zaterdag 5 juli 2014

Zegt het voort!

Als ik 1 ding heb geleerd in de afgelopen jaren als consuminderaar/ bespaarder… is dat als je in je omgeving kenbaar maakt dat je "spullen" kunt gebruiken (spullen in de breedste zin van het woord) en je omgeving ziet dat je daar ook echt blij mee bent, je de voordeur bijna kunt openhouden voor alle spulletjes die je aangeboden krijgt.

Toen ik zwanger was, waren er familieleden die maar al te blij waren dat ze hun babyspullen kwijt konden! Er kwam een commode, ledikantje, wipstoeltje, box en kleertjes onze kant op. En dan ben je al een heel eind ;)

Onze buren hebben 2 zoontjes die al ouder zijn dan onze kleine man, zo kregen we afgelopen maand een loopfietsje, 2 speelauto's voor in de tuin en eerder dit jaar een glijbaan. Ik bedankte ze afgelopen week door met onze kleine man cupcakes te maken en die langs te brengen.

Mijn ouders bieden ook regelmatig iets aan, we kregen dekbedovertrekken (gaan bij ons alweer heel wat jaartjes mee) en laatst 2 badmatten, daar was ik nou net naar op zoek :)

Mijn zus komt de afgelopen jaren ook haar oude spullen aanbieden. Ze kwam al eerder met kleding en verzorgingsproducten en afgelopen week had ze weer 2 vuilniszakken vol met kleding. Ik heb dus opeens weer volop nieuwe shirtjes, truien, jasjes en maar liefst 8 (!!) "nieuwe" broeken. Ik paste niet eens alles, dus kun je nagaan hoeveel kleding ze meehad.

Ik vind dit soort dingen gewoon echt ontzettend lief. Ik biedt zelf ook dingen terug aan, maar vaak hebben ze dat net niet nodig. Daarom verwen ik mijn familie met af en toe een mooi bloemetje en een belevenis als verjaardagscadeau (net iets duurder) zoals een etentje, dagje weg etc.

Een tijdje terug beloofde een buurvrouw ons de kleding van haar jongste zoontje, vind je dat niet raar, vroeg ze me? Nee hoor, natuurlijk niet! Ik heb er helaas niks meer van gehoord, maar dat geeft niet. Wellicht vond ze het zelf een beetje raar, of kon ze er iemand anders blij mee maken, dat vind ik ook prima. We hebben het niet slecht en niet perse nodig, maar als we iets krijgen, dan zijn we daar blij mee!

Heb jij weleens iets aangeboden gekregen of aangeboden aan iemand anders? Vind je het raar of juist fijn?!


14 opmerkingen:

 1. wij krijgen ook veel kleding voor de kids en spullen idd. moet uitkijken dat ik niet alles maar blind aanneem, heb dat al te veel gedaan. vind het moeilijk om dan nee te zeggen of om heel specifiek te gaan uitzoeken wat wel of wat niet. vind dat ook zo tja, bot.. alsof je een gegeven paard in de bek kijkt, dus pak ik alles aan, zeg dankje wel, en kijk dan pas wat ik ervan wil hebben en moet dan zelf er weer voor zorgen dat ik van de rest af kom.. lastig soms, want juist daar heb ik nauwelijks tijd voor... maar ja wel heel blij met alles wat we wel kunnen gebruiken! krijg nu ook van de buurvrouw veel van haar zoons kleding, wat nu echt nog veel te groot is voor zoontje. maar het loopt niet weg en wacht wel op zolder tot hij t past ;) ben er ook erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij krijgen ook veel kleding van de buren, allemaal leuke kleertjes die onze smaak ook zijn. En zo niet, dan geven wij het ook weer door :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een compleet doorgeef systeem met wat klasgenoten van de kinderen ontwikkeld. De kinderen weten precies wat geschikt is voor welk kind of welke ouder en zo wordt alle gekregen kleding weer uitgezocht en doorgegeven indienniet geschikt voor je eigen gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat "over" is : naar de kledingbanken svp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad ook een goed idee, ik doe het meestal in een kledingcontainer.

   Verwijderen
  2. hoe weet je waar kledingbanken zitten ? zijn die te vinden via internet ?

   Verwijderen
 5. Ik voel mij niks te goed, om gebruikte spullen aan te pakken. Geef ook veel weer door, als het zo uit komt. Fijn juist, als mensen aan me denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja wij krijgen ook sullen en daar zijn we erg blij mee. En we geven door wat we zelf niet kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, sullen moet SPULLEN zijn uiteraard.

   Verwijderen
  2. Haha, je zou maar continu zakken vol met sullen aan je deur krijgen ;)

   Verwijderen
  3. Haha, moet er niet aan denken! ;-)

   Verwijderen
 7. Dit was vroeger eigenlijk heel normaal. Te klein geworden kleding ging naar familie of vrienden. Mijn fiets werd doorgegeven, speelgoed ruilde mam met een broer. Dan hadden we zomaar nieuw!! speelgoed, wóh dat was super in de jaren 70. En dat doen mam en ik nog steeds met diverse dingen. Ik neem me rustig oude lakens, zij hebben een heel groot bed, van hun mee om als werkdoek te gebruiken bij het verbouwen of schilderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik deed het al en mijn dochter inmiddels ook ,zeker nu ze op zichzelf woont en niet veel te besteden heeft, en zelf geven we ook regelmatig spullen weg. niet alleen beter voor je portemonnee ,maar zeer zeker ook voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik krijg en geef ook veel door. Speelgoed, kleding, schoenen, regenlaarzen, plantjes.
  En ja als ik iets zoek dan weet iedereen in mijn omgeving dat. Ik heb maar weinig nieuw in mijn huis staan. En ik schaam me er niet voor.

  Mijn laatste aanwinst is een mooie krab "ton" voor mijn katten, geruild tegen kattensnoepjes. Mijn katten zijn er weg van. En waarom die mensen die krab ton weg deden? Hij stond niet bij het interier van het nieuwe huis.
  Gelukkig denk ik niet zo. Maar vind het soms wel erg dat mensen zomaar iets nieuws kopen omdat het niet meer staat.

  BeantwoordenVerwijderen