woensdag 3 december 2014

Consuminderen met kinderen, review

Sinds wij besparen en consuminderen, lees ik enorm veel hierover. Vooral bespaartips, daar kun je er nooit genoeg van hebben! Hoewel ik inmiddels de meeste tips wel ken en toepas, vind ik het toch altijd fijn om het hoekje met bespaarboeken in de bibliotheek uit te pluizen. Af en toe leen ik een boek opnieuw om het weer eens door te lezen, zo blijf ik up-to-date en hou ik de hand (meestal) op de knip.

Inmiddels heb ik veel boeken gelezen van Marieke Henselmans. Waarschijnlijk ken je haar wel, ze schrijft voor Genoeg en heeft verschillende boeken geschreven. Ik ken haar zelf nog uit de tijd dat ze mensen met schulden hielp in het televisie programma " Geen cent te makken"

Haar boek "consuminderen met kinderen" is onlangs opnieuw uitgekomen, een nieuwe versie die nog steeds volstaat met bespaartips, maar helemaal aangepast aan deze tijd. Ik heb zelf de oude versie ook weleens gelezen en vond deze versie ook erg leuk. Haar 3 zoons zijn inmiddels ouder en kijken in het boek samen met Marieke terug op hun jeugd. Ze zijn natuurlijk opgevoed met het idee dat niet alles zomaar kan en er werd veel geld bespaard, maar alle drie zeggen ze dat ze niets hebben gemist en vooral trots zijn op hun moeder dat zij het zo heeft gedaan.

Ik vond dat zelf nogal fijn om te lezen. Ik wil mijn kinderen ook zo opvoeden en ze zullen niet alles krijgen wat ze willen. Ik hoop dat mijn kinderen later ook zeggen dat ze het alleen maar fijn vonden dat wij meer tijd voor ze hadden en ze niets gemist hebben. De huidige maatschappij laat je toch denken dat het beste voor je kind vaak het duurste is, en hoewel ik daar niet in geloof, wil ik natuurlijk ook niet dat mijn kinderen later terugkijken op een vervelende jeugd... ;)

Het boek is vlot geschreven en leest lekker weg. Daarnaast heb ik zelfs als doorgewinterde bespaarder (al zeg ik het zelf) ;) verschillende tips uit het boek kunnen halen, die ik zeker ga gebruiken. Het boek geeft daarnaast goed weer hoe je je leven in kunt delen met kinderen, hoeveel je precies kunt besparen op luiers, fruithapjes of verjaardagsfeestjes en het blijkt dus dat kinderen het niet eens merken, die onthouden alleen de leuke feestjes (gewoon thuis, terwijl ze bij vriendjes altijd naar de bioscoop gingen) en de tijd die hun ouders meer thuis waren, de liefde en waardering die ze kregen en dat is precies hoe het zou moeten zijn.

Op www.bespaarboeken.nl vind je verschillende boeken van Marieke Henselmans. Met de code samenbesparen ontvang je nu €2,50 korting.

4 opmerkingen:

 1. In het gezin van mijn man was vroeger geen cent te makken. Het was er niet dus kon er heel weinig. Dus ook geen geld voor nieuwe schoenen als de oude stuk waren. De kinderen (3 jongens) kregen die wel mee ook al werden de budgetten niet met hen besproken. Man kreeg regelmatig kleding en schoenen van een oudere neef die daar dan regelmatig opmerkingen over maakte. Eten was er wel genoeg maar eenvoudig en weinig vlees. Mijn beide zwagers hebben niet zo'n rooskleurige blik als de zoons van Marieke Henselman. Zij verlangden juist wel eens naar een feestje buiten de deur of eens op vakantie of een lekkere biefstuk. Beiden zijn flink uit de band gesprongen toen er geld verdiend werd. Een heeft hierdoor nog steeds schulden
  Voor mijn gevoel is er een groot verschil tussen moeten en kunnen bij consuminderen,
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je daar zeker gelijk in hebt, bij marieke henselmans bespaarden ze op de (voor hen) minder belangrijke dingen, zodat er genoeg geld overbleef voor de belangrijke dingen (studie, rijbewijzen etc voor haar zoons)
   Als je echt op alles moet besparen, is het een ander verhaal, en ik denk persoonlijk, dat kinderen dan echt wel de belangrijke dingen missen.

   Verwijderen
 2. dit lijkt op het blogje van Teunie ,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die las ik laatst ook.
   Ik denk dat Teunie ook het boek heeft gelezen en toen een kortingscode heeft geregeld voor haar lezers, alleen maar leuk, toch? :)

   Verwijderen