zaterdag 21 maart 2015

Modaal inkomen


Ik las afgelopen week het nieuwsbericht dat gezinnen met een modaal inkomen waarbij 1 van de partners werkt steeds meer moeite hebben om rond te komen. 

Nieuwsberichten over inkomsten, uitgaven, rondkomen etc. vind ik natuurlijk altijd erg interessant, vooral de reacties die er op worden gegeven, daar kan ik uren over lezen, want de reacties zijn vaak van dezelfde strekking; alles is de schuld van het kabinet en in Nederland kan niemand meer sparen of rondkomen ;) 

Ik heb even opgezocht wat een modaal inkomen precies inhoudt; in 2015 is dat een bruto inkomen van €35.500 per jaar en dat is €2734,- bruto per maand. 

Ik vind het eerlijk gezegd een heel flink bedrag! Man verdiend echt niet zoveel! Ik werk zelf natuurlijk ook, maar dat is maar een klein inkomen, dus wij hebben ook samen geen modaal inkomen. Toch komen wij prima rond, ik moet wel eerlijk bekennen dat, sinds ik mijn baan in loondienst heb beëindigd, we ook maanden hebben gehad waarbij we niet hebben kunnen sparen, maar rondkomen is tot nu toe elke maand weer gelukt. 

Er zijn natuurlijk heel veel factoren die meespelen welke uitgaven je elke maand hebt. Heb je een (hoge) hypotheek? Heb je dure verzekeringen nodig, gebruik je elk jaar je volledige eigen risico, heb je kinderen? Hoeveel kinderen en hoe oud zijn ze? etc. etc. 

Maar... de moraal van het verhaal blijft natuurlijk dat ieder gezin het moet doen met wat ze hebben... niet kijkend naar de buurman of andere collega's. Ieder gezin heeft een bepaald inkomen en dat is nou eenmaal wat je krijgt. Dus het is zo belangrijk om overzicht te houden, een (ouderwets) kasboek bij te houden, keuzes maken en gewoon niet meer uit te geven dan er binnenkomt, dan gaat het nooit fout! Bij ons werkt het in ieder geval prima ;) 

Like Samen Besparen op facebook! *klik*

20 opmerkingen:

 1. Ik zit met mijn inkomen onder de uitkering grens. Volgens de hulpverleners die hier in huis zijn geweest zit ik ook onder de armoedegrens. Maar door goed op te letten kunnen dochter en ik goed rondkomen. Bij berichten op het jeugdjournaal over armoede vind dochter het heel zielig voor die kinderen. Zelf heeft ze niet het gevoel arm te zijn (ik ook niet).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat jij je dochter niks meegeeft van jullie mindere inkomen, als je goed kunt rondkomen, dan heeft je dochter daar veel meer aan en daar kun je heel trots op zijn!

   Verwijderen
 2. Wij doen het ook met een modaal inkomen en dan die aan de ondergrens van modaal. We redden het goed, kunnen sparen en hebben niet het idee in te moeten leveren. Het is idd ook vaak een idee, omdat de buren wel op vakantie kunnen, of een auto rijden. Wij kunnen zonder en leven fijn en met veel rust, omdat ik niet buitenshuis werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben alleenstaand en zit met mijn inkomen net iets boven uitkerings niveau en kan prima rondkomen en zelfs sparen en ook mijn dochter regelmatig iets toestoppen omdat zij haar flatje nog niet volledig ingericht heeft en ook niet zoveel verdient. mensen om mij heen vragen mij regelmatig hoe ik het doe,omdat ik volgens hen nooit kan rondkomen van mijn inkomen alleen en dan ook nog sparen. we kijken nog teveel naar wat anderen doen en hebben die meer verdienen en te weinig naa r mensen die minder hebben en daar ook tevreden mee zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als de kinderen ouder worden valt het wel tegen hoor. Kleedgeld, zakgeld, langer douchen, hoger verbruik electra ivm mobiel, kapotte fietsen mobiel abb..
  Tina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kinderen zijn al ouder en ook dan is het (voor ons) nog goed te doen! Studerend en wel. Ook dan redden we het prima met 1 loon.

   Verwijderen
  2. ja, lukt bij ons ook wel maar merk wel dat je er minder grip op hebt omdat ze hun eigen dingen doen en mee willen doen. Moeten wij wel flink zuinig doen hoor dus dat speelt natuurlijk ook mee (gewoon minder marge). Kleine kinderen kun je rustig 2e hands kleding geven. Hier pikken de 13 en 15 dat echt niet meer hoor. Net als bv snel douchen. Elke puber is anders hier altijd gemiep met 1 van de kinderen want staat rustig 10 minuten onder de douche. Kan ik wel 3 minuten gaan douchen maar jaa.... schatjes he!
   Tina

   Verwijderen
  3. maar eigen zitten wij onder modaal dus..
   Tina

   Verwijderen
  4. Ik kan me inderdaad voorstellen dat oudere kinderen een stuk duurder zijn, ik heb daar natuurlijk nog geen ervaring mee! Kapotte fiets kan gebeuren, maar als dit regelmatig zo is, zou ik de kinderen wel mee laten betalen!

   Verwijderen
 5. Duur huis, mooie auto, vakanties, vaak kleren kopen, geregeld uit eten. Ik zie het om me heen bij mensen die een modaal in komen hebben. En dan is dat inkomen inderdaad niet groot genoeg.Wij zijn een paar jaar geleden nogal in inkomen achteruit gegaan. Dus hebben we dure verzekeringen afgeschaft, kopen alleen het noodzakelijke en gaan niet op vakantie. Valt reuze mee en scheelt enorm veel geld. Maar mensen willen vasthouden aan hun gevoel van luxe omdat ze menen daar recht op te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helemaal mee eens , heb een collega en die had tot 2 jaar geleden een man die ook lekker verdiende en het kon maar niet op , huis verbouwen, vakantie,caravan gekocht, dure hond aangeschaft, andere grotere auto terwijl ze allebei vrij dicht bij werk woonden, regelmatig ander interieur en bij het boodschappen doen ook niet opletten , dus dure a merken. en toen kwam de klap, haar man raakte zijn baan kwijt en ze konden de hypotheek niet meer opbrengen. gelukkig konden ze hun huis nog wel zodanig verkopen dat ze er wat aan overhielden en gingen in een huurhuis wonen, nu zou je denken dat ze het geld wat overbleef verstandig zouden spenderen,m aar nee er word een nieuwe auto van gekocht, terwijl haar man inmiddels een baan heeft waarbij voor het woon werk verkeer gebruik kan maken van het busje wat hij voor het werk gebruikt en zij nu zo dicht bij het werk woont dat ze het met de fiets afkan, maar ja de caravan moet 1 keer per jaar van en naar de camping gebracht worden en dan heb je een grote auto nodig. sommige mensen leren het nooit.

   Verwijderen
  2. wij zouden een duurdere auto best kunnen betalen, maar rijden bewust een kleine skoda fabia, ondanks dat we daarmee niet op vakantie kunnen en het gewoon krap is met ons 4 (man is 1.98 dus stoel helemaal naar achter :p) maar voor de vakantie ruilen we de auto met schoonmoeder.. schoonvader heeft een auto met trekhaak dus is ook te lenen.. voor de caravan verplaatsen zou ik als ik hen was dus een auto lenen of desnoods huren.. is veel goedkoper lijkt me... maar ja man en ik snappen dat soort dingen sowieso niet :p wij willen graag sparen en maken dus bewuste keuzes zoals bij de aanschaf van de huidige auto alweer 3 jr geleden.. 2e hands, zuinig (1:17) niet te zwaar dus niet te veel wegenbelasting etc.. verzekeringen af en toe nakijken of het niet voordeliger kan etc.. voor ons heel normaal.. en bewust maar 1 auto, hoe erg ik het soms mis om een auto voor de deur te hebben. en een scooter, zodat als ik de auto echt nodig heb, man met de scooter naar zn werk kan.. is veel goedkoper dan een 2e auto....

   Verwijderen
 6. Tuurlijk moet iedereen het doen met wat er binnenkomt maar ik kan me best voorstellen dat het moeilijk kan zijn met een lager inkomen. Zolang je goede buffer hebt gaat het (denk ik) wel. Maar ik zie het bij zus en zwager dat naarmate de jaren verstrijken het toch moeilijker wordt. Zwager verdient rond modaal, zus werkt niet bewuste keuze. De kinderen (9, 11 eb 14) worden groter, eten flink, willen nikes, op vakantie en naar een pretpark. Hun oudste zit door omstandigheden vrij ver op school en de reiskosten zijn flink. Ook ging bij hun de auto en de wasmachine in een week kapot en omdat de auto nodig is om naar het werk te gaan (openbaar vervoer geen alternatief) dan wordt het steeds krapper. Zus is heel goed met geld maar ik zie zonder dat ze klagen dat het steeds moeilijker wordt. Ik trakteer zus af en toe op een lunch of filmpje. Dat wil ze voor zichzelf niet uitgeven. Wij hebben het ruim met totaal 3x modaal. Wij hebben natuurlijk minder vrije tijd, want je krijgt niets voor niets helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een buffer helpt zeker mee! En iedereen heeft inderdaad wel eens tegenslagen. Toch gaat het allemaal om keuzes maken, als er meer kosten komen kun je er ook voor kiezen om beiden buitenshuis te gaan werken, helemaal als de kinderen al iets ouder zijn. Ik weet dat de banen niet voor het oprapen liggen, dus het moet dan maar net lukken, maar proberen kan natuurlijk altijd!

   Verwijderen
 7. Ik word zo moe van al die opmerkingen dat je met modaal of daaronder makkelijk kunt rondkomen.Los van het feit dat dat mede afhankelijk is van huur/ hypotheek en gezondheid en kinderen moet je met een gezin met modaal inkomen gewoon zuinig aan doen.En ja wij letten op bij de boodschappen, hebben geen auto en weinig op vacantie maar soms zou het heel fijn zijn om eens een keer zomaar iets te doen en niet dagelijks op elke cent te hoeven letten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is natuurlijk mijn persoonlijke mening, maar wij hebben niet het idee dat we heel erg moeten opletten, misschien omdat we dat sowieso al doen?! Wij voelen ons niet arm of zielig maar genieten van het leven! Ook met een inkomen een stuk onder modaal...
   Ik vertel het niet om op te scheppen, maar juist om te laten zien dat iedereen keuzes moet maken! Een buffer helpt wat dat betreft zeker wel, zoals hierboven ook al gezegd wordt. Ik denk dat het belangrijk is om het opletten niet als een last te zien, maar als een uitdaging/ een sport... het is maar net hoe je erin staat.

   Verwijderen
  2. helemaal mee eens.
   hier onder modaal
   maar wel 2 ( oudere) auto' s gewoon omdat er geen alternatief is voor woon - werk verkeer
   sparen , we hebben een buffer( al is het maar voor de groter wordende kinderen)
   en ik let op , maar dat zit gewoon in de genen
   en ik zie het ook als sport.

   groetjes monique

   Verwijderen
 8. Wij hadden eerst 1 modaal en nu al 3 jaar 1 minimumloon in ons gezin. Gelukkig nooit geen schulden gemaakt. Maar om onze vrij nieuwe auto te blijven rijden wordt toch lastig. Hij rijdt niet zo zuinig, en vrij hoge belasting. Verkopen levert ook weinig op. Met 1 x modaal hadden we het heel goed. ook mooie vakanties. Nu is het ´krabben en bijten´. We zien ons buffertje wel steeds minder worden, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wij maken vrij bewuste keuzes waar we ons geld aan uitgeven. het kan nog veel voordeliger/minder uitgaven, maar voor ons vind ik dat niet nodig. we sparen en blijven leuke dingen doen ook al kosten die soms geld. wel blijven we altijd opletten of het voordeliger kan etc

  man verdient boven modaal door zijn overuren. ik zeker niet.. maar zo samen gaat het prima en sparen we leuk. hopelijk helpt dat ooit bij de koop van een koophuis..en anders blijven we lekker sparen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik las het bericht ook en dacht gelijk: wij doen het ook met een modaal inkomen, alleen mijn man werkt, maar wij kunnen prima rondkomen. Het hangt inderdaad af van welke keuzes je (hebt) (ge)maakt. En verder vooral creatief zijn, niet gelijk alles nieuw willen hebben en ook ergens rustig voor sparen. Wij gaan elk jaar op vakantie, maar ook dat kan héél goedkoop. Maar hebben bijvoorbeeld nog altijd een tv met een kont, waar ik net zo goed alles kan zien wat ik wil :-)

  BeantwoordenVerwijderen