dinsdag 21 oktober 2014

Toeslagendag

Op het forum waar ik regelmatig meelees en meeschrijf, wordt er elke maand een toeslagentopic geopend, een humoristisch topic voor de lezers die toeslagen ontvangen.

Het is elke maand weer hilarisch hoe er op dit topic gereageerd wordt. Diegene die toeslagen ontvangen kletsen over hun kaviaar en kreeft en diegene die het er niet mee eens zijn vinden dat ze alleen maar werken voor al die mensen die "profiteren" van de toeslagen.

Maar even alle gekheid op een stokje... hoewel er enorm veel toeslagen worden uitbetaald hebben heel veel mensen ze ook echt nodig. Ik hoor of lees regelmatig verhalen over gezinnen die echt toeleven naar deze datum, zodat er weer boodschappen gedaan kunnen worden en dat is natuurlijk heel erg triest, kun je nagaan wat er zou gebeuren als er geen toeslagen waren...

Ik heb vroeger een bijbaan gehad bij de Hema en ik kan me herinneren dat er enorm veel meer kinderkleding verkocht werd als de kinderbijslag weer gestort was, maar ik kan mij dan weer niet herinneren dat dat met toeslagen wellicht ook het geval was.

Ik las laatst een artikel dat er 2,5 miljoen Nederlanders in armoede leven en zonder die toeslagen zullen dat er nog wel veel meer zijn. Wij ontvangen als gezin ook toeslagen en zonder die toeslagen zouden we momenteel niet rond kunnen komen, dus ik ben er heel erg blij mee, maar ik zou natuurlijk nog veel blijer zijn als we die toeslagen niet nodig zouden hebben. Daarnaast kan er zoveel gefraudeerd worden met het systeem zoals het nu is, dat ik meer voel voor een basisinkomen voor iedereen, maar ik denk dat dat niet gaat gebeuren.

Ontvang jij toeslagen en wacht je express met bepaalde aankopen totdat de toeslagen gestort zijn?!

13 opmerkingen:

 1. Ons kindgebondenbudget is geloof ik 6 euro in de maand dus nee daar ga ik niet van shoppen. *lol*. Daarnaast ontvangen wij kinderopvangtoeslag, maar dat gaat volledig op aan de kinderopvang. Vriendin van mij hebben hetzelfde inkomen, maar meer aftrekposten en krijgen iedere maand een stuk meer kindgebondbudget. Die regeling vind ik toch wel wat vaag. Duurder huis en je kan meer aftrekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij ontvangen geen toeslagen. Alleen kinderbijslag, maar dat is niet inkomensafhankelijk. Soms voelt het wel oneerlijk dat iemand die minder verdient met toeslagen toch op een hoger eind-saldo kan komen dan iemand die net ietsjes meer verdient, maargoed... Daarom vergelijk ik onze situatie ook niet met die van een ander :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wijzelf ontvangen geen toeslagen, maar een van onze kinderen die al twee jaar alleen maar via nul-uren contracten hooguit 3-4 dagen in werk heeft, is erg blij met de zorgtoeslag.
  Mijns inziens was het basis idee van belastbaar inkomen ooit best redelijk, maar momenteel is het te veel knip-en=plakwerk geworden.
  Overigens (en ik realiseer heel goed dat wat ik nu zeg erg kort door de bocht is) is het maar net wat wij ,met elkaar afspreken over belastingen, wat de basis vormt voor belastingheffing en het uitkeren van toeslagen. We zouden zelfs democratisch kunnen besluiten dat iedereen voortaan belasting betaald over het aantal kubieke meters van zij of haar huis. Als iedereen vindt dat dat een goede en rechtvaardige basis is, waarom niet? JBR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit vind ik weer geen goed idee. Wij kopen juist een groot huis terwijl onze kinderen al volwassen zijn. Oudste is net klaar met studeren en moet nog een baan vinden. Een huurwoning krijgen duurt jaaaaaaren, een huis kopen met al die tijdelijke contracten lukt ook niet gemakkelijk. De sociale voorzieningen worden sterk afgebouwd. Mogelijk gaat een van onze kinderen inwonen met zijn evt partner en gezin. We moeten steeds meer voor elkaar gaan zorgen. Dát is de reden dat wij een groot huis kochten. Daar hebben we ook veel jaren voor gespaard. Dus geen etentjes, vliegreizen, alcohol,op terrasjes zitten, meedoen met de modes, uitgaan en wat al niet meer dat tegenwoordig 'gewoon' is.

   Verwijderen
 4. Kindertoeslag moet natuurlijk kinderbijslag zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen toeslagen. Mijn man verdient bruto heel goed als ZZP-er. Dat er ook nog een heel dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af moet en een aansprakelijkheidsverzekering, helaas. Netto blijft er dan niet zoveel over. Ook onze studerende kinderen krijgen door dat hoge bruto inkomen geen aanvullende beurs. Ik heb weleens berekend dat we in een uitkeringssituatie erop vooruit zouden gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lianne
   Daarom hebben wij als ondernemers geen AOV, erg duur en je kunt met dat geld vrij snel een groot bedrag bijeen sparen.

   Verwijderen
  2. maar belasting (en dus ook toeslagen) gaat toch over inkomsten-kosten (=winst) ? en die verzekeringen kan je als zakelijke kosten aftrekken lijkt me.. maar idd soms is het beter om te sparen. maar dat is verschillend.. als het echt je hoofdinkomen is, en je wordt echt langdurig ziek of zelfs levenslang, dan heb je weinig aan spaargeld...

   wij hebben alleen kinderbijslag en vanaf deze maand bijna 2 jaar lang ook kinderopvangtoeslag voor de psz. (valt onder kdv) wanneer het binnenkomt maakt me niet zo veel uit, kosten voor psz enz staan gewoon in het maandschema. dus het geld ervoor staat elke maand op de betaalrekening. shoppen doe ik niet specifiek van toeslagen of kinderbijslag (die sparen we zelfs voor de kids). luxe positie, besef ik me heel goed :) maar ook wel trots op want het komt puur door opletten, besparen, overzicht en natuurlijk beide geluk met inkomen

   Verwijderen
 6. Ik heb toeslagen, huur en zorg. En daarmee kan ik niet shoppen, want dat geld heb ik echt nodig om rond te kunnen komen. Dus ik ben super dankbaar dat het bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik weet denk precies welk forum jij bedoelt haha, idd hilarisch tenminste die ik ook lees;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij krijgen geen toeslagen maar hebben echt niet veel inkomen, pas bij de belastingopgave krijgen we de toeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ..wij hebben vroeger Kinderbijslag gehad (is geen toeslag maar we hoefden er niets voor te doen 😀) en nu alleen HRA ( hoeven we niks voor te doen) en in april 2015 krijg ik mijn eerste AOW (hoef ik ook niks voor te doen)

  BeantwoordenVerwijderen