dinsdag 19 augustus 2014

Geldzaken

Steeds vaker hoor ik de vraag, of lees ik de vraag op internet hoe mensen hun geldzaken nou eigenlijk regelen.

Sinds wij zijn gaan samenwonen hebben we 1 gezamenlijke rekening geopend. Toentertijd werd de huur daarvan afgeschreven en zorgden we ervoor dat alle vaste lasten natuurlijk betaald konden worden.

Inmiddels hebben we nog steeds 1 gezamenlijke rekening, inmiddels wel bij een andere bank ivm de hypotheek. Daar worden alle vaste lasten vanaf geschreven, maar ook de variabele. We hebben beiden een pasje voor deze rekening en kijken regelmatig of het saldo goed gaat.

Alle inkomsten komen dus ook op deze rekening terecht. Er zijn tijden geweest waarin ik meer verdiende en tijden, zoals straks, waarin man meer verdient. We kopen beiden de dingen die we nodig hebben en die onze kleine man nodig heeft. Over grote uitgaven wordt overlegd, en als we dat niet gelijk nodig vinden, dan wordt ervoor gespaard.

We hebben beiden geen zakgeld oid, omdat we gewoon kopen wat nodig is en maar af en toe iets wat niet zo nodig is ;) We hebben allebei nooit het gevoel gehad dat we onszelf moesten verantwoorden of de ander moesten overtuigen van onze aankoop.

We hebben daarnaast nog verschillende spaarrekeningen. Een spaarrekening gekoppeld aan de betaalrekening, voor het geval er snel geld nodig is. Maar ook spaarrekeningen bij andere banken waar meer rente wordt gegeven. Over dit geld kunnen we niet gelijk beschikken, maar dat is vaak binnen een dag teruggestort als dat nodig is.

Voor ons werkt deze indeling echt prima. Waarschijnlijk komt dat ook omdat we nu een kind hebben. De een werkt meer en de ander doet meer in het huishouden. We hebben nooit naar rato ingelegd, maar vertrouwden elkaar eigenlijk gelijk om alles op een hoop te gooien.

Hoe doen jullie je geldzaken? Alles op een hoop of liever je "eigen" geld beheren?

8 opmerkingen:

 1. Wij hebben het op verschillende manieren gedaan.

  In het begin stortten we allebei een gedeelte op de betaalrekening (naar rato, Sander verdiende meer dus betaalde meer) Maar nu gaat alels op de grote hoop, maar we hebben allebei wel 75 euro zakgeld ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben allebei een eigen rekening en een gezamenlijke huishoudpot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben sinds ons huwelijk één gemeenschappelijke zichtrekening vanwaar alle vaste en variabele kosten betaald worden. Daarnaast hebben we ook nog een aantal spaarrekeningen, termijnrekeningen en effectenrekeningen allemaal op gemeenschappelijke naam. Ik heb geen inkomen want ik ben thuisblijfmoeder sinds de geboorte van ons eerste kind. We leven met het inkomen van mijn man. Hij brengt het geld binnen en ik beheer het en geef het uit..... Zakgeld hebben wij niet : heeft mijn man iets nodig, dan wordt dat na overleg al dan niet gekocht. Idem voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij doen het eigenlijk nét zoals jij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier alles op 1 hoop en maar 1 persoon die alles regelt financiëel. Dat ben ik en ik bring geen eigen geld in. Ik zorg er wel voor dat er zuinig word ingekocht en goed word gespaard. Man hoeft daar niet naar om te kijken en houdt alle tijd over om na zijn werk te doen en te laten waar hij zin in heft, omdat alles hier op rolletjes loopt. Wel is er overleg over aflossen en/of sparen en grote aankopen. Regelmatig hou ik hem op de hoogte van hoe we ervoor staan en kijken we even samen naar de bankzaken. Voor ons werkt het uitmuntend, ook al word ons vaak gezegd dat dit de "verkeerde" manier zou zijn.... swah!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. er is idd niet maar 1 goede manier. doe het op de manier die bij jezelf en je partner past. voor ons is dat 1 gezamenlijke rekening waar al het inkomen op binnenkomt en alle lasten vanaf gaan, met een duidelijk overzicht in excel. en ivm wisselende inkomens en man zelfs 4 wekelijks hebben we voor het overzicht ooit bedacht dat al het inkomen naar de spaar gaat en een vast bedrag terug naar de betaalrekening op de 1e dag van de maand.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We hebben 1 gezamenlijke rekening. 1 Hypotheek, 1,5 salaris.
  Ik maak ieder jaar een budget en ik houd de uitgaven bij in excel.
  We hebben geen zakgeld, zoon2 wel. We sparen voor grote uitgaven en heeft 1 van ons iets nodig dan kijken we of er financiele ruimte voor is, zo niet dan sparen of van het spaargeld afhalen. Dit gaat in goed overleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eén gezamenlijke rekening waar we allebei naar rato op storten en waarvan alle vaste lasten en boodschappen betaald worden. En allebei een eigen betaalrekening waar salaris op gestort wordt en eigen dingen zoals zorgverzekering, mobieltjes etc. afgeschreven worden.

  Voor ons werkt dit prima, wij hebben allebei hele vervelende ervaringen uit het verleden (overigens niet samen maar allebei apart) met alles gezamenlijk op één rekening.

  BeantwoordenVerwijderen