maandag 9 maart 2015

Over afval enzo...


Ik woon in de stad "zonder afval" dat betekend voornamelijk dat wij, als bewoners ons afval goed moeten scheiden, zodat er zoveel mogelijk kan worden gerecycled. Een goede zaak vind ik, want alles wat opnieuw gebruikt kan worden is mooi meegenomen! 

Nu we twee kleintjes erbij hebben gekregen, betekend dat ook een stuk meer afval. Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid luiers momenteel! pff... dat is een hoop ;) 

Er zijn al verschillende mensen geweest die ons hebben gewezen op de mogelijkheid om een extra container aan te vragen. Maar we hebben al een plastic bak, een papier bak en een dubbele bak voor restafval en gft. Van die laatste zouden we een extra bak kunnen "krijgen" maar in plaats van zomaar een extra bak aanvragen, probeer ik liever ons afval te verminderen. 

Onze kraamhulpen waren enthousiast met wasjes draaien, maar ook enthousiast met dingen weggooien. Vooral oud papier en plastic werd gewoon bij het restafval gedaan en nu zit de bak echt bomvol! Ik heb inmiddels al een zak met afval aan mijn ouders meegegeven, want ik kan het echt niet meer kwijt, en om het nou te bewaren... nee, dat zie ik niet zo zitten. Gelukkig wordt hij morgen geleegd... 

Toen we nog met z'n drieën waren, was de bak eigenlijk nooit vol, alleen als ik eens een opruimbui had gehad, zat hij weleens een beetje vol, maar verder merk ik vooral dat als we ons afval goed scheiden, we prima kunnen doen met 1 bak. Daarnaast dus proberen om ons afval te verminderen... dat blijf ik een uitdaging vinden, aangezien de supermarkten echt alles verpakken in plastic en nog een stukje plastic en nog een extra verpakking... daar zouden ze echt eens iets aan moeten doen! 

Maar natuurlijk kunnen we zelf ook veel doen. De weggooiluiers die blijven, daarmee kiezen we echt voor het gemak. Maar opletten op extra verpakkingen vind ik een goede! Zelfs in de supermarkt kun je met een net andere keuze, veel afval besparen. We gaan ervoor! 1 dubbele container moet genoeg zijn, zelfs met zijn vijven! 

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

8 opmerkingen:

 1. Bij ons op t dorp staat bij de buurt super een grote container speciaal voor luiers en incontinentie materiaal. Wellicht nij jullie ook.hier staat ie bij plusmarkt. Scheelt i.e.g heel veel container ruimte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vervelend dat de kraamverzorgsters zo onzorgvuldig zijn met afval scheiden als je dat zelf wel zorgvuldig doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat mij al veel afval scheelt is het fruit en groenten niet in plasticzakjes doen maar in waszakjes die je steeds weer hergebruikt.
  Vlees haal ik bij de slager en neem mijn eigen bakjes mee. En ik koop gewoon heel veel niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan inderdaad prima als je goed scheidt. Jammer dat jouw gemeente geen mogelijkheid biedt voor luiers, misschien de moeite waard om daar een belletje aan te besteden om te checken of dat echt zo is? Vanwege mijn werk weet ik dat veel gemeenten wel uitzonderingen maken voor "gevallen"....

  Succes met afval scheiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je vindt dat de verpakking van een product te groot is of milieuvriendelijker kan, kun je hier http://meldpuntverpakkingen.nl/ een melding doen. Hoe meer hoe beter!

  Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wilde het ook al schrijven. Vraag ernaar waar je de luiers kunt afgeven. Scheelt enorm veel afval. Misschien in een stad in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bedankt voor de tips! Voor zo ver ik weet kun je bij onze gemeente een 2e afvalbak of een soort luierbak "bestellen" Maar dan blijf je natuurlijk een extra bak hebben! Ik ga toch eens kijken of er nog andere mogelijkheden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ik vaak doe als ik wandel naar de supermarkt met de kindjes een zakje met luiers meenemen en daar in de prullebak voor de supermarkt te gooien.. bij elke wandeling gaat er een zakje met 4 a 5 luiers mee. dat scheelt ons toch!

  BeantwoordenVerwijderen