woensdag 19 november 2014

Negatieve rente?

In Duitsland gebeurd het al; er is een bank die een negatieve rente geeft als jij je spaargeld daar neerzet, dat betekend dat je daar dus voor moet betalen.

Afgelopen week las ik een bericht dat dit in de nabije toekomst ook in Nederland kan gaan gebeuren. De spaarrentes zijn momenteel zo laag, en het is nu al zo dat je spaargeld eigenlijk niet meer groeit, als je de inflatie bekijkt.

Ik vind het persoonlijk zo'n raar iets, zo'n negatieve rente. Wat zal ik doen als dit gebeurd?

Mijn eerste ingeving is om dan een hele hoop van het spaargeld in de hypotheek te storten, want voor die hypotheek betalen we ook al een goede rente, maar we doen dit momenteel juist niet omdat we nu graag voor zekerheid willen gaan, al denk ik dat die bereidheid een stuk minder wordt als we moeten gaan betalen om ons spaargeld op de bank te laten staan.

Wij hebben 2 spaarrekeningen bij 2 verschillende banken. Bij de ene spaarrekening kunnen we zo bij ons geld. Dat is makkelijk als we iets groters willen aanschaffen, of snel wat geld van de betaalrekening af willen halen (of naar de spaarrekening willen storten)
Alles boven een bepaald bedrag gaat naar een andere spaarrekening. Daar ontvangen we ook een stuk meer rente op, maar als we daarvan overmaken naar de betaalrekening duurt het ongeveer een dag, dus we kunnen er minder makkelijk bij. We hebben nou ook weer niet zoveel spaargeld (dat zou wel leuk zijn) maar ons spaargeld levert momenteel aan rente iets van €15 per maand op. Daar worden we niet rijk van, maar is toch maar weer mooi meegenomen.

Bij een negatieve rente zou ik dus zeker iets extra's in de hypotheek storten. Ik zou niet zo snel al het geld van de bank afhalen, omdat dat me niet echt een fijn gevoel lijkt, dat contante geld in huis.

Wat zou jij doen bij een negatieve rente?

10 opmerkingen:

 1. Dan zou ik niet meer sparen maar alles(haha, is niet zoveel hoor) op de gewone rekening laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben hier met mijn werk al mee te maken. Althans onze rekeningen waren allemaal rente dragend, maar het is een hele periode geweest dat er geen rente meer werd bijgeschreven. Begin dit jaar kregen we opeens weer wat rente op de rekeningen, maar vanaf juli kregen wij weer geen rente meer. Naar verwachting zet deze trend zich gewoon door in 2015.

  Bij een negatieve rente zou ik meer geld op mijn betaalrekening zetten en dit spreiden over de diverse rekeningen die wij hebben. Ik zou ik denk wel wat aflossen op de hypotheek. Ook zou ik wel wat op een negatieve rente rekening laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik het spaargeld ook op de betaalrekening zou zetten, wellicht dat er dan wel iets meer wordt afgelost op de hypotheek dat wel. Maar een kleine buffer vind ik wel heel belangrijk, dat geeft ons ook rust.
  Dan desnoods dus maar op de betaalrekening..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb geen hypotheek dus aflossen is geen optie. we hebben redelijk wat spaargeld opgebouwd (omdat we wel graag willen kopen eigenlijk en dus wel geld nodig hebben voor vloeren,keuken, gordijnen en weet ik t wat nog meer)
  maar het geld zouik dan op een rekening zetten waar je geen negatieve rente over betaald. een andere bank, de betaalrekening of wat dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb veel 10-jarige deposito's, dus die (hoge) rente staat voorlopig lekker vast. Was best spannend om niet meer aan je geld te kunnen komen, maar heb het geld tot nu toe ook niet nodig gehad, ben heel blij met de rente die elk jaar bijgeschreven wordt. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een bizar verschijnsel, negatieve rente! Misschien ga ik mijn geld dan wel in een oude sok onder mijn bed bewaren ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De negatieve rente wordt pas berekend als je spaargeld boven de 500.000 euro zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu nog wel, maar dat kan natuurlijk ook weer veranderen....

   Verwijderen
 8. Ik zou het van de bank afhalen of op de betaalrekening zetten. Bij ASN krijg je nog wat rente op de betaalrekening. Betalen om je geld op een spaarrekening te zetten is gewoon te gek voor woorden. De enige die daar dan spaart is de bank, niet de klanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als het sparen betaald gaat worden en er geen rente meer op komt.. dan mogen de kids hun eigen spaarpotje maken en stoppen we daar de extra dingen wel in, maar het is dan weer een nadeel als je een groot bedrag hebt en iets wilt kopen, je moet er dan weer mee over straat, en dat lijkt mij een enge gedachte.

  Maar andere kant, als er iets van oorlog of crisis uitbreekt... is je geld ook weg, veel mensen beseffen dit nog niet eens volgens mij, dan heeft de regering recht om gewoon je geld voor hun goeddunken te gebruiken, dusse die sok is eigenlijk zo gek nog niet!

  Goed stuk, ik ga hier toch eens goed over nadenken, hier nog niet een grote spaarrekening, maar wat niet is kan altijd zoals boven mij gezegd, altijd nog komen.

  Dank je wel voor je stuk.

  Veel Liefs,
  Ruby

  BeantwoordenVerwijderen