donderdag 26 februari 2015

Budgetten


Sommige bespaarders of consuminderaars zijn heel erg van de budgetten. Ze hebben een vast budget voor alle uitgaven, dat vind ik ontzettend knap, want bij ons gaat het echt wel anders!

Voor de boodschappen hebben wij bijvoorbeeld wel een budget, maar dat is meer een leidraad. De meeste weken halen we het gemakkelijk, dus ik ga er niet wakker van liggen als we er een keer overheen gaan. 

Voor alle andere dingen hebben we eigenlijk geen budget. Natuurlijk weten we wel wat de vaste lasten zijn en wat we aan verschillende dingen betalen, daarnaast worden alle variabele lasten opgeschreven, dus er is een uitgebreid overzicht van onze uitgaven. 

Als ik daar eens per maand naar kijk, zie ik zo verschillende dingen waarop we zouden kunnen besparen (eten buiten de deur, een keer extra boodschappen doen omdat we zin hadden om te bakken etc.) Maar dan wordt het allemaal wel erg somber vind ik. 

Het grote voordeel is, denk ik, dat we eigenlijk nooit geld uitgeven aan nutteloze dingen, of in ieder geval niet aan nutteloze dingen in onze ogen. We houden van een lunch buiten de deur en als we zin hebben om te bakken halen we de benodigde spullen in de supermarkt. Daarnaast geven we nauwelijks geld uit aan "home is where the heart is" action bordjes (Lees; troepjes in onze ogen) en bijvoorbeeld kleding. Zo heeft iedereen zijn eigen belangrijke dingen. 

Ik denk dat ik nogal zenuwachtig zou worden van een budget voor alles, echt alles. Wat nou als dan je cv-ketel kapot gaat, wacht je dan met het aanschaffen van een nieuwe omdat je budget nog niet toereikend is, dat denk ik niet... en daardoor zou ik persoonlijk elke keer een soort faalgevoel hebben. Dat lijkt me niet echt leuk ;) Want onverwachte uitgaven kun je gewoonweg niet voorkomen. 

Het blijft dus een heel persoonlijk iets, al die budgetten... en hoe hoog ze zijn, daar kun je ook nog met iedereen over blijven discussiëren. Dus doen we uiteindelijk maar gewoon waar wij ons het beste bij voelen, en dat is dus een budget voor de boodschappen en verder niet. 

"werk" jij met budgetten voor verschillende uitgaven? Waarom wel of waarom niet? 

Like samen besparen op Facebook! *klik*

17 opmerkingen:

  1. Da is precies de reden dat wij niet met budgetten werken. Vroeger wel gedaan, maar op zeker moment wisten we wel wat we ongeveer uitgaven.
    We hebben jaren een boekhouding bijgehouden totdat we vonden dat het niet echt een toevoeging meer had. Maar toen onze zoons op kamers gingen wonen om te studeren was ik het overzicht helemaal kwijt en zijn we weer begonnen met een boekhouding. Achteraf gezien was dat voor meer dingen goed omdat we serieuze verhuisplannen kregen. En om goed te bepalen hoe hoog we het maximum hypotheekbedrag wilden, wisten we goed in welke prijsklasse we konden gaan zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee hier ook geen budgetten om dezelfde reden als jullie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook hier geen budgetten, simpelweg omdat het voor mij niet werkt. Het is ook maar net wat je nodig hebt en wat je behoeften zijn in een bepaalde periode. Als mijn pc kapot gaat, heb ik echt een nieuwe nodig, om maar iets te noemen. En het ene jaar koop ik meer kleding dan het andere. Ik heb wel een tijdje een boodschappenbudget geprobeerd, maar ik werd er gillend gek van, omdat het veel te laag was...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier hetzelfde, ik weet wat de vaste lasten zijn en ik weet wat we ongeveer per week uitgeven. Voldoende om goed uit te komen per maand, te kunnen sparen, af en toe uit de band te springen en als ik iets tegenkom wat bijzonder geschikt voor me is dat ook te kunnen kopen. Dit alles zonder overdrijven en nutteloze zaken aan te schaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik wer met budgetten. En voor onverwachte uitgaven heb ik een spaarpotje. Geen ventje pijn dus, bij dergelijke uitgaven.
    Overigens werk ik in principe met jaarbudgetten, waarbij ik wel maandelijks bijhoud of ik "op koers" lig. Dus bij budgetoverschrijdingen is er niets aan de hand, ik let alleen in het vervolg gewoon wat extra op...

    Nietnhet welmof niet een budget hebben is denk ik de vraag, het gaat er gewoon om hoe je ermee omgaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij maken aan het begin van het jaar een begroting en daarop vullen we naast de verwachte kosten ook onze wensen in. Ik weet daarna wat ik per week kan uitgeven aan boodschappen etc. Verder hou ik altijd een keer per maand uit eten aan. Soms is het twee keer per maand en soms een maand niet dus dan loopt dat wel glad. Ik heb een budget van EUR 175 pw voor de boodschappen en daarvan kan ik vrij makkelijk een keertje wat anders doen. Ik ben niet zo van de kussentjes en prulletjes. Kleding en schoenen koop ik af en toe maar man heeft een functie waarbij hij in pak moet en hij koopt regelmatig een nieuw pak of overhemd. Voor de kinderen hou ik de KB aan.
    Ik ga geen budgetten verantwoorden. Hou wel in de gaten of het sparen naar wens gaat.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik werk met maandbudgetten. Maar voor mij voelt het (inmiddels) niet (meer) als falen als ik een budget niet haal. Behalve dan als het gaat om dingen die eigenlijk niet echt nodig waren, dan voelt het wél als falen...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik werk met budgetten!
    Toen ik stopte met werken moesten we uitrekenen of het zou lukken en hoeveel geld er dan beschikbaar is voor alles.
    Al gebruik ik het net als jij als leidraad. We hebben namelijk elke maand spaargeld, dus dat kunnen we ook flexibel inzetten als er ergens meer nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben mijn uitgaves m.b.t. het boodschappenbudget gaan bijhouden. Het geeft inzicht, vooral in de kostenpost koek, chips en drop(met 3 pubers en aanhang)...Dit heb ik dan ook geminderd.Ik besteed gemiddeld voor 2 volwassenen, 3 pubers en 6 katten 100,00 euro per week. Ik weet precies wat mijn vaste lasten zijn, heb een riante buffer voor tegenvallers: hier grossieren wij in...2 kronen bij de tandarts 1100,00 euro, onze auto's...2500,00 aan extra reparatie's...onze twee jaar oude wasmachine begeeft het.(uiteraard na de garantieperiode)...hubby rijdt te hard (hier mocht je vroeger altijd 80 rijden...) 169,00 euro, onze zitgrasmaaier begeeft het, aanschaf nieuwe 1500,00,00 etc. Hier hebben wij onze buffer dus voor...geen idee hoe ik dit soort 'tegenvallers' in drie maanden tijd zou kunnen budgetteren...ik geef geen geld uit aan onnodige zaken, heb een riante buffer die ik steeds weer aanvul (tot 40.000,00) en hierboven los ik extra af op de hypotheek. Ik let sterk op mijn energieverbruik, wij stoken op hout...ren iedere ochtend het huis door om alle stekkers van opladers uit het stopcontact te halen etc. Dit werkt bij ons!! Toch heb ik af en toe het gevoel dat het geld de deur uitvliegt...budgetten instellen?? Inzicht vind ik belangrijker...WMT

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij wel met budgetten. En als de ketel kapot gaat, dan hebben wij een ruime buffer waar we die uit betalen. Daar heb je per slot een buffer voor. Maar eerlijk is eerlijk, vanaf 2016 wordt er een potje gemaakt om een eventuele ketel in de toekomst mee te betalen. Toevallig dit jaar besproken. Gaat hij eerder stuk, geen man overboord. Ik zie het allemaal niet zo zwart/wit, maar het geeft mij veel rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik werk alleen met een huishoudbudget, pin een bedrag per week en daar doen we het mee. Op de spaarrekening staat een "buffer" en wanneer er iets kapot gaat, halen we daar geld vanaf.
    Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb een buffer en een maandbudget voor alles wat ik koop/aanschaf/doe/buiten de deur eet/dierenarts/kapper/alles dus wat buiten de normale vaste lasten valt. Ik kom daar nooit overheen en zet het over gebleven geld weer op de spaar. Als de buffer daar weer boven een bepaald bedrag komt, lossen we ermee af. Werkt erg goed voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier is een boodschappenbudget en een dierenarts budget. Dat laatste is op een spaarrekening. Als een van de dieren ziek is, moet daar geld voor zijn om het te laten behandelen. De dieren zijn van mij afhankelijk en daarom vind ik dat hier in elk geval een bedrag voor moet wezen en spaar elke maand een vast bedrag hiervoor.

    Voor de boodschappen pin ik eens per maand een bedrag en deel dat door vier of vijf, afhankelijk van het aantal zondagen in die maand. Elke zondag neem ik een nieuw bedrag en het geld wat evt. over is van de week ervoor gaat apart in de reserve pot. Verder spaar ik een vast bedrag maar dat is voor algemeen. Kan voor een hogere rekening zijn of een nieuwe stofzuiger, een reparatie of iets anders wat nodig is. Ik spaar niet specifiek voor bepaalde doelen, behalve dan de dierenarts. Dat geld staat ook op een aparte rekening.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij hebben een boodschappenbudget, verder komen we nog niet. Ik zie op meerdere blogs allerlei potjes voor vanalles en nog wat voorbij komen. We hebben een gezamenlijk buffer waar we op sparen. Dit gebruiken we voor alles. Dus vakanties, onderhoud, aanschaf nieuwe apparaten etc. Ik ben er nog mee bezig om uit te vogelen wat prettig is en wat werkt voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben enkel een boodschappenbudget verder gaat er een bedrag naar de spaarrekening waar we ook bijvoorbeeld jaarlijkse rekeningen van betalen.
    Of als er dingen zoals wasmachine kapot gaan.
    Ook sparen we voor auto en verbouwing badkamer.
    Salaris gaat meteen naar de spaar vervolgens een vast bedrag naar de lopende rekening voor vaste lasten.wat over blijft mogen we besteden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geweldig verwoord !!!
    Ik ben het 300% met je eens !

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Geweldig verwoord !
    Ik ben het 300% met je eens !

    BeantwoordenVerwijderen