vrijdag 26 december 2014

Stressvrije kerst :)

Tot nu toe is onze kerst lekker stress vrij, gisteren hebben we rustig aan gedaan en zijn we pas na het middagslaapje van onze kleine man naar familie gegaan, dit was pas eind van de middag. Eigenlijk waren we van plan om eerder te gaan, maar hierdoor kon ik ook nog even mijn rust pakken.

Vandaag hebben we een lekker dagje met z'n drieën, ik verwacht dat deze dag ook lekker rustig verloopt, want we hoeven niks, we hebben alleen morgen nog een afspraak met familie, maar ook dan doen we lekker rustig aan.

Voorheen waren onze kerstdagen toch een stuk minder relax, veel afspraken, van hier naar daar, maar dit bevalt toch een stuk beter! Dus voor iedereen die wel een relaxte kerst kan gebruiken, nog 5 tips... misschien niet meer voor dit jaar, maar voor volgend jaar echt een aanrader ;)

1. Plan niet teveel afspraken in.
Je bent niet verplicht om alle familie af te lopen of te koken voor de hele familie. Plan bijvoorbeeld 1 dag met familie en 1 dag met je gezin of voor jezelf, dan kun je heerlijk bijkomen en heb je minder verplichtingen.

2. Plan goed!
Als je zelf verantwoordelijk bent voor het eten, kijk dan welke gerechten je eerder hebt gemaakt die erg lekker waren, en kijk ook eens naar gerechten die je (grotendeels) vooraf kunt klaarmaken. Koop de boodschappen op tijd in en maak handig gebruik van je vriezer, zo kun je op kerstdag ook gewoon aandacht besteden aan je familie en staat het eten zo op tafel.

3. Consuminder,,,,
Als je afspreekt om cadeaus te geven met/aan je familie of gezin, begin dan tijdig met inkomen en bedenk je dat 1 of 2 cadeaus ook genoeg is. We hebben al zoveel, dus koop geen overbodige cadeaus alleen om het kopen, maar begin op tijd en bedenk waar je iemand echt blij mee kunt maken.

4. Maak eens andere afspraken.
In de bladen en op televisie zie je met kerst alleen maar hele families die allemaal dolgelukkig zijn en de nieuwste mode aanhebben. Wordt iedereen daar echt gelukkig van? De realiteit is volgens mij wel anders! Spreek bijvoorbeeld af of allemaal in pyjama of joggingbroek te komen, geen gestress over de perfecte kerstoutfit, maar gewoon gezellig samenzijn.

5. Zet je wekker!
Natuurlijk is het heerlijk om die extra vrije dagen lekker lang uit te slapen, maar als je eind van de ochtend verwacht wordt voor de familie brunch en je ook nog samen wilt ontbijten, dan kom je al snel in tijdnood. Met de irritaties/ ruzies en vliegende borden als gevolg ;) Dan kun je dus beter eerder opstaan en het gezellig houden.

Dus relax en geniet van de extra vrije dagen. Geniet van de mensen om je heen, waar je echt blij van wordt en besteed gewoon geen aandacht aan die oom die 3 flessen wijn drinkt, kijk naar buiten en geniet van de zon, een boswandeling of iets anders. En anders adem je heel rustig in en uit en voel je de stress zo verdwijnen ;)
Geniet allemaal nog van de 2e kerstdag!

2 opmerkingen:

 1. Fijne tips! Ik vind die kerstreclames met al die happy families eerlijk gezegd benauwend. Ze leggen de lat veel te hoog. Daar zou je ook stress van krijgen. Want wie beantwoordt daar nou aan?

  Ik niet in ieder geval ; )

  Huisvijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier ook zo relaxt idd, alleen een gestresste dochter (wat zich uit in erg boos, veel gillen, schreeuwen, ruzie) omdat ze zenuwachtig was voor welke cadeaus ze zou krijgen.. ;)
  1e kerstdag na slaapje van zoontje naar schoonouders. cadeaus, gourmetten, en gewoon gezellig. dochter bleef er spontaan slapen. prima. man moet vandaag werken, dus ben alleen met zoontje, houdt in uitslapen en rustig dagje. zoontje zo naar bed, dochter komt zo thuis, man hopeijk ook niet al te laat en dan vanavond thuis gourmetten. 28e nog naar mn vader daar kerst vieren (mn vader+ partner moesten werken vandaag, mn man werken, mn zusje.. dus niemand kon met kerst zelf, ach zondag is ook prima, datum maakt ons allemaal niet uit gelukkig!) heerlijk relaxt dus idd! voor dochter is het allemaal alsnog te druk (hsp) odu en nieuw vieren we thuis, hopelijk pakt ze dan wel wat rust... (mn schoonouders komen en mn zus en vriend komen logeren) want vorig jaar was ze op 1 januari zo overprikkelt en moe...:( arme meis. gelukkig is het snel januari ;) weer gewoon normale dagen. ik vind het supergezellig ;) maar ook vermoeiend, dochter nog meer.. dus ben ook altijd weer blij als het voorbij is!

  BeantwoordenVerwijderen