blij mee.

We hadden juist besloten om van 1 salaris rond te gaan komen (en mijn kleine beetje salaris zou dan extra zijn of om te sparen) en dan is het toch even een dingetje dat je "opeens" drie kindjes hebt, maar tot nu toe gaat het allemaal prima. De komende maanden krijgen we waarschijnlijk wel een flinke kostenpost erbij, en dat kunnen we zeker niet van de gewone rekening betalen... het is namelijk zo dat ik heel wat hulp van familie krijg, maar dat loopt soms net niet gelijk met de voedingstijden... en dat bleek niet zo handig te zijn! We hebben nu besloten om het even anders in te delen en dat betekend dat we op zoek gaan naar iemand die mij 1 tot 2 dagen in de week komt helpen.... met flesjes geven, luiers verschonen, vermaken van onze kleine man etc.
Het is misschien heel erg luxe en het gaat ons even wat spaargeld kosten de komende maanden, maar na de geboorte van onze kleine man heb ik flink last gehad van mijn hormonen, en ik wil echt goed op mijzelf letten, het is niet niks zo van 1 naar 3 kinderen! Over een paar maanden zijn de meisjes weer wat ouder en dan weet ik zeker dat het allemaal gaat lukken! Toch wat meer kosten dan we van tevoren verwacht hadden dus! ;)

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

11 opmerkingen:

 1. Als je dat kan betalen, extra hulp zou ik het zeker doen. Is voor jezelf, maar voor je kindjes ook beter. Ze hebben niets aan een moeder die in de knoei komt met tijden bijvoorbeeld. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me goed voorstellen dat het niet niks is van een naar drie kinderen. Van een naar twee viel me mee maar twee van die kleine mensjes erbij maakt het toch een stuk drukker. Toen wij dochter kregen was zoon al ruim vijf jaar en ging naar school en bso. Had mijn handen vrij voor de kleine. Hoewel ik wel weer moest nadenken over voeden en slaapjes omdat zoon dan weer gehaald of gebracht moest worden. Verstandig om te sparen maar het loopt hard op met drie. Wij sparen 15 euro per maand voor beiden. Mijn ouders hebben een studie verzekering voor alle kleinkids afgesloten en bij zoon is die recentelijk vrij gekomen (hij is 15). Een hele studie kan hij er niet van betalen maar wel zeker een rijbewijs en een deel. Voorlopig zit zoon in drie vmbo TL en is een studie nog ver weg.
  Is het geen mogelijkheid dat je man wat extra verlof (misschien onbetaald of deels ouderschapsverlof) neemt. Ook leuk voor hem. Bij zoon heeft man veel vrij gehad na de geboorte. Bij dochter was dat moeilijker omdat zijn functie dat helaas niet toeliet.
  Kinderen kosten wel wat maar je kunt het beperken inderdaad door giften en kritisch kijken. Zoon eet op dit moment als een bootwerker want flink aan het groeien. Hij gaat elke dag met de trein naar school (wij wonen in Duivendrecht en hij zit in Hilversum op school) en dat kost ook flink wat. Gelukkig kan hij meestal met man meerijden in de ochtend. Hij geeft gelukkig niets om merken behalve zijn schoenen, hij wil Nikes maar die kopen we dan bij een outlet en hij is weer tevreden.
  Dochter is heel erg op kleren en ze wilde ook heel graag van die schoenen met wieltjes. Het merk maakt ook haar niet uit. Dat speelt helemaal niet op haar school.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om eens te lezen hoe het er bij wat oudere kinderen aan toegaat, dankjewel! Helaas kan man geen verlof opnemen, hij werkt nog geen jaar bij zijn huidige werkgever en er zijn de laatste maanden veel collega's weggegaan, dus ook daar zit helaas geen mogelijkheid.

   Verwijderen
 3. Inplaats van kosten maken kunje ook informeren bij een school in de buurt. Denk aan zorg en welzijns opleidingen. Ik kreeg op die manier regelmatig een stagiaire in huis. Die mij hielp met het huishouden en verzorging van de kinderen. Ze kwam 2 dagen in de week 8 uur perdag die we in over leg indeelde. In vakantie periodes kwam ze ook. Nu heb ik aan 1 van de meiden een hele leuke en lieve oppas over gehouden die me zo nu en dan nog een dagje komt helpen. Tegen een vergoeding nu natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goede tip! Ik ga gelijk informeren volgende week :)

   Verwijderen
  2. Het is inderdaad een goede tip. Maar als mijn kind op die manier stage zou gaan lopen, zou ik dat niet goed vinden.
   Extra hulp in huis dien je volgens mij zelf te betalen en daar
   hoeft geen stagaire voor uitgebuit te worden.
   Dat er scholen zijn die dat goed vinden.
   Helene

   Verwijderen
 4. Nicht ging van 1 naar 4 en kreeg ook van alle kanten kleding en spullen.
  Dat is erg fijn natuurlijk.
  Dat is zeker luxe ja, als je hulp aanneemt voor flesjes e.d.. Maar fijn dat het kan toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oef, van 1 naar 4! Nog heftiger! De voedingen zijn hier alleen gewoon bijna niet te doen. Doordat ze toch prematuur geboren zijn, verslikken ze zich nog vaak tijdens het drinken, dus ze moeten in een bepaalde houding gevoed worden ;) anders is het echt alleen maar brullen ;)

   Verwijderen
  2. Die van mijn nicht moesten ook behoorlijke tijd in het ziekenhuis blijven, ze waren 7 weken te vroeg. Nee dat is ook bijna niet te doen als ze zich nog vaak verslikken, dat zag ik bji haar wel! En helaas blijkt bij de drieling en bij haar oudste, nu toch van alles aan de hand te zijn dus dat is echt sneu. Gelukkig heeft ze profesionele hulp van ZoZijn, dat zou ook echt niet zonder kunnen. De middelste vd drieling komt elke 14 dagen het weekend bij ons omdat hij het moeilijkst 'te hanteren' is om het zo maar even te zeggen. Dan kunnen de anderen eens even lekker uitslapen zonder van hem wakker te worden. Sorry hoor, heel verhaal, hopelijk vind je dat niet erg anders verwijder het maar gewoon.

   Verwijderen
 5. Ik wilde dat je in de buurt woonde, dan kwam ik je helpen!

  BeantwoordenVerwijderen