zaterdag 21 februari 2015

Broccoli....

Afgelopen week kreeg ik op ons weekmenu de vraag hoe wij soep maken van broccoli, natuurlijk geef ik je graag antwoord, je kunt nog veel meer met broccoli.

Het mag gelijk duidelijk zijn dat ik er gek op ben ;)

Broccolisoep;
Benodigdheden, voor 3-4 personen;

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 aardappel
- een stronk broccoli
- 1 liter bouillon naar keuze

Doen;
- Snijd de ui en knoflook fijn
- Bak even aan in een pan en schil ondertussen de aardappel en maak de broccoli schoon
- Snijd de aardappel in blokjes en voeg toe, daarna kan de broccoli in de pan erbij. (vergeet vooral de stengel niet, even schillen en in stukjes snijden... dat kan er gewoon bij!)
- Bak even aan en voeg de bouillon naar keuze toe. Zorg ervoor dat de groenten allemaal onder de bouillon staan
- Breng de soep aan de kook en laat rustig doorkoken (ongeveer 15 min.) Of iets langer als je het gas uitzet en de deksel op de pan laat
- Pureer de soep met de staafmixer en klaar!

Wij eten deze soep redelijk vaak. Helemaal nu de broccoli in het seizoen is, dan is het met een broodje een volwaardige maaltijd die bijna niks kost.

- Je kunt broccoli ook in de aanbieding kopen en in roosjes snijden, deze kun je invriezen. (als je ze gebruikt om soep te maken, hoef je ze niet te blancheren)
- Als je soep over hebt kun je die ook gemakkelijk invriezen, handig om op voorraad te hebben!
- Ik heb deze soep ook weleens gemaakt als voorgerecht tijdens het kerstdiner. Een kom soep met daarbij kaasstengels (zelfgemaakt met bladerdeeg en kaas) het viel erg in de smaak!

Wij gebruiken broccoli in meer gerechten, zoals;
- Pasta. Broccoli even beetgaar koken en dan door een saus van kruidenkaas, ui en eventueel spekjes.
- Hartige taart, met een vulling van kookroom, kaas en broccoli.
- Gewoon bij de aardappels, gekookte broccoli (is ook favoriet bij onze kleine man)

Wat maak jij allemaal met broccoli?!

Like Samen Besparen op facebook! *klik*




7 opmerkingen:

  1. Halve liter water met zout koken, broccoliroosjes erin, een paar minuten koken, in de blender of staafmixer, nog wat peper en je hebt een heerlijk soepje.
    Ik kokte overigens eerst de stelen "voor", ook staafmixeren en in deze bouillon de roosjes.
    Zie gordon ramsey op youtube

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij koken de broccoli (de stelen wat langer dan de roosjes) in bouillon. Als het gaar giet ik de broccoli door een zeef en vang de bouillon op. We maken een roux en voegen daar met de garde het vocht toe. Daarna de broccoli erin en de staafmixer. scheutje kookroom, peper en heerlijke soep. Een verzoek nummer als we eters krijgen. Wij eten het regelmatig op zondag middag. Als avondeten doen we nooit (misschien een of twee keer per jaar) soep met brood. Man is daar mee doodgegooid in zijn jeugd en ik weet dat hij brood niet fijn vindt in de avond. Voor ons dus een reden om dit niet op het menu te zetten.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Room doe ik er ook in en meestal stukjes gerookte kip of gesneden ham.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Variatie: bak wat spekjes uit in de pan, hou deze apart en volg een dan het recept van Samen Besparen. Roer op het laatst de uitgebakken spekjes weer door de soep.
    Of doe er op het laatst eens snippertje zalm bij. Heerlijk!!
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet brocolli graag geroerbakt met gember en ketjap. Of een lekkere souflee. Het is inderdaad een veelzijdige groente :D Maar wat jij met brocolli hebt, dat heb ik dan weer meer met prei en rode paprika. Als dat in de aanbieding is eet ik met plezier een hele week prei ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snijd de steel altijd in dunne schijfjes , dan is `t veel makkelijker te schillen en daardoor gebruik je alles , wel iets langer koken. Ga nu broccoli-souffle proberen , lijkt me ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij eten altijd broccoli met kaas, ei en aardappelpuree. De broccoli 20 minuten koken. Ondertussen ongeveer 4 eieren koken, kaas in blokjes snijden en de aardappelpuree maken. Als de broccoli is gekookt, afgieten en terug op een laag vuurtje zetten. Daar de eieren, kaas en puree erbij doen. Door elkaar roeren en eet smakelijk! Hier zijn we er allemaal dol op en het is ook echt superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen