vrijdag 8 augustus 2014

Sparen

Als je, zoals ons al een tijdje aan het consuminderen en besparen bent, dan kom je er steeds meer achter veel dingen niet nodig te hebben…. Dat is vaak heel verhelderend en soms ook lastig, bijvoorbeeld als vrienden of familieleden er wel van overtuigd zijn dat je zoiets nodig hebt.

Om een lang verhaal kort te maken, als je minder uitgeeft, hou je meer geld over. Dat is zo logisch als wat en hierdoor hebben we de afgelopen jaren goed kunnen sparen. We hadden een bufferbedrag in ons hoofd, niet gebaseerd om een bufferberekenaar, want wij weten zelf wel wat ze ongeveer achter de hand willen hebben.

Inmiddels hebben we dit bedrag behaald en zijn er de laatste maanden flink overheen gegaan, en dan volgt het dilemma… wat te doen met zoveel geld *sarcastisch!*

Zoals ik gisteren vertelde stopt binnenkort mijn baan in loondienst, waardoor we dan net rondkomen, sparen wordt dan een stuk minder en aangezien we van de zekerheid zijn, zou ik het geld graag willen laten staan.

Maar… aan de andere kant knaagt die hypotheek wel aan ons. We maken plannen om extra af te lossen, en met kleine beetje komt het eerste extra aflos moment steeds dichterbij, alleen het duurt wel eventjes als je dit van alle extraatjes moet doen. Spaargeld levert weinig rente op, dus misschien is het toch slimmer om een klein stukje hypotheek extra af te lossen….

Ik vind het maar moeilijk, aan de ene kant wil ik liever zekerheid, maar aan de andere kant hebben we de buffer allang bereikt, dus zouden we wel wat naar de hypotheek kunnen doen…..

Wat vindt jij? Geld laten staan of naar de hypotheek??


10 opmerkingen:

 1. Wij zitten met hetzelfde dilemma, maar hebben nu besloten dat een buffer hebben belangrijker is. Geld in de stenen kan je er niet meer uithalen. Althans niet zo makkelijk. Over 2 haar moeten wij weer verlengen. Mocht de bank moeilijk gaan doen. Ons huis staat namelijk onder water. Dan lossen we in 1x 20.000 euro af. En sparen we weer opnieuw. Door beter op ons geld te letten hebben we veel geld bespaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit ook een lastige. Wij kiezen voor een buffer. Ook met het oog op studerende kinderen in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou het denk wat verdelen. Als ik b.v. 20.000 had, zou ik de helft aflossen en de helft aanhouden als buffer. De besparing die dat oplevert kun je dan weer aflossen. Voel je je toch niet lekker met de hoogte van de buffer, dan gewoon daar eerst weer wat op sparen tot je daar wel weer een goed gevoel bij hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij lossen alles boven de buffer af. Dankzij ons lage hypotheekbedrag is het geen probleem dat 1 van ons niet meer werkt en nog even we zijn hypotheekvrij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier gaat zoveel mogelijk naar de aflos. Maar onze situatie is ook anders. Wij 50+, jullie 30-(?). Hebben op dit moment ook minder inkomen en zijn blij dat de hypolasten al flink gedaald zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dillemma's ik heb pas voor het eerst in mijn leven een buffer ;-) Maar gelukkig maar een kleine hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij hebben ook een leuke buffer, geen hypotheek (willen wel graag kopen.. maar nog geen huis naar onze zin in onze wijk, dicht genoeg bij school enz.. eisen :p) dus ja ook hier wel eens het dillemma.. een spaardoel, en dan.... :p

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou het even een paar maanden aan kijken; als je het nu je hypotheek aflost, is het niet terug te halen. Eerst even je nieuwe situatie goed overzien, kijken of het financieel lukt etc. en dan kan je altijd nog aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben de helft van ons spaargeld net in een aflossing van de hypotheek gezet, de andere helft houden we als buffer. Elk 20.000 euro. Wat we nu per maand besparen gaat extra naar de spaarrekening. Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou even aankijken hoe de situatie straks is als je baan in loondienst eindigt.
  Als je goed rond kunt komen kun je altijd nog de helft of een kwart van het bedrag aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen