woensdag 20 augustus 2014

Kinderdagverblijf vs Peuterspeelzaal

Onze kleine man zit nu een jaar op het kinderdagverblijf. Toen hij er net naartoe ging was het erg wennen. Er waren net 2 vestigingen samen gegaan en er stonden elke dag andere leidsters… vooral erg verwarrend voor hem en irritant voor ons omdat het wennen erg lang duurde.

Uiteindelijk hebben we een gesprek gehad, omdat we gewoon niet tevreden waren, maar ook niet precies wisten of dit normaal was bij een kinderdagverblijf…. gelukkig werd er toegegeven dat het niet goed was en ze er hard aan werkten. Na een tijdje keerde de rust terug en begon onze kleine man er steeds meer plezier te hebben.

In Februari ging hij naar de "grotere" groep, waar, volgens ons, veel leukere leidsters stonden! Heel gemotiveerd, lief voor de kinderen en altijd vaste gezichten. Onze kleine man ging er met plezier heen en had het ontzettend naar zijn zin. Knutselen, dansen, buiten spelen, 1 groot feest.

Helaas behoord "ons" kinderdagverlbijf bij de Estro groep… een grote organisatie met een paar honderd opvanglocaties die vorige maand falliet ging.

Er werd met veel opvanglocaties een doorstart gemaakt, zo ook met de onze, dus wij waren enorm opgelucht. Helaas werd er een "vaste juf" van zijn groep alsnog ontslagen.

Inmiddels is het gedoe dus weer begonnen. Veel verschillende gezichten, van andere groepen etc. omdat de vaste juffen ook nog met vakantie zijn. (goed geregeld he?!)

Ik wordt daar een beetje boos van. Ik weet dat hij over 1,5 jaar naar school gaat en met 30 andere kinderen in een klas belandt, maar op de basisschool zorgen ze toch ook voor 1 juf of meester? (overmacht uitgesloten) Dit zijn nog kleine kindjes van 2-4 jaar… daar mag je toch wel wat vastigheid voor verwachten?

Als ik dan ook nog lees over de "top" van de Estro groep http://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/16/top-estro-ontving-kort-voor-faillissement-nog-bonussen/ Dan begint mijn bloed te koken…. Wat denken die Jean-Pierre en Kris eigenlijk wel??? Lekker achter een bureau zitten en bonussen innen, waarna het bedrijf failliet gaat en zij natuurlijk binnen een korte tijd weer een nieuwe baan hebben…. en de kinderen? Ach die redden zich vast wel.

Onze kleine man heeft dus sinds deze veranderingen enorme moeite om naar het kinderdagverblijf te gaan, het is huilen als we hem wegbrengen, en dat breekt mijn moederhart, al weet ik dat hij het de rest van de dag best naar zijn zin heeft, het is gewoon niks om hem huilend achter te laten. (Dat hebben die Jean-Pierre en Kris zeker nog nooit meegemaakt?!)

Inmiddels draait alles om geld…. zo ook bij een kinderdagverblijf. En ik begrijp best dat zo'n organisatie winst wil maken, maar moet dat op deze manier? Er ligt elke maand een factuur van bijna €700 in de brievenbus voor 2 dagen opvang. Daar betalen wij zelf ruim €200,- voor. Met huilend kind als onze bonus, bedankt!

We hebben inmiddels eens goed nagedacht en kijken het nog even aan, we zijn ons ervan bewust dat elk kind een periode heeft waarbij het afscheid moeilijker gaat, dus we willen geen overhaaste beslissingen.

Maar… aangezien ik vanaf 1 Sept thuis werk, hebben we eens gekeken naar de peuterspeelzaal, in hetzelfde gebouw, 1 klaslokaal verder. Als onze kleine man daar 2 dagdelen naartoe gaat kost dit ons €16,-! in de maand, bij 4 dagdelen €31,-!!!

En aangezien mijn salaris van mijn baan in loondienst straks helemaal wegvalt is die €169,- snel verdient! Sorry, directeuren, bij ons thuis draait het ook allemaal om geld! ;)

(En ook een beetje sorry voor dit lange en gefrustreerde verhaal vandaag!) ;)
Wat is jullie ervaring met het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal?

14 opmerkingen:

 1. Ik zou. De overstap gelijk maken! Mocht dit goed te regelen zijn bij jullie. Ik vind. Jullie psz wel heel erg goedkoop, onze jongens gaan 2 ochtenden heen en dat kost ons 65,50! Per kind.

  Kies met je hart, je weet zelf het beste wat goed is voor je kindje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allereerst kun je een kdv niet vergelijken met een psz. Ik vind jullie psz wel heel goedkoop, weet je dit zeker?
  En ook hier op het kdv leidsters die in september nog op vakantie gaan, daar is toch niks mis mee. Als je zelf geen kinderen op school hebt ga je niet in het hoogseizoen op vakantie. Hier wordt dat gewoon opgelost met leidsters die ook bij onze locatie werken, dus niet echt vreemde gezichten. Mijn dochter gaat 1x p/week en vind dit hartstikke leuk, even wennen als er een ander gezicht is dan ze gewend is maar gelukkig nooit huilen. Heb ik daar op zich ook geen problemen mee want ik weet dat zodra je weg bent het goed gaat. Dus waar maak je je dan druk over denk ik dan.
  Maar als jij je kind naar het psz gaat heb je zelf ook minder uren te besteden aan je werk aangezien psz maar om 2,5 uur p.keer gaat en bij ons maar uit max 2x p.week mag. Terwijl je hem anders de hele dag kwijt kunt zijn, in ons geval is dat van half 8 tot 18 uur. En ik moet erbij vermelden dat ons kind 's middags niet meer slaapt en s avonds ook altijd lang wakker is. Dus aan veel werk kom je niet toe, vandaar dat ik de keus heb gemaakt om niet thuis te werken.
  Maar E.stro heeft flinke fouten gemaakt en ik ben blij dat wij niet aangesloten zijn bij deze organisatie, onvoorstelbaar toch dat ze dit allemaal maar mogen doen.
  Succes in elk geval met je keus maar ik persoonlijk kies dus voor een kdv als ikzelf moet werken.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee hoor, op de basisschool kan het ook een stoelendans zijn van invalkrachten. ADV dagen worden bijv. ingevuld door een invaller. Duo-banen zijn heel gewoon. Leerkrachten zijn nogal eens ziek of met zwangerschaps- of ouderschapsverlof. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een gast ouder misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou dat van die basisschool kan je ook vies tegen gaan vallen.
  Hier hebben ze drie groepen van bijna 30 kinderen. Met allemaal een juf die drie ochtenden werkt, een juf die een ochtend en een middag werkt, een juf di. een middag werkten een meester die een ochtend werkt. Dat zijn vier mensen. Daarnaast lopen er op elke groep drie verschillende stagiaires en een onderwijsassitente
  En dan komt de griep en komt er een invaller.
  Kinderen hier op de basisschool zien in een gewone week 8 gezichten. Bij ziekte of studiedagen, of een zwangere juf kimt er ook nog een vervanger. Dat kan elke dag een ander zijn.

  Dat van die vakanties is heel vervelend voor jullie, maar eigenlijk ook heel logisch. Als je tien leidsters hebt hebben die bij elkaar 30 weken vakantie, misschien wel 40 omdat het vrij nemen de rest van het jaar moelijk is. Er zijn zes weken zomervakantie. Maar de meeste kinderen komen twee, drie of vier weken, of misschien wel alle zes. Het is onvermijdelijk dat er vakanties bijten de zomer vallen. Of het moet wenselijk zijn dat het kinderdagverblijf zegt we sluien twee weken in juli en twee in augustus.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms voelt het gewoon niet lekker hè, je kind wegbrengen. Ik heb het ook heel lang gehad met de oudste. Op crècheochtenden was ze altijd chagerijnig en stout en moest ik haar huilend achterlaten. Terwijl het daar vaak nog om dezelfde gezichten ging ook! Ik ben blij dat de jongste niet naar de opvang hoeft omdat mijn man thuiswerkt. Dat betekend wel dat hij 5 dagen per week 's avonds werkt want overdag komt hij nergens aan toe.
  Gelukkig gaat het op onze basisschool goed. De grote meid heeft 2 jaar lang in de onderbouw dezelfde 2 juffen gehad. u zit ze in groep 3 en heeft ze de hele week maar 1 juf. Dit is wel echt uniek hoor, want ik hoor meer verhalen zoals hierboven. Maar dat zou je best mee kunnen nemen in je zoektocht straks naar een goede basisschool.
  Succes in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel vervelend en onveilig voor die kleintjes, steeds nieuwe gezichten..

  Mijn bloed ging ook koken toen ik het nieuws las over Estro. Wat een grof schandaal om al ver van te voren weten dat het het faillissement er aan gaat komen, maar nog wel effe de hoge bazen dikke premies geven! !Die ene was er nog geen half jaar in dienst. Mooi dat het in het nieuws komt en nu maar hopen dat ze het NIET mogen houden. Oneerlijke schofterige wereld!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht ook iets gehoord te hebben over onderzoek naar opzet achter het faillissement, dat het als doel zou hebben makkelijk personeel te kunnen ontslaan met een zekere doorstart. Alles zodat het eigenlijke doel van het hele faillissement alleen maar bestond uit verder gaan met minder personeel. Dat zou inderdaad behoorlijk arrogant te noemen zijn, de eventuele gevolgen/oplossing die genoemd werd is dat al het personeel weer in dienst zou moeten worden genomen. Goed idee, en het management er voor straf uit met inlevering van de bonussen!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vervelend lijkt me dat, wanneer het wegbrengen niet goed voelt. En dat je kind hetzelfde gevoel lijkt te hebben...

  Ook bij het kdv van mijn meisje zijn er veel wisselende gezichten en ook ik heb daar moeite mee. Dat geldt gelukkig niet voor mijn meisje. Zij is daar natuurlijk de hele dag en leert in die tijd alle juffen die ze heeft, blijkbaar goed genoeg kennen.
  Wat ik daar zélf van vind, lijkt in dit geval niet doorslaggevend te zijn. Gelukkig maar....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lastig als je als moeder je kind niet met een goed gevoel weg kunt brengen.

  Staar je overigens niet blind op de basisschool. Ook daar heb je vaak duo-juffen en als er daar eentje van ziek wordt, of (zoals bij ons ooit) allebei uitvallen dan krijg je ook te maken met wisselende invallers wat voor heel veel onrust kan zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Onze dochter huilde ook wel eens al we haar wegbrachten.. maar ook als ik haar ophaalde, dan wilde ze niet naar huis. Het laatste jaar had ze de tijd van haar leven met twee vriendinnetjes waar ze de hele dag verkleed prinsesje mee speelde. Ik heb altijd met een gerust hart op het werk gezeten. Toen was het kdv nog Catalpa, later Estro en nu overgenomen door een andere speler. Het is idd belachelijk die bonussen.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat lijkt me toch best wel simpel, als het niet zo goed gaat en niet goed voelt, en niet nodig is, niet meer naar het kinderdagverblijf brengen. Je kind is nog zo jong. Een peuterspeelzaal is een leuk alternatief. Dit heb ik zelf ook met mijn jongste gedaan, hij had altijd veel moeite om te wennen. Ik heb mijn werk er altijd omheen weten te regelen.
  Bovendien bespaart het je aardig wat geld, een de gemeenschap ook, aangezien ik lees dat er 500 euro gesubsidieerd is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er toch altijd wel wat moeite mee heb dat mensen gebruik maken van zo'n gesubsidieerde plek die het niet echt nodig hebben. (niet op die momenten werken, dus)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uhm, ik werk wel degelijk op die momenten hoor! Alleen ik werk thuis, dus ik werk s'ochtends, S'middags en s'avonds. Dus ik kan het eventueel ook anders indelen, en dat betekend dat ik dan dus meer op andere momenten zou moeten werken.

   Ik wordt soms zo moe van mensen die zeuren over "gemeenschapsgeld" zelf nog nooit toeslagen, kinderbijslag of straks AOW ontvangen? Betalen wij ook allemaal van de belastingen die wij allemaal betalen.

   Verwijderen
 13. ik ben zelf gastouder.. hier dus altijd 1 gezicht voor mn opvangkindjes, en ok eind van de dag is mn man thuis en af en toe komt mn schoonmoeder langs.. ;) (of een buurvrouw die iets wil vragen of een moeder van school die haar kind op komt halen die met mn dochter heeft gespeeld) maar geen vreemde gezichten voor heel de dag... (en ja met het risico dat als ik ziek ben, je als ouder geen opvang hebt idd.. ik weet ook de nadelen van een gastouder :) )

  en geen kritiek op een kdv hoor. jammer van de wisselende gezichten, maar het heeft ook vast veel voordelen :)

  ik ben blij dat ik nooit voor die keus heb gestaan. weet niet wat ik zou hebben gedaan want voor ik dit werk ben gaan doen, wist ik nauwelijks wat een gastouder was ;)

  PSZ is hier trouwens veel duurder, valt ook onder het kdv en rekent dus hetzelfde tarief waar je dan vervolgens weer KOT voor aan moet vragen. kost me netto per maand voor 2 ochtenden (ik wil geen midagen ivm opvangkindjes die dan slapen.. ivm andere tijden dan school wordt het middagslaapje dan wel heel kort nl) volgens mij 110 euro- ong 65 euro KOT dus 45 euro per maand oid.. best veel maar mn zoontje is nu 7 dagen per week thuis, kan thuis met andere kindjes spelen maar is dus niet gewend om zonder mij iets te doen. de overstap naar school vind ik dan te groot en ik vind het juist goed da thij het schoolse ook vast aanwent ipv alleen mijn opvang thuis wat toch kleinschalig is en met verschillende leeftijden (hij en mn dochter zijn de oudsten, zoontje is net 2, oudste opvangkindje is net 2 weken jonger, de rest nog jonger)

  maar volg vooral je gevoel! verdiep je in je opties (evt ook een gastouder ?) en probeer je gevoel te volgen wat bij jou en je zoontje past ! :)

  BeantwoordenVerwijderen