dinsdag 11 maart 2014

Kleine besparingen....

Als je bespaart/consumindert/ oplet waar je je geld aan uitgeeft, kom je er al snel achter dat je aan sommige dingen zo min mogelijk geld wilt uitgeven. Wat dat precies is, is voor iedereen anders... Voor ons is het onder andere: verzekeringen, gas water elektra, kleding etc.

Op de meeste dingen kun je flink besparen, maar vaak ga je je ook bezig houden met kleine besparingen, die soms eigenlijk wel heel weinig tot niks opbrengen....

* Zo stond ik net weer 2 postzegels van een envelop af te stomen (wel terwijl ik toch een kopje thee wilde) de ze gebruik ik gewoon nog een keer, want ze zijn niet afgestempeld.
* Spoel ik soms het toilet door met regenwater.
* doe ik mee aan euroclix, momeymiljonair etc. Waarbij elke mail maar weer een cent is ;)
* ik doe minstens 2 keer met een theezakje
* besmeer ik 1 boterham met beleg en leg er 1 bovenop (zodat ik 1 keer beleg bespaar)
* gebruik ik weinig waspoeder! en koop als ik niks meer heb staan van een GTA gewoon het goedkoopste pak in de supermarkt.
* doe ik mee met alle gta's die ik kan gebruiken (wat een werk voor zo'n klein bedrag!)
* pak ik elk muntje die ik op straat tegen kom op (vaak maar 5 cent)
* pak ik ook elk bierflesje of plastic frisdrank fles die op straat ligt op, voor het statiegeld!
* trek ik af en toe alle stekkers door het hele huis uit het stopcontact als ik even wegga, zodat er geen sluipverbruik is voor die korte tijd.

En zo kan ik nog even doorgaan. Het zijn besparingen waarvan ik soms denk, joh.... Wat levert dit nou op? Vooral als ik lekker uit eten ga, een dure en grote taart bestelde voor de verjaardag van onze kleine man of als we het tuincentrum leegkopen voor leuke zaadjes, moestuindingen en tuinfrutsels.

Maar toch doe ik deze dingen, en ik doe ze meestal op de automatische piloot, omdat ik er een goed gevoel van krijg, omdat ik er blij van wordt of omdat het ook goed is voor het milieu....
En ik kan me zo voorstellen dat, als ik al die kleine dingen bij elkaar optel, ik vast schrik hoe hoog het bedrag eigenlijk is na al die jaren. ;)

Heb jij van die kleine automatische bespaardingetjes? Die (misschien ook volgens een ander) negens op slaan, maar waar je zelf heel blij van wordt? Blijf ze vooral doen zou ik zeggen!

17 opmerkingen:

 1. Dat van de postzegels vind ik een vorm van diefstal. De verzender heeft die zegels gekocht om van een dienst gebruik te maken en die dienst ook gebruikt. Ga je die zegels nog een keer gebruiken betaal je niet voor die dienst die wel verleend wordt en waar ook kosten voor gemaakt worden. Daardoor gaat de prijs van de zegels ook omhoog. Het is hetzelfde als tegen je intrieurverzorgster zeggen: ik betaal je niet want dat heeft je vorige werkgever al gedaan, maar wel laten schoonmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ontvangen niet veel post, dus ik denk dat het om maximaal 5 postzegels per jaar gaat. Ik denk dat de postzegels vooral steeds duurder worden omdat onze vrienden van post NL graag meer winst maken en meer salaris willen.
   De postbodes en postverzorgers gun ik dat enorm, maar de hoge bazen verdienen al genoeg en helaas stroomt dat niet door naar de "echte harde" werkers.
   Ik ben het dus niet met je eens...

   Verwijderen
  2. Gewoon lekker doorgaan met postzegels afweken hoor, natuurlijk is dat geen diefstal! Diefstal is een strafbaar feit en het hergebruiken van bijvoorbeeld niet gebruikte treinkaartjes, parkeerkaartjes en postzegels is dat niet. De postzegelpolitie komt zeker niet aan je deur ;-). Deze Lobke lijkt er een waar genoegen in te scheppen bloggers te bestoken met dit soort afwijkende reacties en is het per definitie nergens mee eens. Uiteraard schrijft ze zelf geen blog... Ik plaats haar reacties niet meer, geen zin meer in...
   Is het trouwens niet ook diefstal als je je theezakje minimaal 2 kee r gebruikt? Ik gebruik em soms zelfs 3 keer... :-)

   Verwijderen
  3. Zeker wel dat het diefstal is ongestempelde kaarjes nog maals te gebruiken, je betaald voor het vervoer, dat heb je gebruikt.

   Verwijderen
  4. En afwijkende meningen zijn er om eens een diepgaande discussie te voeren. Moet iederen dan dezelfde meing hebben? Dat is wat ik bij veel bloggers tegen kom, het moet een gelijke mening zijn maar afwijken van de meute mag niet, dat noem ik naar de mond praten. Zijn jullie in het dagelijks leven het met iedereen eens?

   Verwijderen
  5. Ik vind ook dat het diefstal is. Kom op zeg. Natuurlijk word je er niet voor in de gevangenis gegooid, maar je eigent jezelf iets toe wat niet van jou is. Dus is het diefstal.

   Verwijderen
  6. En lobke heeft wel een blog, maar onder een andere naam, dat noemen we privacy. Zoals ik ook niet overal als lobke zal reageren. Wel bij elke blog steeds onder dezelfde naam.

   Verwijderen
  7. Volgens mij kunnen we het gewoon ook niet met elkaar eens zijn, zoals ik zei...
   Wat consuminderen met plezier volgens mij bedoeld is dat er vaak van die nietszeggende commentaren door vaak anonieme mensen of mensen die niet te herleiden zijn op je blog gezet worden waar je als schrijfsters eigenlijk niks mee kunt.

   Iedereen mag zijn mening geven, maar ik schrijf mijn blog voornamelijk omdat ik het leuk vind en al die vervelende meningen maken het er niet leuker op. Ik trek ze me bijvoorbeeld vaak persoonlijk aan.

   Dus iedereen mag zijn mening geven, maar we kunnen het toch ook gewoon niet met elkaar eens zijn?! Het gaat natuurlijk een beetje op de manier waarop. En waarom zou je een afwijkende mening overal maar door moeten drukken?Daar doe je de schrijfsters volgens mij weinig plezier mee. Ik merk in ieder geval dat ikzelf nogal moe en verdrietig wordt van al die goedbedoelde meningen via mijn blog of via mijn mail. Leef en laten leven....

   Verwijderen
  8. Mijn afwijkende mening zet ik alleen neer als opening voor discussie. Om een andere zienswijze ook eens in beeld te brengen. Daarom begint mijn post ook met 'Ik vind' het is mijn mening.

   In feite zijn alle reacties anoniem want wie zet er nu zijn eigen naam op internet. Je hebt geen kopie van een id nodig. Althans ik neem aan dat 'samen besparen' niet op je rijbewijs staat.

   Verwijderen
 2. Het lijken kleine bedragen, maar vele kleintjes maken een grote!!
  Ik herken het wel. Ook dat je soms aan andere dingen wat meer en makkelijk geld uitgeeft. Ik zou zeggen ,ga er gewoon mee door .Ik vindt het ook een sport om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik sinds een jaartje doe op het gebied van postzegels, is dat ik postzegels koop op www.postzegelsmetkorting.nl. Het betreft een besparing van enkele centjes, maar toch!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het toilet doorspoelen met regenwater doen wij ook. Dit kost helemaal geen moeite, want we hebben een pomp en een dubbelwater circuit. De wasmachine en de buitenkraan werken ook op regenwater. Dit levert jaarlijks een aanzienlijke besparing op, en er wordt geen kostbaar drinkwater verspild.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is die besparing dan ? en die pomp werkt op ?

   Verwijderen
 5. Dit zou zo mijn rijtje kunnen zijn! Het zit er ook zo in, dat het meer standaard is, dan een bewuste keuze ofzo. En ik heb er gewoon geen problemen mee. Een euro laat je niet liggen, waarom dan wel statiegeldflessen, om maar iets te noemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik vroeger bespaarde deed ik heel veel van dit soort kleine dingetjes, maar nu probeer ik er iets meer balans in te vinden. Zo vind ik euroclix en moneymiljonair echt heel weinig opleveren voor de tijd die je erin stopt. Ik hoef in mijn huis ook niet aan te komen met opgevangen regenwater ;-) maar ik bespaar wel graag op de kleine dingen waarbij ik niks mis en het ook niet veel extra tijd/energie kost. Om vervolgens te kunnen uitpakken op de dingen die ik wel belangrijk vind!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Clix ed doe ik niet maar de tuin begieten met regenwater, ja dat wel. Theezakjes en beleg net als jij!
  En 's avonds voor het naar bed gaan allemaal plassen en dan in één keer het toilet doorspoelen bijv.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bespaar een hoop op gas én water door me aan de wastafel te wassen. Af en toe een korte douche en de rest aan de wastafel.
  Verder weinig apparaten met stekkers en altijd stekkers uit stopcontact, en veel eten zelf maken, geen pakjes en zakjes, maar mijn eigen bak met kruiden.

  BeantwoordenVerwijderen