maandag 27 oktober 2014

Klaar? Bakken maar!


Gisteravond zaten wij weer klaar voor de buis, voor de finale van het programma "Heel Holland Bakt" 
Het programma is vanaf het eerste seizoen (vorig jaar) enorm populair, en wij vinden het ook fantastisch om naar te kijken. Ik kreeg elke week meteen zin om te gaan bakken. 

Hoewel iedere bespaarder zegt dat zelf maken vaak goedkoper is, heb ik niet het idee dat dat met bakken ook zo is. Lekkerder is het zeker, dat weet ik van de keren dat ik wel bak, maar vaak schiet het erbij in omdat ik toch wel veel ingrediënten moet halen en er toch wel even mee bezig ben. 

Maar dat moet maar eens afgelopen zijn. De koekjes uit de winkel smaken natuurlijk nog half niet zo lekker als zelfgebakken koekjes, daarnaast vindt onze kleine man het ook geweldig om te helpen in de keuken, dubbel voordeel dus! 

Ik kan me herinneren dat er (volgens mij) vroeger veel meer zelf gebakken werd. Mijn oma bakte veel en mijn moeder bakt eigenlijk ook veel. Ikzelf kom niet helemaal verder dan een appeltaart....

Ik vind het vooral lastig om uit te vinden wat leuk en een beetje makkelijk is om te bakken. Daarnaast moet je dan eigenlijk standaard wat dingen in huis hebben, want soms bedenk ik me op een herfstige dag dat iets bakken wel heel leuk is, maar dan heb ik niet alles in huis, en om dan weer naar de winkel te gaan vind ik dan niet leuk.... een beetje een stom excuus maar ja! 

Dus, wie o wie heeft de gouden tips? Wat is leuk (en redelijk makkelijk) om te maken? Ook met onze kleine man? 
Welke ingrediënten moet je als thuisbakker in huis hebben? 
Waar vind ik DE recepten? 
Op welke ingrediënten kun je best besparen en op welke vooral niet? 

HELP! Al die leuke bakspulletjes staan nu voor niks in de keuken.... 

Bak jij graag? En vaak? 


10 opmerkingen:

  1. Wel graag, maar niet al te vaak helaas. Willen we wel wat meer gaan doen! Ik ben nu voor Positief Besparen recepten aan het uitwerken van kruidnootjes enzo. Dus ik ben van plan om voor ik zo'n recept post, om het eerst zelf ook weer eens te maken, om mijn geheugen op te frissen voor dingetjes die ik anders misschien vergeet in het recept te zetten...

    Dus komende week ga ik oudhollandse pepernoten maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. HM ikzelf heb altijd de spullen in huis voor het kunnen maken van een eenvoudig zanddeegje, dat is prima om ook al koekjes mee te bakken maar eigenlijk ook een prima "basis"deeg en kun je naar inspiratie en wat je voor handen hebt zelf verder opfluffen :-) laatste keer maakte ik er koekjes mee met marjolein uit de minimoestuin omdat die nog zo groot was en ik dacht ik moet/wil daar wat mee. Maar de helft mengen met cacao poeder en dan heb je 2 kleurenkoekjes ect etc....
    Oneindig makkelijk ;-) en voor recepten?? gewoon googlen
    En bv zelf pitabroodjes maken is supersimpel maar altijd leuk om te doen met kids
    Door het vooral veel en vaak te doen word je er zelf handiger in en gaat het de volgende keren makkelijker, beter en soms smakelijker :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Makkelijk:

    - zandkoekjes
    mix 160 gram bloem, 120 gram boter en 80 gram basterdsuiker door elkaar, maak er rondjes van (of steek leuke figuurtjes uit of zo), snoep een beetje deeg ... verwarm de oven voor op 150C (hetelucht, anders 160C) en stop de koekjes er 20 minuten in - klaar.

    - cake
    meng 150 gram boter, 150 gram zelfrijzend bakmeel en 150 gram suiker en een zakje vanillesuiker met 6 eieren. Stop het beslag in een cakevorm, verwarm de oven voor op 150C (hetelucht) en bak de cake in een uur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ook leuk is om te doen: met het cakebeslag cupcakes maken. In papieren cakevormpjes, nu overal te koop. En dan versieren met hagelslag, vlokken of andere versiersels.
      Je kan er ook stukjes chocolade door doen, of appel, rozijntjes etc.

      Veel bakplezier!

      Roos

      Verwijderen
  4. Ik heb hier wel een lekker makkelijk recept voor je.
    Kokoskoekjes

    150 gr. kokosmeel (geraspte kokos)
    50 gr. speltmeel of gewone tarwe meel of bloem
    150 gr. boter (140 gr.kan ook)
    130 gr.suiker (120 gr. kan ook kwestie van uitproberen in het recept zelf staat zelfs 150 gr.suiker). ik gebruik ipv suiker honing ca 120 gram
    1 ei
    ½ dl. melk
    zout
    Ik gebruik bakpapier op de bakplaat, maar je kunt ook je bakplaat invetten natuurlijk. Of ze in een muffin bakblik doen in een papieren houdertje
    Smelt de boter, klop het ei los met de melk en roer alle bestanddelen door elkaar.
    Ik neem een dessertlepel beslag voor één koekje en maak er een bolletje van, die ik platdruk.
    Oven voorverwarmen op 170 graden en de koekjes in circa 20 minuten bakken. Als je honing gebruikt op 150 graden bakken.

    Lees al een poosje je blog, bijna dagelijks, maar ik heb nog nooit gereageerd. Maar ik vond dit een leuke aanleiding.
    Veel plezier met bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bak graag en regelmatig! Met een paar basisprodukten kom je al een heel eind en als ik iets niet heb vervang ik dat meestal gewoon door iets anders ��
    Altijd in huis: biologisch tarwemeel, wijnsteenbakpoeder, baking soda, eieren, suiker, geraspte kokos (dit is geen kokosmeel!) , havermout, rozijnen en fruit.
    Zelf bakken hoeft niet duurder te zijn dan kan-en-klaar spul maar het is veel lekkerder dus je bent sneller geneigd een extra koekje of plakje te nemen.........

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor aan de slag te gaan:
    bloem en bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel), boter, eieren, suiker en gaan met die banaan. Hier kan je (bijna) alles mee bakken.
    Wat fruit door de taart of cake, een nootje op het koekje..., of niet natuurlijk.
    50 gr. meel, 50 gr. suiker, 50 gr. boter en 1 ei. Pas hier de grootte van je te bakken cake/ taart op aan. Ik gebruik voor de appeltaart (eigenlijk heet deze appelcake): 200 gr. meel, 200 gr. suiker, 200 gr. boter en 4 eieren.
    Laat maar weten wanneer we kunnen proeven... :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Alvast bedankt voor alle tips en recepten! Ik kan aan de slag :) :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wafels, super gemakkelijk en heerlijk.
    500 gram bloem
    250 gram margarine (of roomboter als je wil)
    250 gram basterdsuiker
    4 eieren
    1 zakje vanillesuiker
    1/2 zakje bakpoeder.
    Als je een grote mixer hebt kun je dit aantal verdubbelen voor een grote portie.
    Alles mixen en beginnen met de eieren, boter en suiker. Als laatste meel toevoegen.
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen