zondag 26 oktober 2014

De was


Als er 1 ding is qua huishouden waar je noooooit klaar mee bent, dan is het de was wel! De wasmanden zijn hier weleens leeg, maar de volgende dag ligt er toch altijd wel weer iets in. Als we straks met z'n vijven zijn, zal het vast nog veel erger worden ;) 

Op dit moment hebben we gelukkig niet zoveel was, meestal 2 en maximaal 3 wassen per week, dus ik mag absoluut niet klagen. Ik was de ene week ons bed en de andere week het bed van de kleine man (en als het vaker moet, dan natuurlijk wel vaker) bij die wassen kan ik vaak wat witte was kwijt. 
Daarnaast nog 1 bonte was en dan is alles wel weer gedaan. 

Minder wassen betekend een stroombesparing en minder werk, maar hoe krijg je dat voor elkaar?
* Dingen gaan hier in de was, als dat nodig is. Een broek kan best wel langer gedragen worden. Het is dus gewoon even kijken of kleding vies is, zo niet dan kan het nog een dag aan.
* Je kunt kleding eventueel ook laten luchten.
* Het beddengoed wassen wij dus om de week, behalve als het vaker nodig is.

Daarnaast gebruik ik sinds dit jaar de droger bijna niet meer. Ik deed altijd het beddengoed in de droger, maar dan was het s'avonds vaak nog niet droog, omdat alles in elkaar "draaide" 
Als ik het nu uithang is het vaak s'avonds wel al droog en anders pak ik ander beddengoed, het wordt dan vanzelf wel droog. Dat scheelt ook enorm in ons stroomverbruik. 
Het enige wasgoed dat nog in de droger gaat zijn handdoeken, dan worden ze zo heerlijk zacht :) 

Wassen hoeft dus niet veel tijd en geld te kosten. Gewoon goed opletten wat er allemaal in de wasmand beland, dan valt het allemaal best wel mee... 

Hoeveel wassen draai jij per week? 

18 opmerkingen:

 1. Wij meestal 2 per week. En een droger hebben we niet meer, die is al jaren de deur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 3 tot 4 wassen met 6 personen met een oude 5 kilo machine.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 3-5 wassen p.week. En de droger gebruiken we dan ook. Ik krijg het hier in huis niet droog ivm bijna geen ruimte en buiten hangen wil nu ook niet meer. Er komt te weinig zon daar waar de droogmolen staat en te vochtig.
  Alleen de kleding gaat niet in de droger en voor dat rekje heb ik precies ruimte voor in huis.
  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh dat klinkt heerlijk 2 tot 3 wassen in de week.
  Ik weet niet wat wij fout doen maar er komt echt geen end aan.
  Wasmand zie ik hier maar zelden leeg.
  Wel probeer ik er op te letten.
  Handdoeken gaan na het douchen op het traphekje.kunnen makkelijk nog een keer gebruikt worden.
  Je bent immers schoon als je uit de douche komt dus zo'n handdoek kan echt nog wel een ronde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ongeveer 2 tot 3 wassen p/w. Beddengoed om de week in de was. Kleding lekker uithangen en nogmaals dragen. We zijn met 3 volwassenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor ons zelf (2 volwassenen) zouden het er, denk ik, 5 per 2 weken zijn. Maar ik doe de was van mijn ouders ook. en dat zijn er 4 per week. Sinds 2 weken gebruik ik de droger weer 1 x per week voor de handdoeken ed. Ik krijg het op dit moment niet makkelijk droog in huis. Hoop dat dit tijdelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier hebben de kids een eigen badkamer en ik heb hun handdoeken ingenomen;)
  Ik bleef wassen!..nu doen ze er maar wat langer mee,ik was meestal alleen op maandag en dan de rest van de week eigenlijk niet.
  Zijn vaak 3 a 4 wassen op die dag.
  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een was per week, soms twee..
  Kleren bij gaan hier dan ook pas de was in wanneer het vies of muf is. Mijn eigen kleren trek ik gerust meerdere keren aan en hang ik soms even een dagje uit in plaats van uit te wassen. Ik stink niet erg, gelukkig... En er passen heel wat kleertjes maat 98 in één trommel... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze week 4 wassen gedraaid, maar vorige week waren het er 10. (ook i.v.m. ziek kind). Gemiddeld kom ik op 6-7 wassen in de week. Mijn kinderen hebben wel elke dag schone kleren aan, want die zijn aan het einde van de dag gewoon vies. Zelf doe ik 2 dagen met een broek en 1 dag met een shirt. Manlief ook. Wij douchen om de dag en de kinderen gaan om de dag in bad. Handdoeken worden soms 2x gebruikt. Toch heb ik ze het liefst vers uit de kast.

  Beddengoed gaat om de week. Behalve van onze kleine meid die wordt elke week verschoond.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb sinds 1 jaar een 7 kilo trommel wasmachine en sindsdien wassen wij minder wassen per week :-) maar nog steeds wel 4 a 5 .
  Iedereen sport hier ook meerdere keren...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Meestal eentje, soms meer, soms minder. Beddengoed doe ik elke week, schoon beddengoed slaapt zo lekker. Qua kleding kijk ik inderdaad of het vies is. En als de hele badkamer vol ligt met kleding, dan wil ik ook wel eens alles erin gooien zodat ik in ieder geval weer vanaf 0 kan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik was ook behoorlijk veel. Kinderen sporten ieder 4 keer in de week en hebben dan ook nog ieder 2 keer per week gym. Dat zijn dus al heel veel sportkleren om te wassen. Zij trekken ook iedere dag schone kleding aan. het zijn enorme buitenkinderen en komen echt elke dag vies thuis (voetballen op modderige veldjes want dan glij je zo lekker door). Beddengoed van de kinderen gaat ook iedere week in de was en van ons om de week. Broeken dragen man en ik twee soms drie dagen en shirt elke dag schoon.
  Mijn wasmand is zelden leeg.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier zeven per week. Uitwonende studerende zoon dumpt vrijdags een weekendtas vuile was. Toen onze kinderen nog klein waren zat ik wel eens op drie wassen per dag. Veel sportkleding e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik, alleen zonder kinderen, heb gemiddeld 2 wassen per week. Iedere week een schoon bed i.v.m. allergie. Shirt iedere dag een schoon en broeken zoals het uitkomt.
  Straks moet ik een halve machine draaien. Zonde weet ik, maar het gaat om rode kleding waarvan 2 stuks helemaal nieuw zijn. Dus dat gaat eerst een keer of 5 met alleen rode kleding in de was. Daarna gewoon met de rest mee. Dan geeft het niet meer af.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. We zijn met ons tweetjes en toch elke week meer dan 7 wassen... Word er gek van soms, haha... Elke week 2x handdoeken, 2 voor de lakens waar soms wat T-shirts bij gaan, 1x ondergoed, 1x werkkledij man en 1x mijn kledij. Daarnaast dan soms de gordijnen, hoofdkussens, dekbed, etc... Snap niet wat ik verkeerd doe, ik krijg de lakens van 1 bed niet in 1 machine met de 4 kussenslopen erbij. Altijd bang dat ze dan niet genoeg ruimte hebben om proper te worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pfff 7 wassen in de week met zijn tweetjes en dan ook vast een 13 kilo machine :)

   Verwijderen
  2. Nee, dat niet, gelukkig maar!

   Verwijderen
 16. Ik zal ook wel iets niet goed doen want we zijn ook met twee en ik heb er ook wel zes of zeven. Beddegoed, sokken, donker, licht en twee witte wassen. De Miele past zich aan aan de hoeveelheid dus ze zijn niet altijd vol. Ik houd er niet van als het wasgoed lang ligt. De droger staat er naast dus daar gaat alles, behalve ssokken en truien in.

  BeantwoordenVerwijderen