maandag 1 september 2014

Zindelijkheid enzo

Onze kleine man is inmiddels 2,5 en heeft eigenlijk nooit echt interesse getoond in het potje o.i.d. Deze zomer heb ik hem wel eens gewoon rond laten lopen als hij in de tuin in het badje speelde, maar dan liet hij alles gewoon lopen, ook als er een potje vlak naast hem stond. ;)

Sinds we weten dat er een kleintje bijkomt (en uiteindelijk dus zelfs 2 kleintjes) wilde ik eigenlijk toch eens gaan beginnen met de zindelijkheidstraining. De zwangerschaps misselijkheid gooide roet in het eten, want dat ging even echt niet samen! Hoewel ik nu nog steeds met vlagen erg misselijk ben en soms nog overgeef… blegh! heb ik sinds zaterdagochtend de luier even uitgelaten en wilde even kijken hoe het ging.

Hoewel ik een beetje voorbereid was op het ergste, gaat het sindsdien hartstikke goed! Tijdens het eerste plasje dacht hij opeens; oww ja het potje, dus daar maakte hij hem af. Voor de helft goed dus, en sindsdien gaan alle plasjes netjes op het potje. De grote boodschap is nog niet gelukt, die ging er zelfs een keertje naast, maar toch ben ik hartstikke trots op hem. Gisteren probeerde we het gewoon weer en toen gingen ook alle plasjes in het potje, super!

Als we weggaan of als hij s'middags nog even gaat slapen (en s'avonds natuurlijk) , dan doen we gewoon nog een luier om, dan blijft het voor iedereen leuk en kan hij er ook langzaam aan wennen.

Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat dit zo goed zou gaan, dus we gaan binnenkort op zoek naar stoere onderbroeken! En wat zal het fijn zijn dat hij straks zindelijk is als de 2 kleintjes geboren worden, dan hebben we het al druk genoeg ;) Daarnaast gaat het natuurlijk ook flink wat geld aan luiers schelen, dat is dan weer een mooie besparing.

Werden jouw kinderen snel zindelijk?!

15 opmerkingen:

 1. Ja, best wel. Ik ben heel snel begonnen haar op vaste momenten op het potje te zetten. Na het slapen en voor we weggingen. Dus met 2.5 was ze zindelijk dag en nacht want 's nachts lukte dat eerder dan overdag.

  Daar heb ik gewoon geluk mee gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig hadden wij er geen probleem mee. De exacte leeftijden weet ik niet meer maar toen onze kinderen naar peuterspeelzaal gingen was in ieder geval dochter 1 en zoon2 al zindelijk. Zoon1 heeft er ietsje langer over gedaan. Ongelukjes hebben we gelukkig bijna niet gehad. En inderdaad als die luier weg kan scheelt enorm veel aan kosten en het is toch een stuk gemakkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De leeftijden weet ik niet meer. De één is gewoon wat eerder dan de ander zindelijk. Complimentjes geven en belonen helpt. Belonen met dure cadeaus is niet nodig. Elke keer een stickertje op een blad plekken werkt. Samen erop uit om een paar onderbroeken te kopen is ook zoiets. Laat hem zelf z'n broekjes uitzoeken. En als hij er nog niet aan toe is niet dwingen. Gewoon er een week of twee niet over praten, daarna nog een keer proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tobias is uiteraard nog niet zindelijk, hij is pas 10 maanden ;) Maar hij heeft wél één keer op het potje gepoept; ik zag dat hij moest poepen en heb hem erboven gehouden ;) scheelde me weer een luier en het was veel sneller schoon allemaal :D Helaas daarna niet meer gelukt ;) Hij poept nu een stuk minder zichtbaar; in het begin werd zijn hoofd rood en kreunde hij erbij...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blogde hier weleens over: zie http://mmiirraah.blogspot.nl/2014/02/tips-en-truuks-voor-zindelijkheidstrain.html misschien heb je er wat aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kan zijn dat hij een terugval krijgt als het brusje er is door alle spanningen. Maar super dat het zo goed gaat! Hier gaat het ook goed, alleen is jongste nog geen twee, dus volledig zindelijk zit er nog niet in (hoeft van mij ook niet) maar luiers (en doekjes) sparen we wel door regelmatig een potje (of wc) bezoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De oudste dochter was op haar tweede dag en nacht zindelijk... de jongste wou op kleuterleeftijd (tot ruim 5)voor de grote boodschap nog steeds een luier om. Geen van beide vond ik vreemd, het paste bij ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We zitten er nu middenin!
  Vorige week begonnen met de luier aflaten...
  Flink aan het wassen dus :).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oudste was bijna 4. Was wel eerder zindelijk maar had het niet in het hoofd. We hebben bij hem met stickers geprobeerd en na zoveel stickers mocht hij een cadeautje uitzoeken. Hartstikke leuk en ging super die periode, vel was vol, cadeau was binnen en hij vertikte het om verder te gaan. Nou blijf ik ook niet een hele dag verschonen en wassen dus de luier maar weer omgedaan. Paar maand later weer eens geprobeerd en ging het hele verhaal weer opnieuw. Dus was er klaar mee en toen hij wist dat hij naar school ging en welke was het klaar.
  Dochterlief zet ik 's ochtends en 's avonds op de wc met een verkleiner maar doet dan niks, zij is 2. Dus ik wacht het rustig af, komt vanzelf goed.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dochter van ruim 4 nog af en toe ongelukjes, overdag niet vaak, snachts regelmatig (ze beseft niet altijd dat als ze snachts wakker wordt dat het is om te plassen of ze slaapt er door heen en wordt dan wakker van het natte bed..) zoontje is net 2 (25 mnd), heft nog nooit op het potje of wc gepast, vind het reuze interessant, maar kan het nog niet bewust laten lopen en plast erg weinig op een dag (drinkt genoeg, weinig maar genoeg) dus kans op een per ongeluk plasje als we hem er vaak op zetten werkt niet.. terwijl als ik hem in bad zet, dan kan ik tot 3 tellen en dan plast hij al :p (standaard bijna..:p) maar als ik hem dan eens optil naar de wc.. (ja al plassend... t was t eproberen :p) dan stopt hij... het ophouden kan hij dus misschien wel ? maar het bewust laten lopen nog niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn oudste was 2 jaar toen zijn broertjes werden geboren, toen hadden we 3 kids in de luiers, druk inderdaad. Uiteindelijk werd hij met 3,5 jaar zindelijk. De andere 2 kinderen zijn nu bijna 3,5 jaar oud en zijn al een half jaar gedeeltelijk zindelijk. Als ik er de energie en tijd voor zou hebben, dan waren ze al zindelijk maar helaas, nog niet. Maar het gaat wel lukken voor het vierde jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Meid was overdag met tweeënhalf zindelijk, snachts ging per ongeluk. Ik vergat eens de luier. Het is alleen de tweede nacht misgegaan, daarna nooit meer. Zoon is tien maanden, die mag nog even luieren, ook al is nummer drie er over een week of acht :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Onze oudste poept al op de wc sinds hij een maand of 18 is, maar pas zindelijk sinds 3,5 jaar. Hij kon het wel.. Maar meneer wilde het gewoon niet zei hij,, tot hij het wel wilde en dat gaat goed, geen ongelukjes. Soms snachts als hij erg aan het dromen is, de jongste 2,5 heeft nog een luier, die is altijd zo druk en er nog niet aan toe, komt wel. Ze leren het allemaal op hun tempo,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is al weer heel wat jaartjes geleden dat wij in dit proces zaten. Maar ik weet natuurlijk prima hoe het hier verlopen is. Idd in de zomer in hun blootje buiten laten lopen met een potje binnen handbereik. Wij waren zeer gezegend dat beide kinderen met hun 2eal dag en nacht zindelijk waren. Maar zo "gemiddeld" genomen denk ik dat kleine man het nu prima doet. Met een beetje mazzel is het afgerond als de 2 kleintjes komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn zes kindjes waren met 1,5 jaar dag en nacht uit de luiers. Naast dat het geld bespaard was het heel leuk om te doen. Als je geïnteresseerd bent hoe ik het heb gedaan zou je kunnen kijken op:www.spelendzindelijk.nl groetjes en geniet van je kindjes

  BeantwoordenVerwijderen