zaterdag 4 april 2015

Relatie en geld


Afgelopen week las ik een nieuwsbericht dat 1 op de 3 koppels weleens ruzie heeft over geld. Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is als je zelf zuinig bent om een partner te hebben die het "bespaarde" geld allemaal weer uitgeeft of juist andersom, dan moet je echt goed afspraken maken, of misschien wel je geldzaken apart houden.... 

Bij ons is er gelukkig nooit ruzie over geld, weleens over andere dingen ;) Toen we gingen samenwonen hebben we een gezamenlijke rekening geopend en is eigenlijk al ons geld op een grote hoop gegaan. We werkten beiden fulltime en er was meer dan genoeg te besteden... dat deden we dan ook gewoon. We kochten veel dingen zonder er eigenlijk bij na te denken. Na het kopen van een huis en het verlies van een baan, wisten we allebei dat er bezuinigd moest worden, we wilden immers de vaste lasten gewoon kunnen blijven betalen. 

Sindsdien besparen we... en we hebben beiden momenten gehad waarop we dat niet heel erg leuk vonden, maar we groeiden daarin en zagen langzamerhand hoeveel geld we bespaarden en dat het eigenlijk geen probleem was om onze vaste lasten te blijven betalen. Inmiddels zijn er door de jaren heen verschillende dingen gebeurd. Een nieuwe baan, een failliete werkgever, weer een nieuwe baan, terug bij een oude werkgever... je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het meegemaakt. Zoals jullie weten werkt man fulltime en werk ik voor mijzelf. (uren verschillen per week) en zelfs nu we drie kinderen hebben, kunnen we nog steeds goed rondkomen. 

Alhoewel kinderen duurder worden naarmate ze ouder worden, gaat het tot nu toe allemaal goed en dat is best iets om trots op te zijn. Dus alle momenten waarop we tegenslagen hadden, of een onverwachte rekening die net op een verkeerd moment kwam... onze relatie heeft er niet onder geleden, we besparen samen en gunnen elkaar ook genoeg, dat is misschien wel het geheim! 

Denken jij en je partner hetzelfde over geldzaken?! 

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

12 opmerkingen:

 1. In mijn huwelijk is geld (helaas) altijd een strijdpunt. Ik realist en boekhoudkundig, kasboek bijhoudende vrouw met partner die nooit kijkt naar inkomsten en uitgaven. Begin van de week nog afspraken gemaakt over uitgaven van de maand April met als doel niets van spaarrekening te hoeven halen. Maar het is weer 1 grote frustratie. Man nu alweer van alles gekocht, ik heb gister gewerkt man was vrij, even koken? nee weer dure afhaal maaltijd, Echt niet leuk. Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben nooit ruzie over geld. Wel over tijd ;) En tijd = geld, zeggen ze.... Dus hmm... Misschien toch wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De man en ik gaan heel verschillend om met geld Ik ben zuinig en spaar, de man geeft makkelijk geld uit en spaart niet.

  Wij hebben allebei ons eigen inkomen en een eigen rekening. Verder is er een huishoudelijke rekening waar maandelijks geld op wordt gestort en er is een verdeling wie wat betaald, zodat het een beetje gelijk is verdeeld. Verder kopen we afwisselend wel eens wat (en dat kan bijvoorbeeld ook de gezinsauto zijn ;-)). We zijn niet op de cent naar elkaar toe. Het is gewoon maar dat de basis afgesproken is, zodat we allebei op ons eigen manier met ons geld om kunnen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben onze eigen rekening. Bij storting van het salaris gaat er geld naar een gezamenlijke rekening en ook wijzelf worden niet vergeten. Dus er gaat ook een bedrag naar de spaarrekening.
  Bij grote uitgaven word er overlegd, maar als manlief het in zijn hoofd heeft zit het niet ergens anders dus kunnen we alleen bespreken hoe we het willen, wat het budget is maar dat het doorgaat is zeker.
  Echt ruzie hebben we niet over geld, het kan manlief ook allemaal niks schelen, als er wat met mij gebeurt heeft hij dan ook een groot probleem. Ik wil het er wel met hem overhebben, maar hij is een struisvogel op dat gebied.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geld is echt iets waar ik nooit een strijdpunt van (heb) wil(len) maken. Wel heb ik ook altijd nog een eigen rekening erbij gehad. Ik ben toch niet meer van de generatie waarbij je op je 18e trouwt en de pot eigenlijk als het ware al samen begint en ik vind het fijn dat je allebei ook een stukje eigen ruimte hebt. Ik geloof ook niet dat ik zou kunnen leven met iemand die daar wél een strijdpunt van zou maken, dus zo'n relatie zou bij mij toch al geen lang leven beschoren zijn. Je merkt vaak snel genoeg hoe iemand staat in geldzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms is het weleens lastig om er wat anders over te denken maar ruzie hebben we er nooit over gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben een gezamenlijke rekening en dat moet ook wel, want alleen man werkt. Ik ben thuis. Ik beheer het geld, in goed overleg. Man is daar vel minder goed in en is blij dat ik wel goed kan besparen, zodat we over houden. Dit werkt voor ons goed, al lijkt het voor een ander misschien wel heel betuttelend. Toen we een relatie kregen, had ik al kinderen en hij schulden. Ik heb toen dus alles overgenomen. Incl. pinpas, alle geld (net genoeg mee in de portemonnee voor wat eten of bellen onderweg) Dit werkt nog steeds heel goed. Hij heeft wel wat meer geld bij zich, maar de bankpas is nog steeds onder mijn beheer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ruzie over geld hebben we hier niet. We zijn inmiddels 21 jaar samen en in die tijd is ons inkomen alleen maar toegenomen. Toen we begonnen werkte man als koerier bij de post. Hij wilde nooit op kamer zei hij toen. Door de jaren veranderde dat. Ik werkte zelf op het gemeentehuis begon met schaal 3 en zit nu in schaal 8. Man kreeg een andere baan en bleek een computer talent. Nu is hij IT manager van meer dan 600 winkels en 16 man.
  We sparen flink maar leven vooral in het nu. Bij de familie van man zit een defect in de genen (hij heeft dit gelukkig niet) en daardoor vallen vaak mensen weg aan kanker. Hij houdt van lekker eten een mooi stuk vlees en uitjes. Aan eten met een P wil hij niet tot zelden omdat dat vroeger thuis elke dag op het menu stond. Ook alleen een broodje met soep komt hier niet op tafel als diner. Hij kookt zelf ook goed en graag en neemt het met liefde van me over als ik moe of laat ben. We hebben daarom een ruim boodschappenbudget. Zolang er niets veranderd in ons inkomen is dat geen probleem. De strijd ga ik pas aan mocht er wat gebeuren. Op dit moment speelt dit niet maar je kunt natuurlijk niet in de toekomst kijken.
  Verder is hij een model partner. Al ons inkomen gaat op een hoop. Hij bemoeit zich nergens mee (ik praat hem elke week bij). Hij koopt nooit iets zomaar en/of zonder overleg ook al kost het maar een paar tientjes. We doen elke maand een klein bedrag naar de eigen rekening om wat voor ons zelf te kopen. Uiteindelijk storten we dat dan maar weer op de spaarrekening. Ik ga af en toe wat doen met vriendinnen en dat betaal ik dan ervan. Hij moedigt mij altijd aan om ook eens wat voor mezelf te kopen, ik ben niet zo'n koper.
  Bij mijn zus heb ik wel meegemaakt dat er veel ruzie was om geld of eigenlijk het ontbreken ervan. Ze kwam dan bij ons uithuilen. En na de derde keer kamperen met regen kregen ze een heftige ruzie en waren weken uit elkaar. Uiteindelijk zijn ze gescheiden en zelfs nu maken ze nog ruzie over geld.
  Nic
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om de laatste opmerking van Nic moest ik wel lachen. Gescheiden... en dan nog ruzie over geld! Ook ik had vroeger wel eens onenigheid met mijn ex over de uitgaven voor onze zoon. Ik heb toen een 'kinderrekening' geopend op ons beider naam. Daar werd met een verdeelsleutel naar inkomen elke maand geld opgezet. Meestal was ik overigens degene die geld uitgaf: schoolspullen, kleding, etc. Maar ik was tenminste wel af van het gezeur over elke aankoop en of die niet wat minder kon kosten. Anna

   Verwijderen
 9. ik ben al een paar jaar alleenstaand met af en toe een relatie, daarin ben ik meestal degene die alhoewel ik weinig verdien, die een aardige buffer heeft opgebouwd, mijn laatste relatie had het moeilijk en ik heb hem toen financieel enigszins geholpen, na een aantal jaar maakte hij een eind aan de relatie met de belofte het geld terug te geven, nou ja 3 keer raden ,ik heb nooit een cent terug gezien, we hadden af en toe contact en dan beloofde hij weer van alles , 2 jaar geleden definitief gebroken met alle contact, dan maar niets terug, maar ook geen valse beloftes. wel weet ik dat ik vanaf nu niemand meer geld leen en in in een nieuwe relatie niet meer vertel dat ik een leuke buffer heb. en al hoewel een eventuele nieuwe partner echt niet rijk hoeft te zijn , ga ik ook niet meer in zee met een partner die niet met geld om kan gaan en schulden maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gelukkig zitten wij hierover op 1 lijn. Ons uitgavenpatroon is bijna gelijk. Ik durf alleen meer risico te nemen met mijn spaargeld door het bijvoorbeeld in crowdfunding te steken. Daar is hij niet zo van. Door gescheiden rekeningen hebben we hier nooit ruzie over.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zelf zou ik niet echt kunnen samenleven met iemand wanneer het financiële ook niet samen gebeurt. Ik doe liever water in mijn wijn dan iedere maand zitten uit te rekenen wie wat moet betalen.
  Ondertussen ben ik al zo lang alleenstaande dat ik van mezelf wel weet dat ik me zou moeten aanpassen, van een partner verwacht ik hetzelfde. Het is samen of niet.

  BeantwoordenVerwijderen