zaterdag 24 november 2012

De crisis

Ja, ik weet het; er wordt al veel geblogd over de crisis en de kabinetsplannen, maar toch kan ik niet helemaal achterblijven!

Sinds 2008 is de crisis natuurlijk al bezig. Je hoorde het in het nieuws, het leek weer even beter te gaan en eigenlijk merkte je er weinig tot niets van.

Inmiddels is het toch andere koek, ook nu staat het nieuws bol van de crisis, maar persoonlijk hoor ik sinds een week of 2 niks anders meer. Familie en kennissen die worden ontslagen, hun baan kwijt raken, of zeker weten dat hun baan op de tocht staat, producten die duurder worden, mensen die hun huis echt niet verkocht krijgen, volgend jaar toch echt in de problemen komen of nog maar een paar maanden vooruit kunnen. Mensen die zich zat solliciteren en niet eens een afwijzing ontvangen omdat er minstens 300 sollicitanten op 1 vacature reageren en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.

Vriend was afgelopen week met onze poezenvrienden bij de dierenarts voor de jaarlijkse prik, hij was gelijk aan de beurt, want er was niemand! Ook liepen wij afgelopen week een keer over het winkelcentrum, het was hartstikke stil! En dat zo vlak voor de feestmaand!

Ik heb het idee dat de crisis nu echt is ingeslagen en ook geloof ik dat het einde nog niet in zicht is, het domino effect dat vele maatregelen hebben maakt me ook wel bang voor de toekomst, je vraagt je al snel af of deze crisis ons huis wellicht voorbij rijdt (natuurlijk niet!)

Onze persoonlijke situatie is best positief. Vriend heeft promotie gemaakt en zijn baan staat nog lang niet op de tocht, ik merk dat ik minder cliënten heb, maar door mijn 2 bijbaantjes stijgt ons inkomen momenteel ook. Dus wij hebben (nog) niks te vrezen/ te klagen.

Ik vind het niet juist dat ons huidige kabinet zoveel in zo weinig jaren wilt gaan bezuinigen, ik vraag me af of we de bezuinigingen niet beter over een langere tijd kunnen uitsmeren, maar ik heb er geen verstand van hoor! ;-)

Hier in huis is er dus geen reden om wakker te liggen, al vliegen de vragen weleens door mijn hoofd. Voor nu blijven we onze vaste lasten zoveel mogelijk verlagen en besparen we waar het kan, dat kan nooit kwaad natuurlijk!

Wat is jullie gevoel over de "crisis"??

8 opmerkingen:

 1. Ik maak me er wel zorgen over, ja. Wij gaan volgende maand verhuizen naar een koopwoning en dat is het toch wel even spannend of we het allemaal gaan redden financieel gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend zeg! Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis!

   Verwijderen
 2. Na 2009 was de crisis zogenaamd opeens ''weg''. Jeej, weer groei, iedereen blij. Maar er is niets opgelost, we staan er alleen maar slechter voor. Meer werkloosheid, veel meer schulden, een wankele euro en kabinet dat precies nu lasten verzwaart.

  Bij de manlief een verdrievoudiging van de omzet op het werk, een ongelofelijke luxepositie... Maar toch voelt dat niet als een geruststelling. Terug naar de oude situatie evenmin. Ik hoop dat er een nieuwe balans gevonden wordt. Eentje waarin economische groei niet meer als de standaard voor geluk wordt gezien....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was achteraf gezien een beetje "vreemd" crisis opeens weer voorbij...
   Bij mijn vriend op het werk draaien ze ook heel erg goed, ook een luxepositie.

   Ik hoop inderdaad dat er een nieuwe balans komt.

   Verwijderen
 3. Ik heb nooit gedacht na 2008 dat de crisis voorbij was. Het ging gewoon door met de problemen.
  Ik ben er heel dubbel in. Ik maak me zorgen en tegelijk zie ik het als een kans om toe te groeien naar een ander systeem. Zoiets als transitietowns.
  Ik probeer zoveel mogelijk vaardigheden en kennis te leren die nodig kan zijn. Dingen die de meeste consuminderaars doen zoals dingen zelf maken/repareren/langer mee doen etc. En ik leer over werking van kruiden(thee), voedingssupplementen, bachbloesems (daar blijf je over leren al heb je het diploma). Ik heb boeken in huis over square footgardening, zelfvoorziening, transsitietowns. En zorg voor een voorraad lang houdbare voedingsmiddelen.

  Het valt me op dat er weer meer een saamhorigheidsgevoel is, en dat je als klant weer vaker koning bent in de winkels.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er ook geen verstand van, politiek interesseert me meestal weinig. Maar misschien is het niet heel verkeerd om even een paar jaar flink te bezuinigen. Met een 'beetje' bezuinigen komen we steeds dieper in de problemen ben ik bang. Er moet economisch gezien iets heel fundamenteel veranderen en dan doel ik ook op hoe 'wij' denken en wensen. En dat zal denk ik alleen veranderen als er even flink bezuinigd wordt. Dan wordt je gedwongen om dingen anders te gaan doen, dan moet je je gedrag wel gaan veranderen. En door ons gedrag te veranderen zullen we uit de crisis komen. Dat is wat ik denk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik lees in je stukje dat het bij jullie in het winkelcentrum erg stil is nou dat is mij hier nog niet opgevallen ,neem bij voorbeeld onze buurtsuper daar gaan de mensen nog steeds met karren vol naar buiten en toen ik laats bij ons in de stad in het centrum liep was het daar ook druk in de winkels.zelf heb ik het afgelopen jaar heel zuinig geleefd en was daardoor in staat om probleemloos wat dingen aan te schaffen die niet alleen nodig zijn ,maar ook langere tijd meegaan, dus een goede investering, daar waren niet alleen nieuwe dingen bij,maar ook een aantal 2e hands.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hetzelfde gevoel als jij. Dat de echte crisis voor veel mensen nu pas gaat beginnen. In onze regio sluit een fabriek,450 man op straat. De mensen van de vorige failliete fabriek hebben nog niet eens allemaal een baan. Met de nieuwe ww.regels wordt dat armoe voor velen. Wat zich vertaalt in minder verkoop voor winkels met daardoor weer nieuwe werklozen.Ik hoop,dat die mensen hun eigen kracht en creativiteit ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen