maandag 6 april 2015

Besparen op je auto, hoe doe je dat?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Autoscout24. 

Iedere autobezitter weet, autorijden is niet goedkoop. Benzine, belastingen, om van het onderhoud nog maar te zwijgen. In dit artikel zullen een aantal mogelijkheden worden besproken om te besparen op je auto. Let daarbij vooral op de dagwaarde, zodat je kunt inschatten hoeveel de occasion na een paar jaar nog waard is.

Zuinig rijden
Misschien ken je nog wel de reclames van 'Het moderne rijden'. Dat komt er onder andere op neer dat je eerder naar een hogere versnelling schakelt. Bijvoorbeeld 80 rijden in de vijfde versnelling. Alhoewel je wagen wel aan trekkracht verliest, levert dit zeker een besparing op voor je brandstofverbruik. Ook kun je vaker de motor uitzetten dan je denkt, bijvoorbeeld wanneer je stilstaat bij een overweg.

Koop een auto met een gunstige dagwaarde
Als je een nieuwe auto koopt, is deze zodra je de showroom uitrijdt al meteen een stuk minder waard. Een tweedehands auto kopen is niet alleen goedkoper, maar daalt vaak ook minder sterk in waarde. Bekijk bijvoorbeeld eens wat bepaalde modellen auto's waard zijn op Autoscout24, en let daarbij vooral op het historisch verloop. Soms zie je namelijk dat een bepaalde occasion na een aantal jaar minder sterk in waarde daalt, en dat de lijn vlakker wordt. Dat is precies de leeftijd waarop je de auto het beste kunt kopen. Zo kun je een tweedehands auto kopen en een paar jaar later voor bijna dezelfde prijs weer verkopen.

Wegenbelasting
De wegenbelasting staat vast, daar kun je niets aan veranderen. Toch kun je er wel rekening mee houden wanneer je een tweedehands auto koopt. Hoe lichter de auto, hoe lager de wegenbelasting. Als je heel weinig kilometers rijdt, kun je er ook voor kiezen om voor een oldtimer te gaan. Deze zijn deels vrijgesteld van wegenbelasting, maar je mag dan wel maar een paar duizend kilometer per jaar rijden. Klik hier om te kijken wat de wegenbelasting voor jouw (toekomstige) voertuig is.

Autoverzekering
De twee populairste vormen van autoverzekering zijn WA en all-risk. Als je een occasion hebt, is het vaak niet de moeite waard om voor een all-risk te gaan. De premie is relatief hoog in vergelijking met de dagwaarde van je auto. Een WA verzekering is uiteraard verplicht. Je kunt hier nog wel op besparen door op een vergelijkingssite prijzen te vergelijken. Let daarbij wel goed op de voorwaarden die in de polis staan.


Genoeg om te besparen
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er genoeg manieren om te besparen op het autorijden. Let goed op de dagwaarde, rijstijl, wegenbelasting en autoverzekering. Dan kun je je daarna concentreren op wat je liever doet: fijn een stukje rijden.

4 opmerkingen:

 1. wij besparen al volgens deze manieren.. rijden zuinig, hebben maar 1 auto ipv 2 (Hebben er een scooter bij voor als ik de auto nodig heb, stuk voordeliger) , een 2e hands auto idd uit 2006, toen 34.000 op de teller! (3 jr geleden gekocht), van spaargeld gekocht, dus geen dure rente! ook een besparing op zich :p geen grote auto, t geluk dat schoonouders een grote auto hebben, ds als we op vakantie gaan, ruilen we met haar auto, omdat dat echt niet in de onze past.. maar ja om een grotere dure auto te kopen voor 1 vakantie per jaar is ook wat onzin he :p (als het niet zou kunnen op die manier, zouden we een 2 e auto huren oid)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  Kan nergens de link naar je mp advertenties vinden, weet niet of dat je bedoeling was?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt inderdaad, ik moet de link nog steeds toevoegen... Staat op mijn lijstje van deze week! :)

   Verwijderen
 3. Zeer goede informatie die ik goed kan gebruiken! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen